Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

  

 

Därför kan du ÄTA bakterier!

I hela våra liv har vi lärt oss att vi ska AKTA oss för bakterier, men visste du att vi har miljarder bakterier i kroppen som är livsviktiga, och att man till och med kan ÄTA extra bakterier? Caroline Montelius på Probi förklarar vad grejen med bakterier är!

Det är så klart inte vilka bakterier som helst som ska ätas, du behöver till exempel inte slicka på en lerig åker i hopp om att börja må bra och få ett fantastiskt immunförsvar. Probi, som gör kosttillskott, har över 30 års svensk forskning och har gjort över 70 kliniska studier om bakterier, och kan alltså lite mer om dem än vi vanliga dödliga.

Varför i hela friden kan man äta BAKTERIER? 

– Vi människor har fler levande bakterier i och på våra kroppar än vi har mänskliga celler. Förr i tiden åt vi mycket mat som bestod av levande bakterier, framförallt syrning och saltning som användes för att konservera maten. I dag äter vi inte mycket mat som naturligt innehåller bakterier eftersom det mesta är värmebehandlat för att få en lång hållbarhet. I våra tarmar är bakterierna de enskilt största aktörerna för att bibehålla en balanserad mag- och tarmmiljö.

AHA! Berätta om mjölksyrabakterier!

Mjölksyrabakterier har många olika uppgifter. Först och främst kan de producera mjölksyra, därav namnet. Mjölksyra sänker pH i vår tarm-miljö. En del av dessa mjölksyror används också för att ge energi till både bakterier och till tarmväggens celler. Tarmväggen är vår första försvarsbarriär, som skyddar kroppen mot att mindre hälsosamma komponenter tar sig in i kroppen. Det är därför ytterst viktigt att denna barriär hålls stark och frisk.

Vad består tarmfloran av?

– Tarmfloran består normalt av miljontals bakterier. Vi behöver ha olika bakterier för att mag-tarmkanalen ska fungera optimalt och vi må bra. Det viktigaste för tarmfloran är att ha en stor diversitet, det vill säga en stor spridning mellan de olika bakteriesorterna som finns, så att inte endast en sort får för stor plats. När vi får i oss mjölksyrebakterier bidrar dessa till att göra miljön i tarmfloran gynnsam för alla bakterier. Man behöver däremot inte vara rädd att mjölksyrebakterier skulle ta för stor plats!

Ska man äta på något speciellt sätt för att kroppens bakterier ska fungera som bäst?

– Generellt sett så behöver alla våra bakterier fiber för att må bra, då det är deras ”mat”. Grönsaker, frukter, fiberrika kolhydrater – det är sånt som gör våra bakterier glada. Vi kan också känna av denna effekt, men oftast kopplar vi det till något negativt – när vi ätit extra mycket fiber, eller en stor mängd av fiberrika livsmedel som kål och bönor – då upplever vi ofta att vi blir gasiga och uppblåsta.

Jo tack, det har man varit med om…😩

– Ja, detta beror på att bakterierna i tarmen hjälper till att äta upp fibrerna, vilket sker genom jäsning och då bildas olika gaser. Det som är viktigt att veta är att om du börjar äta bakterier så kan den upplevda uppblåstheten och gasigheten under cirka en vecka öka, som ett mått på att du tillfört mer bakterier som är aktiva, men sedan kommer problemen att signifikant minska. Så bakterier gillar fiber, men upplever du uppsvälldhet av detta så ska du tillföra mer bakterier för att få bukt med problemet, och då gärna mjölksyrabakterier. 

Hur mår man när man inte har en balanserad tarmflora?

– När man inte har en balanserad tarmflora upplever man ofta många sorters magrelaterade problem, det kan vara allt från väldigt mycket gasproduktion, förstoppning, diarre, orolig mage, plötsligt väldigt känslig för vissa livsmedel – till exempel väldigt fiberrika livsmedel eller ett dåligt fungerande immunförsvar med frekventa förkylningar. Det som händer i tarmarna är att en eller några få bakteriearter har fått utrymme att växa och ta större plats. Detta kan ske vid många olika tillfällen i livet, allt från extremt stressade situationer, sjukdomar, förändring av kosten, resor med främmande mat eller vid antibiotika- eller annan medicinbehandling.

