Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Post-inflammatorisk hyperpigmentering? - så blir du av med dina mörka fläckar i ansiktet!

  

Yes, äntligen är aknen borta! Men vad är nu de här bruna fläckar på huden? MEDS bad Caroline Martinsson på Eucerin förklara vad det är och hur man faktiskt kan bli av med dem.

 

Många av oss har varit med om det. De här bruna fläckarna på huden, som tycks bli väldigt mycket tydligare när vi varit ute i solen.Men vad är det egentligen och hur uppkommer de?

– Det kallas hyperpigmentering och är områden i huden med ojämn pigmentering, som visar sig som fläckar. Det uppstår när huden får en ojämn produktion av melanin, och kan bero på flera olika saker – tex hormonell påverkan som vid graviditet, hudskador, ålder och efter inflammation som akne.

När hyperpigmentering kommer efter akne kallas det post-inflammatorisk hyperpigmentering. Hur kommer det sig att hyperpigmentering följer efter akne?

– När man har akne finns mikroinflammationer ständigt närvarande i huden. Inflammationer från akne kan trigga igång pigmenteringen i huden. De mörka fläckarna är platta områden i huden som är extra pigmenterade, och kan variera i färg från rosaröd, brunsvart, beroende på hudton och hur djupt missfärgningen är.

Det är inte farligt med hyperpigmentering, men det kan ju kännas väldigt jobbigt.

– Många upplever att det är påfrestande. Man kan till exempel känna att det är jobbigt att huden är fläckig, ojämn och att fläckarna kommer i fokus när man träffar andra personer.

Vad är det som gör att fläckarna blir mörkare i solen?

– Det är solstrålarna som triggar igång melaninet i huden. Därför är det viktigt att ha mycket högt solskydd, spf 30. Det är också viktigt att undvika solen så mycket det går, särskilt under användning av produkter eller behandling, då huden blir extra känslig.

Om du inte behandlar hyperpigmenteringen sitter fläckarna oftast kvar runt fyra-fem år, ibland upp till tio år. Vi är många som googlar för att hitta en lösning på problemet och kanske övervägt att testa kemisk peeling för att minska fläckarna, men Caroline från Eucerin berättar att det nu finns en annan skonsam, prisvärd och effektiv behandling

DermoPurifyer Triple Effect Serum är ett trippelverkande serum som hämmar melaninproduktionen vid dess uppkomst. Den både reducerar hyperpigmentering och förebygger dess återuppkomst med den patenterade ingrediensen Thiamidol.  Samtidigt motverkar den finnar och plitor och motverkar glansig hud.

DermoPurifyer Protective Fluid motverkar att fläckarna mörknar med solskydd spf 30. Även den motverkar finnar, plitor och glansig hud.

Och funkar det då? Första synliga resultatet utlovas enligt Eucerin inom bara två veckor!

2021-11-01 15:29:03