Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Sola säkert i sommar - hudterapeuten guidar dig

Vill du kunna njuta av sommaren utan att oroa dig för solens påverkan på din hud? När ska man egentligen börja använda solskydd och hur ska man veta vilken typ av solskydd man ska använda? Vår hudterapeut Ania guidar dig!

När är det dags för solskydd?

Solskydd är viktigt året om, särskilt under dagtid när UV-index är högt. Vårsolen är kraftfull och för att förhindra för tidigt åldrande av huden och undvika solskador är det bra att börja använda solskydd i din hudvårdsrutin redan från mars eller april. UV-index är ett mått på den skadliga delen av solens UV-strålning, den är vanligtvis som starkast mitt på dagen. UV-index varierar främst beroende på årstid och tid på dygnet.

Hur hög SPF behöver jag?

SPF står för Sun Protection Factor och används på solprodukter för att ange skyddsnivå mot UVB-strålning. Det är viktigt att välja rätt SPF baserat på din hudtyp och hudkondition. SPF-numret indikerar hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig. Det är dock individuellt och beror på din hud. För att hålla det enkelt och inte bränna dig är det bästa att välja ett solskydd med högt SPF, dvs 30 eller 50. För dagligt bruk är SPF 15-30 tillräckligt, men för att förebygga åldrande, pigmenteringar och ge anti-age-effekter är SPF 50 att föredra även för daglig användning.

Det finns så många olika varianter av solskydd, hur vet jag vilken jag ska välja? 

Den finns en uppsjö av olika varianter att välja mellan när det kommer till solskydd, mousse, kräm, spray eller stift. Det kan vara utmanande att välja rätt variant, men det bästa är att välja den som känns mest bekväm att smörja in dig med. Oavsett om det är mousse, kräm, spray eller annat är solskyddsfaktorn detsamma i alla varianter. Du ser på förpackningen vilken styrka det är på UVA/UVB-skyddet - 15, 30 eller 50 är de vanligaste. 

 • En mousse är lätt i konsistensen och känns fluffig, den går snabbt in i huden och är lätt att applicera.
 • Kräm har vanligtvis något tjockare konsistens men är också lätt att smörja in. Den kan appliceras i flera lager för att ge extra skydd och en mjuk känsla, särskilt om huden är lite torr.
 • Solskydd i sprayform är väldigt snabb att applicera och lätt att använda över hela kroppen, perfekt för barn som har spring i benen.
 • Ett solstick är perfekt att anänvda på mindre områden där man lätt kan bränna sig, perfekt att ha i väskan för att bättre på solskyddet under dagen!
Solstick
Solskyddsmousse
 • 25%
  Vegan
  EVY Daily Defence Face Mousse SPF50 75 ml
  171,75 kr 229 kr
 • 25%
  Vegan
  EVY Kids SPF 50, 150 ml
  201,75 kr 269 kr
Solskyddsspray
Solkräm

Kan jag använda samma solskydd till kroppen som till ansiktet?

Det går att använda samma solskydd till kroppen och ansiktet, men tänk på att produkterna oftast är anpassade till respektive område. En kroppsspray med SPF är anpassad för att snabbt och enkelt sprayas på kroppen och inte få i lgonen om man exempelvis sprayar sig i ansiktet. Eftersom huden är mer känslig i ansiktet kan det vara fördelaktigt att använda en solkräm som är särskilt framtagen för ansiktet. Dessa solkrämer är ofta lättare och kan innehålla extra ingredienser som återfuktar huden.

Solskydd för ansiktet
Solskydd för kroppen

Hur mycket solskydd ska jag använda?

Mängden solskyddsprodukt du behöver beror på dina aktiviteter under dagen. Solskyddet kan minska om du svettas, är i vatten eller torkar av dig. Det behövs mer solskydd än vad många tror! För ansikte, hals och dekolletage är det viktigt att använda tillräckligt med solskyddsprodukt för att täcka alla områden ordentligt – ungefär en halv tesked för dessa områden. Låt solskyddet absorberas något i huden innan du applicerar foundation vid makeup för bästa skydd under dagen.

När det gäller kroppen, använd en generös mängd solkräm och var inte blyg med mängden. Smörj in huden ordentligt eftersom en betydande mängd solskyddsmedel kan försvinna när du solar ochbadar. Tänk minst en halv deciliter solkräm från tuben eller burken för att täcka kroppen effektivt. Glöm inte att återapplicera solskyddet under dagen för kontinuerligt skydd mot solens skadliga strålar. Dessvärre använder många alldeles för liten mängd vilket gör att man inte kommer upp i det angivna skyddet. Tänk på att en förpackning eller tub med solkräm inte ska räcka till en hel familj en sommar!

Hur ofta ska man smörja in sig?

Hur ofta man behöver smörja in sig beror på faktorer som hudtyp, hur stark solen är och vilka aktiviteter du gör under dagen. En bra riktlinje är att återapplicera solskydd varannan timme vid långvarig exponering.  Smörj in dig oftare än så om du svettas mycket eller badar!

Vad ska jag tänka på när jag väljer solskydd till mitt barn?

Barn är mycket känsliga för solens strålar och det är viktigt att undvika att de vistas i direkt solljus utan skydd. Även om kläder och att vara i skuggan ger ett bra skydd behöver detta kompleteras med solkydd för extra säkerhet. En bra rutin är att smörja in barnen med solskydd innan kläderna åker på varje morgon. Glöm inte heller att regelbundet återapplicera krämer på områden som inte täcks av kläder, särskilt på öronsnibbar, kinder och näsa som är extra utsatta. Ha gärna ett solstift nära till hands för att lätt kunna stryka på under dagen. Låt barnen ha ett eget solskydd med sitt namn på för att göra det mer spännande att använda!

Solskydd för barn

Hudterapeutens tips på en solsäker hudvårdsrutin

Solen är en av de främsta orsakerna till hudens åldrande och olika hudförändringar. Solskydd spelar en viktigt roll i att skydda huden mot skadliga UV-strålar och motverka nedbrytningen av hudens kollagen. När du vistas i direkt solljus är det lämpligt att använda en hög solskyddsfaktor på minst 50 som komplement till din dagliga hudvårdsrutin. Under andra årstider kan en lägre SPF vara tillräckligt för dagligt bruk. För att fräscha upp och återapplicera solskydd under dagen kan ansiktsmist i sprayform användas över din makeup utan att störa den.

Solskydd över smink