Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Så förhindrar och lindrar du åderbråck!

Åderbråck i benen är något som alla kan få. Det uppkommer på grund av att trycket i ådrorna ökat och ådrorna sedan blir mer synliga och vridna. Att ha åderbråck behöver inte alltid leda till problem, men man kan till exempel få svullna ben, eksem och smärta. Här kan du läsa mer om vad åderbråck är, och vad du kan göra själv för att förhindra och lindra det.

Vad är åderbråck? 

Åderbråck är ådror nära huden som blivit vridna och förstorade. Det kan se ut som blåaktiga eller lila upphöjningar i huden, som knölar. Åderbråck får man oftast på benen, vanligtvis på vaderna, och beror på att trycket i blodådrorna i benen ökat. När trycket ökar så blir ådrorna mer synliga. Ungefär var tredje person i vuxen ålder har någon typ av åderbråck. Det går sällan bort av sig själv, men ger heller inte alltid några större problem. 

Vilka är symtomen? 

De vanligaste symtomen för åderbråck är: 

  • Dina ben blir svullna 
  • Åderbråcket blir ömt eller gör ont 
  • Du får eksem som kliar runt åderbråcket 
  • Du kan få ont i benen om du står eller sitter för länge 
  • Ditt ben känns tungt eller spänt 

Varför får man åderbråck? 

Åderbråck får man för att trycket i blodådrorna ökar. Det här kan bero på att klaffarna i ådrorna, som ser till att blodet kan komma tillbaka till hjärtat, börjat fungera sämre. En annan anledning är att blodådrornas väggar blivit svagare och utvidgade. Det kan leda till högre tryck och i sin tur åderbråck.  

Vissa är mer benägna att få åderbråck än andra. Det här kan ha flera anledningar som dina gener, hormoner och ifall du tidigare haft en blodpropp i benet. Övervikt kan öka blodtrycket och trycket i ådrorna. 

Åderbråck som gravid 

Åderbråck är också vanligt under graviditeten. Anledningen är att du producerar mer blod när du är gravid. Det kan öka trycket och förstora ådrorna. 

Tips på hur du kan förebygga och lindra åderbråck 

Här är våra bästa tips för att förebygga och lindra åderbråck. 

 

Keep moving! 

Att röra på dig och ha en aktiv vardag är ett av de bästa sätten att undvika åderbråck. Försök att komma upp och röra dig minst en gång i timmen om du har ett stillasittande jobb. Gör lite knäböj eller gå en rask promenad på lunchen. 

Ha benen i högläge 

Att hålla benen högläge kan både förhindra och lindra åderbråck. Ha benen på en pall eller lägg några kuddar under benen när du ska sova. Det här kan få ner svullna ben. Det bästa är att försöka hålla benen över hjärtats höjd.  

Undvik för tajta kläder 

Att ha på sig för tajta byxor, eller strumpor och skor som sitter hårt åt, kan förvärra symtomen. Välj löst sittande kläder om du kan. 

Testa att använda stödstrumpor eller kompressionsstrumpor 

Stödstrumpor och kompressionsstrumpor ökar blodflödet till benen och kan hjälpa till om dina ben är svullna, eller om de gör ont eller känns tunga. 

Finns det en salva som kan ta bort åderbråck? 

Det finns salvor och krämer som kan lindra symtomen om du har åderbråck. Men för att få bort åderbråck helt krävs oftast professionell behandling.

När behöver du söka vård? 

Om du känner att ditt åderbråck ger dig stora problem i vardagen kan du få hjälp av en läkare. Du kan få behandling med värme via laser eller mikrovågor för att få bort åderbråck. En annan behandling är att spruta in ett skum som gör att åderbråcken skrumpnar och försvinner. Att operera bort åderbråck är ett annat alternativ. 

Kontakta oss på MEDS! 

Har du flera frågor kring åderbråck? Hör gärna av dig till oss på MEDS! 

Ring vår kundservice på: 076-676 06 35 

Eller skicka ett mejl till hello@meds.se.  

2022-12-06 09:45:20

Granskad av: Sarah Najafian, Farmaceut

Alexander Johnsson