Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Syraskola med MEDS

AHA-syra, BHA-syra och PHA-syra?

Syror är det nya för huden och de fantastiska egenskaperna de besitter är som en intensiv behandling för din hud. Men vad är egentligen en syra och vad skiljer sig mellan AHA-, BHA- och PHA-syra? Lugn, vi reder ut begreppen för dig i vår syraskola här på MEDS.se och ger dig samtidigt tips på intensiva och vårdande produkter från vårt sortiment av avancerad hudvård.

Vad är AHA-syra?

AHA-syran är den syra som är mest omtalad och inkluderar många olika typer av syror. AHA, som är en förkortning på Alpha Hydroxy Acid, inkluderar bl.a. glykolsyra och mjölksyra, som även är de mest effektiva syrorna.

AHA-syror förekommer naturligt och utvinns ur socker från olika växter, vilket även är en anledning till att de ofta kallas för fruktsyror. AHA-syror är vanligt förekommande i hudvård idag med fokus på att stimulera cellförnyelsen och exfoliera (skrubba, peela) bort gamla hudceller från hudytan. Detta förbättrar hudens förmåga att binda fukt vilket bidrar till att minska synligheten av linjer och rynkor. Hudytan blir slätare, strukturen fastare och får en ny lyster.

AHA-syra passar dig med normal hy, blandad hy, torr hy eller fet hy. 

Glykolsyra - Glycolic Acid

Glykolsyra är den vanligaste och har samtidigt den minsta molekylen av alla AHA-syror. Det innebär att glykolsyran har en fantastisk noggrannhet som kan penetrera huden både snabbast och mest effektivt. 

Glykolsyra utvinns naturligt från sockerrör men kan även utvinnas syntetiskt. I hudvårdsprodukter har glykolsyran som syfte att avlägsna döda hudceller, återfukta huden och undvika torr och narig hud. Detta minimerar synligheten och uppkomsten av rynkor och linjer i huden. Genom att glykolsyran avlägsnar det yttre hudlagret ges det möjlighet för en ny, frisk och fräsch hy att träda fram.

Hudvårdsprodukter med glykolsyra är bra för dig som har torr hud, rynkor, akne, hyperpigmentering och aktinisk keratos (detta är en förtjockning av hornlagret som är ett resultat av överdriven solexponering under längre tid).

Mjölksyra - Lactic Acid

Mjölksyra är en mildare syra inom AHA-familjen som ofta förknippas med gruppen för naturliga fuktighetsfaktorer (NMF - Natural Moisturizing Factors). Detta är något som finns naturligt i huden och som hjälper till att binda vatten.

Mjölksyra utvinns ur sura mjölkprodukter, ost och yoghurt samt även vissa jästa frukter och grönsaker. Surheten i dessa produkter bidrar till en frisk hud som behöver vara svagt sur för att må bra. Mjölksyran har även antibakteriella egenskaper och är bra för dig som är känslig mot andra AHA-syror, som t ex. glykolsyra.

Inom hudvård kan en hög koncentration av mjölksyra exfoliera det yttre hudlagret för en mjukare, fräschare och jämnare hudyta. 

Mjölksyra är bra för dig som har en torr, obalanserad, förtjockad eller fet hud. Även om du har stora porer, akne, rynkor eller ojämn pigmentering.

Produkter med syror
  • Vegan
    Akademikliniken Pure Lift Serum 50 ml
    772 kr
  • Vegan
    Emma S. Treatment Enzyme Peel 75 ml
    329 kr

Vad är BHA-syra?

BHA, som är en förkortning för betahydroxisyra (beta hydrixy acid), är även ett annat ord för salicylsyra. BHA-syran har antiinflammatoriska egenskaper som lugnar huden samt dämpar rodnad. 

BHA-syran är mest känd att effektivt exfoliera det övre hudlagret. Genom att skonsamt avlägsna döda hudceller med hjälp av en BHA-syra så kan en ny, frisk och fräsch hud växa fram. BHA ger även en skonsam och effektiv behandling mot fina linjer, grov hud och ojämn pigmentering till följd av exponering för skadligt UV-ljus. 

Använder du syra, vilken syra som helst, ökar hudens solkänslighet. Var noga med att använda en hög solskyddsfaktor (SPF30 eller SPF50) varje dag, året runt för att skydda huden och kunna använda produkter med syra under hela året.

BHA-syra är en fettlöslig syra

BHA-syran är en fettlöslig syra vilket gör att den tränger djupare ner i porerna för att avlägsna talg och orenheter samtidigt som den även rengör hudens yta. BHA-syran är inte lika irriterande mot huden som bland annat AHA-syra kan vara, detta beror på att BHA (eller salicylsyran) härleder från något som kallas acetylsalicylsyra - ett annat namn för aspirin. Många av de antiinflammatoriska egenskaperna man hittar i aspirin återfinns i salicylsyran. 

Syra reagerar olika beroende på vilken hudtyp du har, se därför till att konsultera med en hudterapeut om du är osäker på om du kan använda produkter med BHA-syra. Har du en mörkare hudton har du större risk att få ärr och pigmentförändringar till följd av BHA-syra.

BHA-syra är speciellt bra för dig med akne då de antiinflammatoriska egenskaperna lugnar huden, men passar även dig med normal hy, blandad hy, torr hy eller fet hy.