Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Allt du behöver veta om rosmarinolja!

Rosmarinolja har länge varit ett husmorsknep som använts till hud, hår och kroppsvård. Men under den senaste tiden har det blivit populärt att använda sig av rosmarinolja till just håret och hårbotten. Men hur använder man rosmarinolja till håret och vad bör man tänka på när man använder det? Det och mycket mer kan du läsa om här.

Vad är rosmarinolja?

Eteriska oljor är en form av olja som används i hud och hårvård då de har en molekylär struktur som kan absorberas genom huden. Rosmarinolja är en eterisk olja som går att använda för hud, hår och kroppsvård och oljan framställs från rosmarinbusken. Rosmarinoljan ska ha en lugnande och antiinflammatorisk effekt.

Fördelar med rosmarinolja i håret:

 • Stärkande effekt på torrt hår
 • Stärker hårets glans
 • Återfuktar och mjukgör håret
 • Hälsosam hårbotten, ger fukt och lugnar
 • Rosmarinolja stimulerar hårväxten då det förbättrar blodflödet vilket kan motverka håravfall.

Olika typer av rosmarinoljor

Det finns många olika typer av rosmarinoljor som man kan köpa till hårvård. Det finns färdiga oljor som man kan använda direkt men du kan även skapa dina egna kurer för håret. Ska du göra en egen hemma så behöver du blanda ut ren rosmarinolja med en neutral olja som jajoba, mandel- eller arganolja innan applicering då ren rosmarinolja inte bör appliceras direkt i hårbotten eller på huden. Köper du en färdig rosmarinolja som är till för hår behöver du inte blanda ut produkten med andra neutrala oljor.

För att skapa en egen rosmarinolja rekommenderar vi att du blandar 3–5 droppar ren rosmarinolja med en matsked neutral olja. Ett tips om du ska använda håroljan för hårbotten är att skaffa en glasflaska med pipett för enklare applicering.

 • 20%
  Eko
  Vegan
  Loelle Jojoba Oil 100 ml
  191,20 kr 239 kr
 • 20%
  Eko
  Vegan
  Loelle Arganolja med Pump 100 ml
  199,20 kr 249 kr
 • 20%
  Eko
  Better You Rosmarinolja Eterisk 10 ml
  94,40 kr 118 kr
 • Eko
  Maria Åkerberg Scalp Treatment Rosemary 125 ml
  159 kr

Hur använder jag rosmarinolja i min hårvårdsrutin?

Du kan applicera rosmarinoljan i hårbotten och försiktigt massera in oljan utan att gnugga in det i håret, eftersom det då skapas friktion mot dina hårstrån vilket kan riskera att skada ditt hår så att det går av, så tänk på att massera och inte gnugga. Efter det kan du enkelt sätta upp en snygg frisyr som till exempel en sleek bun eller en inbakad fläta. Oljan kommer få håret att sitta på plats hela dagen och även ditt bebishår kommer att ligga slickat mot ditt huvud, men tänk på att inte sätta upp håret allt för stramt då dina hårstrån blir svagare när håret blir lite fuktigt och kan då gå av.

På detta sätt får du en snygg frisyr samtidigt som håret behandlas. Vi rekommenderar att ha i rosmarinoljan i max 4 timmar i hårbotten och 10 minuter innan du tvättar ur rosmarinoljan kan du lägga lite i längderna för att ge håret återfuktning och lite extra glans. Vi rekommenderar att göra denna kur 1 gång i veckan innan du ska tvätta ditt hår. Schamponera 2 gånger för att få ur oljan ordentligt från håret. Du kan även blanda i några droppar ren rosmarinolja i ditt schampo och applicera i håret vid tvättning för att tillföra extra fukt. Detta kan du göra vid varje tvätt.

Passar rosmarinolja alla hår och hudtyper?

Har du en känslig hårbotten bör du vara extra försiktig med rosmarinolja till håret, vi rekommenderar dig att först göra en pricktest på huden innan du applicerar oljan i din hårbotten.

Kan jag använda rosmarinolja om jag är gravid?

Är du gravid rekommenderar vi dig att inte använda rosmarinolja då huden ofta blir extra känslig när du är gravid.

Hör gärna med din barnmorska eller en av våra farmaceuter om du känner dig osäker på vilken hår och hudvård du kan använda.

2023-10-30 09:46:19

Caroline Jönsson