Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Så påverkar klimakteriet din HUD (och det här kan du göra åt det!)

Klimakteriet gör att vi får torrare, tunnare och fläckigare hud. MEDS pratade med Roger Nimark, Training Manager på Vichy, om serien Neovadiol som är speciellt framtagen för kvinnor under – och efter klimakteriet.

När vi når klimakteriet förändras kroppen, och det gäller så klart även huden, som ju är kroppens största organ. De minskade nivåerna av östrogen och ökade nivåerna av kortisol kan ha en direkt inverkan på hudens utseende. Det kan kännas utmanande om du samtidigt känner att mycket annat förändras och du inte känner dig som dig själv. Det kanske låter deppigt, men det behöver inte vara det. Det finns mycket du kan göra för att ge din hud välbehövlig extra boost!

Det här händer med huden i klimakteriet:

Roger Nimark berättar:

Huden blir mindre elastisk

Det här är kanske det allra mest påtagliga tecknet som vi ser, att huden förlorar sin spänst. Det beror på minskad östrogenproduktion under klimakteriet, vilket påverkar hudens barriärfunktion. Kollagenproduktionen minskar i dermis, alltså hudens översta lager, och man får mindre elastin och hyaluronsyra i huden. 
–  Det här innebär att huden förlorar mycket av sin elasticitet.

Mörka fläckar

Efter klimakteriet får många mörka fläckar som vi ofta kallar solfläckar, åldersfläckar eller pigmentfläckar.
– Det är ett resultat av ibland ett alltför intensivt solande i unga år eller att man ej använt solskyddscreme i den utsträckning man bör.

Tunnare hud

– Lite senare i klimakteriet då huden har förlorat en stor del av lipidinnehållet, blir huden märkbart torrare, flammig, tunn och känsligare.

Torrare hud

Ökad kortisolnivå under klimakteriet påverkar hudens barriärfunktion på grund av minskad sebumproduktion. Hudens försvarsfunktion försämras och även hudens  kollagensyntes. 
– Det innebär bland annat att huden blir torrare, får en annan hudton och att det lättare uppstår inflammation.

Rynkor

– Många upplever även att det bildas nasolabiala veck runt munnen vilket gör att man kan se sur eller nedstämd ut. Det som tidigare var linjer och ytliga rynkor, tenderar till att bli mer djupa, breda och långa. Då huden inte längre är lika jämn och slät, blir det även en svag reflex av det ljus som annars optiskt reflekteras på huden och ger lyster och utstrålning.

Vichy Neovadiol

Vichys serie Neovadiol har produkter särskilt utvecklade för kvinnor i och efter klimakteriet. De innehåller aktiva ingredienser som reaktiverar hudens mekanismer. Proxylane ger en revitaliserande och uppstramande effekt. Vitamin B3-C-E ger lyster, omega 6-9 ger en vårdande effekt på huden, glycolic acid motverkar ojämn hudton, Vichy vulkaniskt vatten är berikad med 15 mineraler och stärker hudens barriärfunktion.

Serien består av tre underserier som är framtagna för olika hudbehov under och efter klimakteriet. Peri-menopause är en revitaliserande hudvårdsserie som ska användas under klimakteriet, (peri betyder "runt”), och som ger huden spänst. Post-menopause är en vårdande hudvårdsserie som har utvecklats för ett senare skede under och efter klimakteriet, (post betyder ”efter”), för att ge huden fyllighet och näring. Rose Platinum är ett stärkande hudvårdsserie för mogen hud som ger en rosig och hälsosam lyster.

Hur hjälper Neovadiols produkter vid klimakteriet? 

– Vichy har 30 år av expertis och innovativ utveckling genom hudvårdserien Neovadiol, som möter kvinnors behov av hudvård som kompenserar för det som går förlorat i huden, under och efter klimakteriet. I den första initiala fasen av klimakteriet, Peri, har vi utvecklat 2 dagcremer utifrån om du har en normal eller torr hud. De båda innehåller de aktiva ingredienserna Proxylane som är ett sockerprotein utvunnet från bokträd, cassiaextrakt av naturlig ursprung, hyaluronsyra, niacinamid och vulkaniskt vatten från Vichy för ökad fasthet, mer spänst och en generellt mer revitaliserad hud med vacker lyster.

Berätta om nattkrämen!

– Den är anpassad för alla hudtyper och den har en svalkande effekt på huden, tack vare ingrediensen menthol. Om du har en mycket torr och stram hud, rekommenderar vi att du alltid väljer Neovadiol Post Menopause för maximal näring och komfort. Likaså när du har kommit till den senare delen eller efter klimakteriet då huden är i större behov av lipider och näring. Då du väljer Neovadiol Post Menopause med alternativen dag- och nattcreme får du utöver en ökad fasthet och mer spänst i huden, även en markant minskad torrhet då de båda är berikade med fettsyrorna Omega 6 och 9, extraherade från Riskliolja.

Hudvårdsrutin under klimakteriet

Pureté Thermale 3-in-1-Cleanser är en bra start för din hudvårdsrutin både på morgonen och på kvällen.

På morgonen kan du vårda din hud med Neovadiol Peri-Menopause Daycream för torr hy eller Normal till kombinerad hy. Den innehåller proxylan, som är känd för sin revitaliserande effekt, samt hyaluronsyra som hjälper till att återfukta och göra så att huden känns fylligare.

Vill du optimalisera effekten och hudens ungdomlighet genom din hudvårdsrutin, rekommenderar jag Liftactiv HA Epidermic Serum.

På kvällen vårdar du din hud med Neovadiol Peri-Menopause Night Cream. Den innehåller även LHA som har en uppfriskande och exfolierande effekt som gör att du vaknar med en hy som känns jämnare och mer definierad.

Hudvårdsrutin efter klimakteriet

Efter klimakteriet kan dina hormonnivåer ha stabiliserats men ändrats för gott. Det betyder att din hud vid denna tidpunkt i livet behöver en annan typ av hudvård.

Även nu är Pureté Thermale 3-in-1 Cleanser, en bra start på din hudvårdsrutin.

På morgonen hjälper Neovadiol Post-Menopause Daycream till att kompensera för den synliga effekt som klimakteriet har på huden. Den innehåller proxylan, men även Vitamin B3 för att motverka en ojämn hudton och Omega 3-6-9 för ge näring åt huden.

På kvällen ska du använda Neovadiol Post-Menopause Night Cream som gör att huden ser piggare ut, blir mjukare och får mera lyster. 

Neovadiol har även ögoncreme och Neovadiol Rose Platinium för en mer rosig hudton och vacker lyster.