Meny
Mina Recept
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan
Hämta ut recept - alltid fri frakt 💌

Köpa medicin mot springmask

Springmask behandlas med det receptfria läkemedlet Vanquin som dödar maskarna. Det fungerar dock inte på äggen, av den anledningen gäller det att upprepa behandlingen i 2-3 veckor för att vara på den säkra sidan.

Kommer masken tillbaka hos familjemedlemmar som delar sovrum är det säkrast att behandla samtliga.

Under behandlingen med medicinen kommer avföringen att färgas röd. Under medicineringen mot springmask kan ditt barn gå till förskolan. Informera dock personalen så att övriga föräldrar kan vara vaksamma på eventuella symptom hos sina barn.

När Vanquin är slut

Vanquin långtidsrestar hos tillverkaren, vilket innebär att det inte går att få tag på Vanquin just nu (senast uppdaterat 27 januari 2021). Om du har springmask kan du istället få den receptbelagda medicinen Vermox

Kontakta din husläkare, eller ring KRY direkt, för att få ditt läkemedel utskrivet. Du kan sedan hämta ut ditt recept här på MEDS.se. Alltid fri frakt och snabb leverans! 

Hur vet jag om jag drabbats av springmask?

Springmask kan ses med blotta ögat runt om ändtarmsöppningen eller i avföringen. De är ungefär en centimeter långa och tunna som sytrådar.

De kan även irritera slemhinnan i slidan som då blir irriterad, svullen och röd.

Snabba tips för att förhindra springmask

  • Tvätta händerna noggrant efter toalettbesök.  
  • Tvätta rumpan och området runt ändtarmsöppningen varje dag – gärna med flytande tvål.
  • Tvätta toalett och handfat – gärna dagligen.
  • Sov i åtsittande byxor eller pyjamas.
  • Byt sängkläder ofta.
  • Byt underkläder dagligen.
  • Håll naglarna kortklippta.
  • Håll rent i sovrum och badrum genom att dammsuga och dammtorka – helst dagligen.
  • Rengör gosedjur med vatten.

Vad är springmask?

Springmask är mycket små, helt ofarliga parasiter som lever i tarmen. De kan inte orsaka någon skada men kan däremot ställa till med en mycket irriterande klåda i stjärten.

I regel är det främst barn som drabbas av springmask med följden att det kliar i rumpan, särskilt fram emot kvällen och under natten eftersom masken då är som mest aktiv.

Smittan sker genom att man får i sig maskens ägg som kan finnas på jord, leksaker, sängkläder med mera. Detta kan ske om ett barn stoppar fingrarna i munnen efter att varit i kontakt med föremål där ägg finns.