Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Överblivna läkemedel

Lämna in dina gamla läkemedel!

Läkemedel gör stor nytta för behandling och förebyggande av sjukdomar hos både människor och djur, men medaljen har en baksida.

Överblivna läkemedel som slängs i hushållssoporna eller spolas ner i avloppen når till slut naturen där de gör stor skada – och det krävs inga stora mängder. Vi vet att vissa fiskarter som fått i sig hormoner från p-piller, p-ringar och plåster blivit tvåkönade och slutat intressera sig för fortplantning. Antibiotika som hamnar i naturen kan leda till att bakterier blir resistenta, vilket gör att de blir svårare att bekämpa vid infektioner.

För att undvika att överblivna läkemedel hamnar i fel händer och skadar vår natur är det viktigt att du lämnar in dina läkemedelsrester till oss eller valfritt apotek. Vi ser dock gärna att du lämnar in dina överblivna läkemedel till MEDS.

Vi tar emot alla läkemedel, receptfritt som receptbelagt: tabletter, kapslar, stolpiller, salvor, flytande läkemedel med mera. Det gäller även djurläkemedel. Tänk på att plåster också innehåller läkemedel, så returnera även dessa. Pulverinhalatorer och p-ringar innehåller också en stor mängd aktiv läkemedelssubstans, även dessa ska returneras.

Du kan även skicka mindre elektroniska produkter till oss, dessa får inte överskrida 25 cm. Det kan exempelvis handla om elektroniska febertermometrar, eltandborstar och blodtrycksmätare. Vid inskickning av elavfall måste det framgå på emballaget att det innehåller just elavfall. Kontakta vår kundservice för att få en returfraktetikett i fråga om returer av elavfall.

Vad tar MEDS inte emot?

 • Bekämpningsmedel, brandfarliga produkter eller produkter som innehåller tungmetaller, t.ex. kvicksilvertermometrar och vissa batterier. Dessa klassas som farligt avfall och ska lämnas till bemannade återvinningscentraler eller miljöstationer.
   
 • Elektroniska produkter som överskrider 25 cm ska lämnas till kommunens insamling av elavfall. Besök www.suez.se för mer information om vad som gäller i din kommun.
   
 • Kosmetiska preparat, hygienartiklar, livsmedel, näringspreparat, sjukvårds- och förbandsartiklar kan du inte lämna till MEDS, dessa slängs som vanligt hushållsavfall.
   
 • Näringslösningar och saltlösningar utan tillsats av läkemedelssubstanser kan tömmas i våra avlopp.
   
 • Sprutor utan rester av injektionsvätska sorteras som brännbart avfall. Observera att kanyler som returneras måste placeras i kanylburkar för skärande och stickande avfall. Sprutor med injektionsvätska sorteras som vanliga läkemedelsrester.

Returnera sprutor och kanyler

Sprutor och kanyler som används för medicinering ska också returneras, antingen till MEDS, valfritt apotek eller en miljöstation. Det är kommunen som du bor i som avgör huruvida burken ska lämnas till ett apotek eller en miljöstation. Här kan du läsa mer om vad som gäller i din hemkommun.

När du lämnar in sprutor och kanyler gäller annorlunda riktlinjer eftersom att dessa ger skärande och stickande avfall. Det innebär en risk att sticka eller skära sig för den som hanterar innehållet, t.ex. en renhållningsarbetare eller farmaceut.

För att returnera sprutor och kanyler är det viktigt att du separerar kanylen från sprutan. Placera den sedan i kanylburken. Sprutan ska sorteras som övriga läkemedelsrester om den innehåller rester av injektionsvätska, är den tom ska den sorteras som brännbart avfall.

Hur gör jag för att returnera överblivna läkemedel?

 1. Kontakta vår kundservice. Ta fram en genomskinlig plastpåse.
   
 2. Samla ihop dina läkemedelsrester och placera i påsen. Det går bra att hälla ihop burkar med tabletter och kapslar samt tömma tablettkartor ur kartongförpackningar. Du behöver inte trycka ut tabletter från tablettkartorna.
   
 3. Lägg påsen i en kartong, förslut och klistra på medföljande etikett.
   
 4. Lämna paketet till valfritt postombud där det skickas till vårt lager.

Vad händer med överblivna läkemedel?