Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Propavan

Det receptbelagda läkemedlet Propavan är ett sömnmedel som verkar lugnande för att motverka sömnproblem. Den verksamma substansen heter propiomazin. Du som blivit ordinerad Propavan kan beställa hem det här.

Har du recept på Propavan?

Hämta ut alla dina recept hos MEDS. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar sedan hem till dig – snabbt och fraktfritt!

Vad är Propavan?

Propavan är ett sömnmedel som skrivs ut på recept vid sömnproblem. Den aktiva substansen propiomazin har en lugnande effekt och är centralt dämpande, vilket hjälper dig som har svårt att sova eller vaknar för ofta eller för tidigt. Propavan är inte beroendeframkallande eller narkotikaklassat.

Biverkningar av Propavan

Propavans vanligaste biverkning är dåsighet dagen efter. Många upplever även muntorrhet. Eftersom avsaknaden av saliv ökar risken för hål i tänder kan du ta salivutsöndrande tabletter i förebyggande syfte. Var också extra noggrann med munhygienen och borsta tänderna med flourtandkräm.

  • Chatta med en farmaceut
  • Ring vår kundservice på: 076-676 06 35 
  • Skicka ett mejl till hello@meds.se

När ska du inte använda Propavan? 

Det finns några fall där du ska vara försiktig med att använda Propavan eller helt undvika det. Rådgör alltid med din läkare först.

  • Amning – Prata med din läkare innan du påbörjar en långvarig behandling med Propavan, då det ännu är okänt om läkemedlet går ut i bröstmjölken.
  • Graviditet – Prata med din läkare innan du påbörjar behandling med Propavan under graviditet.
  • Leverproblem – Vid nedsatt leverfunktion bör du rådgöra med din läkare innan du börjat ta Propavan.
  • Laktosintolerans – Propavan innehåller laktos, så prata med din läkare om du har galaktosintolerans, total laktasbrist eller glukos-galaktosmalabsorption.
  • Långvarig sömnlöshet – Prata med din läkare om du upplever en längre period av sömnlöshet eftersom det kan bero på fysisk eller psykisk sjukdom.
  • Njurproblem – Vid nedsatt njurfunktion bör du rådgöra med din läkare innan du börjat ta Propavan.
  • Äldre – Äldre personer kan lättare få biverkningar av Propavan och brukar därför bli ordinerade en lägre dos.

Går det att kombinera Propavan med andra läkemedel?

Propavan kan påverkas eller påverka andra läkemedel. Rådfråga din läkare om du är osäker på vilka läkemedel du kan kombinera med Propavan.

Alternativa läkemedel med propiomazin

Den aktiva substansen propiomazin finns enbart i Propavan 25 mg. Prata med din läkare om du vill prova en annan typ av sömnmedel.

Dosering av Propavan 

Ta Propavan med ett glas vatten 30-60 minuter innan du går och lägger dig för att Propavan ska ge effekt lagom tills du vill sova.
Vanligtvis ordineras 1-2 tabletter Propavan 25 mg, men följ den dos din läkare ordinerat dig.

Hur länge verkar Propavan?
Halveringstiden för Propavan, det vill säga tiden det tar innan propiomazinet sjunkit till hälften, är 8 timmar.

Kan jag använda Propavan när jag är gravid?

Propavan har inte visat sig påverka foster, men prata ändå med din läkare innan du tar Propavan under graviditet.

Kan jag använda Propavan när jag ammar?

Eftersom man inte vet om propiomazin går ut i bröstmjölken är det bäst att du rådgör med din läkare innan du tar Propavan under amning.

Propavan för äldre

Äldre personer som tar Propavan får lättare biverkningar som stickningar i benen, stela muskler och ofrivilliga muskelryckningar. Dessutom är risken större att du blir trött dagen efter. Därför brukar äldre personer ordineras en längre dos än yngre.

Kan jag köra bil när jag tagit Propavan?

Propavan gör dig dåsig och kan försämra din reaktionsförmåga, men det är upp till dig att bedöma om du kan köra bil eller utföra arbete som kräver extra uppmärksamhet efter att du tagit den.

Kan jag dricka alkohol när jag äter Propavan? 

Även om du kan dricka en mindre mängd alkohol när du tagit Propavan rekommenderas det inte då alkoholen kan försämra din sömn.

Kan man bli beroende av Propavan?

Nej, Propavan är inte beroendeframkallande.

Förnyelse av recept

För förnyelse av recept behöver du ta kontakt med din läkare. Via KRY kan du snabbt och enkelt komma i kontakt med en läkare online - direkt i din mobiltelefon!