Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på webbplatsen. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta.

Sjuka barn? Tips och produkter som gör VAB-tiden liiite lättare

Feber, snoriga barnnäsor eller löss? Lugn, vi hjälper dig! ❤️  Här hittar du alla trix och tips på produkter för att VAB-säkra medicinskåpet och skafferiet under årets värsta sjukdomsmånader: Februari och mars. Allt för att du ska komma så helskinnad som möjligt ut ur detta 💪

För täppta och snoriga barnnäsor 🤧

Här hittar du det du behöver för täppta och snoriga barnnäsor i alla åldrar. Som exempelvis nässug, nässpray och koksaltlösning för barn och spädbarn. OCH glöm inte att lägga barnets huvud på fler kuddar än vanligt när ni ska sova... det gör att svullnaden i näsan minskar vilket kan vara avgörande för en god natts sömn.

För febriga barn

Om sjukdomen väl slår till är det bra att både ha en pålitlig feberermometer och febernedsättande mediciner för barn hemma. Har du en liten bebis är stolpiller det bästa alternativet, medan du till de lite äldre barnen kan välja mellan flytande preparat och tabletter, beroende på barnets vikt och förmåga att svälja medicin. Glöm ej att läsa om användning och dosering på bipacksedeln.

Vinterkräksjuka och magsjuka barn

Vinterkräksjukan är en ovälkommen gäst som gärna hälsar på i vabruari. Tänk på att det viktigaste är att få i barnet vätska, särskilt om barnet samtidigt har kraftiga diarréer. Vid magsjuka förlorar kroppen snabbt vätska och viktiga ämnen och då kan Semper Vätskeersättning vara ett bra alternativ för att återställa balansen. Att tillföra mjölksyrebakterier kan också vara ett bra sätt att balansera tarmen vid akuta diarrésjukdomar och också för att bygga upp en hälsosam bakterieflora i magen när barnet frisknat till.

Goda och näringsrika klämmisar

Klämmisar från exempelvis Alex&Phil är ett riktigt bra och enkelt sätt att få i sjuka barn näringsrik mat. Klämmisarna kan serveras som de är eller värmas lite lätt. Passar barn från 6 månader och uppåt.

Hoppa över lössen i år

Går det löss på förskolan eller skolan? Minska då risken att drabbas genom att spraya håret med förebyggande medel så som exempelvis Linicin Prevent. Håret får då en doft som lössen inte gillar – men som vi människor inte märker. Samma sak med "Lussnodden" som är en tofs som helt enkelt lössen inte tycker om. Den minskar risken att få löss med 94% i jämförelse med vanlig hårsnodd. Perfekt att använda på sina barn när man sätter upp håret inför en skoldag 🥰

Vi har också olika typer av behandlande medel mot hårlöss så som lusmedel, lusschampo och luskammar. Missa inte Medisanas elektriska luskam som är ett smidigt behandlingssätt där man dödar lössen bara genom att borta igenom håret med kammen. Lössen dör nämligen direkt när de kommer i kontakt med kammens tänder genom en elektrisk stöt.

Barnvitaminer och tuggisar för hela familjen

Mindre barn brukar ha lättast för att ta vitaminer i form av tuggtabletter – och hos oss hittar du flera olika varianter av barnvitaminer i både goda smaker och roliga former. Nedan ser du vilka barnvitaminer som är allra populärast hos oss den senaste veckan.

Och till sist – håll ut. Snart kommer våren! Men till dess är det bra att fylla på medicinskåpet och ladda upp med pyssel, filmer, böcker och roliga spel för att göra VAB-dagarna lite lättare. Lycka till. 💪


Vanliga frågor om VAB

Här hittar du vanliga frågor och svar om VAB. Svaren är hämtade från Försäkringskassans hemsida. Det är också där du anmäler om VAB för att få ersättning.

Hur länge får jag vabba?

Du kan få ersättning för VAB i max 120 dagar per år. Om ni är flera som vabbar för barnet kan ni dela på dessa dagar.

Kan mormor vabba?

Ja absolut! Släktingar, grannar och vänner kan vabba för ditt barn. Första gången måste hen ringa Försäkringskassans kundcenter på 0771-524 524. Sedan skickas en ansökningsblankett hem med posten.

Kan jag vabba när jag är föräldraledig?

Ja, du kan byta ut föräldrapenningen mot ersättning för VAB, men bara om barnet är inlagt på sjukhus.

Till vilken ålder kan man vabba?

Du kan få ersättning för VAB tills dagen innan ditt barn fyller 12 år. Särskilda regler gäller för barn som fyllt 12 år men inte 16 år. Du hittar all information på www.forsakringskassan.se

Kan man vabba på semestern?

Nja. Det går att byta semesterersättning mot ersättning för VAB. Men särskilda regler gäller, se www.forsakringskassan.se

Behöver jag sjukintyg för VAB?

Från och med den tjugoandra sjukdomsdagen ska du skicka in ett intyg från en läkare eller sjuksköterska. Även de dagar när du inte tar ut ersättning för vab, till exempel lördagar och söndagar, räknas in i sjukdomsperioden.

Hur får jag ersättning för VAB-perioden?

När barnet är friskt och du är tillbaka på jobbet, eller börjar söka jobb igen, ska du ansöka om ersättning för de dagar du vabbat på Försäkringskassans hemsida. Kom ihåg att ansöka senast 90 dagar efter den första dagen som du var hemma med barnet.