 Vad är det som är speciellt med kosttillskottet Probi Original?

Probi Original består av en väldefinierad bakterie vid namn Lactiplantibacillus plantarum 299v, eller kort och gott LP299V. Denna bakterie är den mest kliniskt forskade på Lactobacill-bakterien, det vill säga av mjölksyrabakterierna, i världen. Detta innebär att det finns hundratals studier på bara denna bakterie, och vad den har för inverkan i kroppen när vi äter den. Det är en bakterie som vi normalt har i vår tarmmiljö. Kliniskt dokumenterade betyder att LP299V har getts till tusentals människor under kontrollerade former, där olika effekter på hälsan har studerats. 

Vem kan äta bakterietillskott? 

Probi har ett sortiment av produkter med mjölksyrabakterier som kan tas från de allra yngsta (10 dagar) och uppåt.

Hur vet man vilken sort man kan testa?

– Vilken bakteriestam eller produkt man ska välja beror på de individuella förutsättningarna. Har man ofta en orolig mage är Probi Original det självklara valet, och kan ges till alla från 3 års ålder. För de riktigt små barnen, från 10 dagar, finns Probi Baby. Från förskoleålder till och med vuxen ålder kan Probi Family vara ett alternativ. Utöver mjölksyrabakterier innehåller den även folsyra, vitamin B12 och vitamin D som bidrar till att immunsystemet fungerar normal. Även Probi Family har testats i många kliniska studier. Det är en tuggtablett med fräsch smak av citrus som passar hela familjen. I sortimentet finns även Probi Active som riktar sig till kvinnor och män från 50 år och uppåt. Den innehåller tre kliniskt dokumenterade mjölksyrabakteriestammar samt vitamin D som bidrar till att bibehålla en normal benstomme och normal muskelfunktion.   

Probi Female kan man gissa är för kvinnor? 

– Precis, Probi Female har tagits fram framförallt för kvinnor i barnafödande ålder, då det är väldigt vanligt för kvinnor att ha för låga järnvärden. Probi Female består av låg dos vegetariskt järn, vitamin C, folsyra och en kliniskt testad mjölksyrebakterie. Med normala järnvärden får man en ökad känsla av pigghet!

Det kan man ju faktiskt behöva! 😅

– Precis, Probi Female har tagits fram framförallt för kvinnor i fertil ålder, då det är väldigt vanligt för att kvinnor att har för låga järnvärden. Probi Female består av kliniskt testade mjölksyrabakterier, vitamin C, folsyra och en låg dos järn, som bland annat bidrar till minskad trötthet och utmattning. 

Probi Female 60 kapslar

 • Patenterad bakteriestam Lactobacillus plantarum 299v.

 • Överlever matsmältningskanalen och koloniserar i tarmen

 • Utöver mjölksyrabakterierna, innehåller den järn, folsyra och vitamin C, för ett ökat järnupptag (nästan tre av tio kvinnor har för låga järnvärden, ofta utan att veta om det)

 • 10 miljarder mjölksyrabakterier

Probi Family 90 tuggtabletter

 • Patenterade bakteriestammar

 • Överlever matsmältningskanalen och koloniserar i tarmen

 • Ca 70-75% av immunsystemet sitter i tarmen och bakteriefloran är starkt kopplad till hur effektivt immunsystem vi har

 • Utöver mjölksyrabakterierna, innehåller den även folsyra, vitamin B12 och vitamin D, som bidrar till immunsystemets normala funktion

 • 1 miljard mjölksyrabakterier per tuggtablett. God smak av citrus.

Probi Original 80 kapslar

 • Sveriges mest sålda bakterietillskott

 • Patenterad bakteriestam: Lactobacillus plantarum 299v. som in kliniska studier visat förmåga att överleva matsmältningspassagen och kolonisera i tarmen och påverka tarmfloran  

 • 10 miljarder mjölksyrabakterier i en kapsel. Endast 1 kapsel per dag.

 • Mjölksyrabakterier finns naturligt i kroppen och det är viktigt med en balanserad tarmflora

 • Vegan
  Probi Original 80 kapslar
  249 kr
Shoppa Probi!
1
Vegan
Probi Original 80 kapslar
249 kr