Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Akne - så behandlar du dina aknebesvär

Akne är ett vanligt förekommande hudtillstånd som orsakas av inflammerade talgkörtlar. Det är också känt som finnar och förekommer oftast i ansiktet, på bröstet och på ryggen där talgkörtlar är mest koncentrerade. Viktigt att notera är att akne inte är resultatet av dålig hygien och det går att behandla, även om det kan ta tid. Här kan du läsa mer om aknebehandling och tips på produkter.

Vilka kan drabbas av akne?

Människor i alla åldrar kan drabbas av akne, men det är särskilt vanligt under tonåren. Hormonella förändringar i puberteten leder till ökad produktion av talg i talgkörtlarna. För de flesta försvinner akne vanligtvis efter puberteten.

Riskerna för att utveckla akne är högre för dem med fet hud jämfört med de med torr hud. Under puberteten förändras hormonbalansen, ökar produktionen av könshormoner och därmed mängden talg i talgkörtlarna.

Hur får jag akne?

En specifik bakterie, C. acnes, spelar en viktig roll i akneutvecklingen. Överproduktion av talg, tilltäppta porer och infektion orsakar finnar och andra akneutslag. Akneutslagen uppstår när den nedre delen av talgkörteln blir inflammerad.

Termen "papler" används ofta när man beskriver akne, och även om dessa utslag ibland kan vara smärtsamma, är de generellt sett ofarliga. Viktigt att komma ihåg är att hantera akne kräver tålamod och rätt behandlingsmetoder.

Akne hos tonåringar

Akne som uppträder under tonåren kallas vanligtvis för akne vulgaris. Denna form av akne kännetecknas av små, gula eller röda upphöjda utslag, ofta ömma. Den förekommer främst i ansiktet, men kan ibland även uppstå på bröstet och ryggen. Vanligtvis läker den utan att lämna några ärr.

Vuxenakne

Vissa personer utvecklar akne först i vuxen ålder och andra kan uppleva det ända upp i 50-årsåldern. Denna typ av akne benämns som akne tarda. Det kan vara utmanande att särskilja vuxenakne från en hudsjukdom som kallas rosacea.

Tips på hur du själv kan hantera din akne

Det är inte möjligt att helt förhindra bildandet av akne eftersom hormoner, hudtyp och ärftlighet spelar en roll. Men det finns åtgärder du själv kan vidta för att minska besvären, även om det oftast tar tid. Här kommer några tips som du kan tänka på om du har aknebesvär:

Tvätta ansiktet:

Akne beror inte på smutsig hud, så överdriven tvätt hjälper inte. En till två tvättningar per dag räcker. Använd en mild tvål eller ansiktstvätt för fet och finnig hy, gärna utan parfym. Badda med aknelösning eller massera med aknegel innehållande salicylsyra för att förhindra att talgkörtlarna täpps till.

Undvik att klämma:

Undvik att klämma på akne, då det kan skada talgkörtlarna och förvärra inflammationen. Undvik även att sticka eller skära i bölder för att minska risken för ärrbildning.

Inga feta krämer:

Använd inte tunga krämer och oljor eftersom de kan täppa till talgkörtlarna och förvärra aknen.

Smink kan irritera:

Många vill täcka över akne med smink, men det är viktigt att vara försiktig. Smink i sig orsakar inte akne, men det kan irritera huden. Använd smink utan oljor eller fetter för att undvika försämring av akne.

Sola varsamt: 

Solen kan ibland göra att aknen förbättras genom att minska inflammationen i huden. Sola försiktigt utan att bränna dig. Överdriven exponering eller användning av feta solkrämer kan dock förvärra akne.

Behandla akne med hudvård

Behandling av akne varierar beroende på aknens svårighetsgrad. En hud med akne är oftast i obalans, reaktiv, och kan ha en skadad hudbarriär. Det är därför viktigt att vara varsam med huden och använda anpassade produkter för akne. När du introducerar nya produkter bör du göra det försiktigt för att ge huden tid att anpassa sig. Undvik överdrivet aktiva produkter som kan stressa huden. Om du känner dig osäker på vilka produkter som är lämpliga, kan det vara bra att söka råd från en hudterapeut eller genomgå en hudanalys.

Om aknen kvarstår trots en anpassad hudvårdsrutin kan det vara nödvändigt med behandling med receptbelagd medicin. För att få receptbelagd aknemedicin bör du rådgöra med en läkare.

Här är en exempelhudvårdsrutin för akne i ansiktet:

Ansiktsrengöring:

Använd en mild men effektiv rengöring som avlägsnar huden från talg, smuts utan att irritera huden eller torka ut den.

Ansiktsmask:

Ansiktsmask kan användas ungefär 1–3 gånger i veckan efter rengöring. För personer med fet eller aknebenägen hud är lermask ett bra alternativ. Dessa masker kan bidra till att balansera hudens oljeproduktion och ge en renare hudkänsla.

Ansiktsvatten/ Toner:

Använd ett ansiktsvatten eller behandling som innehåller BHA (salicylsyra). Salicylsyran tränger in i porerna och avlägsnar försiktigt döda hudceller. Detta kan bidra till att hålla porerna fria från tilltäppning och minska risken för finnar och orenheter. Se till att inkludera detta steg i din hudvårdsrutin för att främja en ren och frisk hud. Ansiktvatten kan du använda både morgon och kväll efter rengöring.

Serum:

Serum är ett viktigt steg i din hudvårdsrutin, du kan leta efter ingredienser som niaciamid som reglerar talgproduktionen, salicylsyra som tränger in i porerna och rensar upp samt glykolsyra som exfolierar och avlägsnar döda hudceller. Dessa ingredienser kan vara fördelaktiga för att främja en balanserad och ren hud genom att reglera talgproduktionen, rengöra porerna och exfoliera huden genom att avlägsna döda hudceller. Integrera ett serum med dessa ingredienser i din hudvårdsrutin för att stödja hudens hälsa.

Ansiktskräm:

Återfukta huden med en dagkräm eller nattkräm som är speciellt anpassad för aknebenägen hud. Under sommaren är det viktigt att använda solskydd för ansiktet eller en dagkräm med SPF, särskilt om du genomgår aknebehandling. Vissa akneprodukter och behandlingar kan göra huden tunnare och mer känslig för solen. Att inkludera solskydd i din dagliga hudvårdsrutin hjälper till att skydda huden mot skadliga UV-strålar och minska risken för ytterligare irritation.

 

Vi rekommenderar dig att applicera och använda produkterna i ordningen ovan.

När ska jag söka vård?

Om du upplever mycket akne, stora ömmande knölar eller om aknen resulterar i ärr, är det klokt att kontakta en vårdcentral, skolhälsovård eller en ungdomsmottagning. Det samma gäller om du känner att aknen påverkar ditt välbefinnande och gör dig nedstämd. Att söka professionell hjälp kan ge dig lämplig behandling och stöd för att hantera akne och dess påverkan på ditt dagliga liv.

2023-11-15 14:52:20

Caroline Jönsson