Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Miljövänliga solskydd – en guide för säker solning

Oavsett om du älskar solen eller inte är det viktigt att skydda din hud mot solens strålar. Genom att ta hand om din hud och använda solskydd regelbundet kan du njuta av solen på ett säkert sätt. Dagens medvetna konsumenter strävar inte bara efter solskydd med effektivt skydd mot solen, de vill också undvika skadliga ämnen som kan påverka både hälsan och miljön negativt. Här kan du lära dig mer om vad du bör tänka på när du väljer solskydd och vilka ingredienser du bör vara extra uppmärksam på.

Fysikaliskt och kemiskt solskydd

Marknaden erbjudet ett brett utbud av solskyddsprodukter, vilket kan göra det svårt att veta vilket solskydd som är bäst att välja, oavsett om det är för vuxna eller barn. Det finns två huvudgrupper av solskydd: fysikaliska och kemiska filter. Fysikaliska filter skapar ett skyddande lager på hudens yta och reflekterar bort UV-strålarna medan kemiska filter absorberar UV-strålarna och omvandlar dem till ofarlig strålning för att skydda huden. Många solskyddsprodukter innehåller en kombination av kemiska och fysikaliska filter, vilket ger ett bättre skydd mot både UVA och UVB-strålar.  

Miljöpåverkan och skadliga ämnen i solskyddsprodukter

Solskyddsprodukter kan ha en viss påverkan på miljön beroende på deras innehåll och användning. Vissa kemiska filter har visat sig innehålla ämnen som är svåra att bryta ner och kan ha negativa effekter på havets djur- och växtliv. När vi badar eller tvättar av solskyddsprodukterna kan dessa ämnen hamna i vattendrag och hav. Det är viktigt att vara medveten om vilka ingredienser som används i solskyddsprodukter och välja alternativ som är miljövänliga och skonsamma mot naturen. Solskyddsprodukter med fysikaliska filter, kan vara ett mer miljövänligt val eftersom de inte bryts ner på samma sätt och inte har samma negativa påverkan på miljön.  

Ingredienser som kan vara bra att välja bort:

- Benzophenone-3, har visat sig ha negativa effekter på korallrev och vattenlevande organismer.  

- Ethylhexyl methoxycinnamater, kan vara giftigt för vattenlevande organismer och bidra till miljöförstöring.  

- 4-Methylbenzylidene camphor, kan skada korallreven och vara hormonstörande  

Solskydd och hormonstörande ämnen

Hormonstörande ämnen är en viktig fråga när det gäller solskyddsprodukter och för att skydda vår hälsa är det avgörande att vi ökar medvetenheten om hormonstörande ämnen och väljer solskyddsprodukter som är säkra och fria från dessa potentiellt skadliga ämnen. Det har kommit allt fler åsikter om att parabener i solskyddsprodukter kan vara hormonstörande, men än finns ingen vetenskaplig bevisning på detta. Andra ämnen som är omdiskuterade just nu är:  

  • Oxybenzone  
  • Octinoxate  
  • Octyl Methoxycinnamate  
  • Ethylhexyl Methoxycinnamate   
  • Benzophenone-3  

Dessa ämnen är godkända för användning inom EU och finns i solskydd som säljs idag då dessa ämnen fortfarande inte förbjudits. Enligt EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet bedöms ämnena methyl-, ethyl-, propyl och bultyparaben som säkra att använda.  

2019-06-26 13:19:28

Lisa Karlsson