Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Professionell hudvård för känslig hy – på MEDS Apotek

Vi har alla olika hudtyper som kräver olika produkter och har olika behov för att må bra. I denna sektion kommer vi prata om den känsliga hyn, den som lätt blir irriterad, röd och som i många fall har ytliga och vidgade blodkärl. En känslig hy brukar kännetecknas av att blodkärlen ligger ytligt på huden (som röda små nät under huden), vilket innebär att de blir extra känsliga för olika yttre och inre påfrestningar.

Det är vanligt att dessa blodkärl blossar upp på kinder och på eller runt näsan. En känslig hy reagerar mer än vanligt på yttre påfrestningar som t ex. värme, kyla, sol och när luftfuktigheten är låg, men även alkohol, kaffe och rökning kan påverka. 

Det viktigt att använda hudvårdsprodukter anpassade för den känsliga hudtypen. Många hudvårdsmärken har idag produktserier speciellt anpassade för den känsliga huden för att skydda och stärka hudens naturliga skyddsbarriär. En känslig hy är oftast ljus och har i många fall även besvär med hösnuva eller olika allergier.

Vårda din känsliga hy

  • Undvik starka ingredienser, aktiva ingredienser som stimulerar blodcirkulationen och allt för grova peelingprodukter
  • Använd milda produkter som skonsamt rengör, vårdar och stärker huden. En enzympeeling är ett skonsamt sätt att avlägsna döda hudceller på, samt BHA-syra som har anti-inflammatoriska egenskaper som lugnar huden.
  • Använd inte för många hudvårdsprodukter i din hudvårdsrutin, begränsa antalet till 3-5 stycken för att inte överstimulera huden. Med rätt hudvårdsprodukter räcker det med en mild rengöring, vårdande ansiktsvatten, en skyddande dag- och nattkräm samt något serum som stärker huden. 
  • Använd ett solskydd med hög solskyddsfaktor (SPF30 eller SPF50), varje dag, året runt. Se till att använda ett solskydd anpassat för den känsliga huden.
  • Var medveten om vilka faktorer som triggar huden och lär dig undvika dem i den mån det går. I många fall kan huden reagera p.g.a ett osunt leverne, miljöfaktorer och överdriven rengöring. Byt ut vissa hudvårdsprodukter och ändra dina kostvanor för att boosta utsidan med hjälp av en välmående insida.

 

Har man känslig hy är det även vanligt med besvär som eksem eller hudsjukdomen Rosacea. Dessa hudbesvär behöver man dock behandla med specifika produkter anpassade för deras besvär.

Känslig eller sensitiviserad hy?

Vissa föds med gener som lägger grunden för en känslig hy, men det är möjligt för andra hudtyper att utveckla en känslig hy till följd av både livsstils- eller miljöfaktorer. Det är något som kallas för sensitivisering. Här kan stress, rökning, ensidig kost eller slarv med solskyddet orsaka en svagare hudbarriär som framhäver ytliga blodkärl och lättare reagerar mot olika ämnen.

Märker du att din hy förändras till det känsligare ska du se över din livsstil, byta ut vissa hudvårdsprodukter mot mildare varianter och öka användandet av solskydd.