Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Professionell hudvård vid rosacea – på MEDS Apotek

Vad är egentligen rosacea?

Rosacea är en hudsjukdom som drabbar ca 10% av den vuxna befolkningen och det är främst kvinnor som drabbas. Rosacea yttrar sig i form av rodnad, knottror, ytliga blodkärl och varblåsor i ansiktet, symtom som även är vanliga och lätta att förväxla med vuxenakne. I vissa fall kan Rosacea även ge besvär i ögonen.

Varför man får Rosacea är ännu oklart, men man räknar med att orsakerna är snarlik de för akne, att en inflammation sker i huden. I detta fall med Rosacea sker en form av inflammation i de mekanismer som kontrollerar blodkärlens funktion i ansiktshuden. En inflammation som orsakar rodnad och knottror. Rosacea är inte smittsamt och drabbar främst personer med känslig, ljus hy och de över 30 år.

Rosacea kan yttra sig i olika symtom med olika mycket besvär, hos olika personer. Vissa kan ha en mild form av Rosacea medans vissa påverkas mer. Utslagen dyker ofta upp i pannan, på näsan, kinderna eller hakan. Vanliga symtom vid Rosacea kan vara: 

  • Man har en stickande eller varm känsla i huden.
  • Huden blir röd.
  • Blodkärlen vidgas och blir ytliga.
  • Man får knottror eller varblåsor i ansiktet.
  • I vissa fall kan man få irriterande och/eller röda ögon som kan förekomma både med eller utan några hudbesvär

Behandla rosacea

Det går tyvärr inte att bota Rosacea permanent, utan man kan lindra symtomen när de väl bryter ut. Vad som orsakar Rosacea hos just dig kan skilja sig från andra, därför är det viktigt att du identifierar vilka faktorer som triggar igång symtomen, och hur du bäst kan undvika dem. 

Det är viktigt att inte irritera huden i onödan. Använd milda hudvårdsprodukter som är anpassade för Rosacea och extremt känslig hy. Undvik i den mån det går, produkter och olika situationer som ökar blodcirkulationen då det kan förvärra besvären. Några exempel kan vara stark mat, kyla, värme, sol, stress och alkohol.

  • Rengör ansiktet med vatten eller milda och oparfymerade rengöringsprodukter som inte irriterar huden. Du ska undvika starka tvålar, grova peelingprodukter och ansiktsvatten som innehåller alkohol. Dessa produkter är starka och orsakar hudirritation för den känsliga.
  • Använd en dag- och nattkräm anpassad för den känsliga hyn. krämen ska vara mjukgörande och oparfymerad. 
  • För att dölja rodnad kan du prova kamouflerande sminkprodukter som innehåller gröna toner. Det gröna neutraliserar röd hud och dämpar synligheten av rodnad.
  • Det är viktigt att använda ett solskydd med hög solskyddsfaktor (SPF30 eller SPF50) som inte är fet. Solens strålar irriterar den känsliga huden så det är viktigt att smörja in sig varje dag.
  • Använd inte en kortisonkräm då det kan förvärra besvären.

Har du försökt självbehandla dina besvär utan några resultat kan du behöva söka läkarvård. Då undersöker man besvären närmare och gör en bedömning över vilken behandling som passar dig. Med hjälp av laser eller IPL-behandlingar kan du även minimera synligheten av ytliga blodkärl eller rodnader.

 

Läs mer om rosacea

Rosacea – symtom och behandling