Kakao är en naturlig råvara som utvinns från kakaobönan, som kommer från kakaoträdet. Kakao har en rik och djup smak och kan användas på många olika sätt. Det används ofta som smaksättning i bakverk och desserter eller som bas i varma drycker som varm choklad. Kakao är naturligt rikt på bland annat kalium och magnesium, kalium bidrar till att bibehålla normalt blodtryck och magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning. Hos oss på MEDS hittar du kakao från välkända varumärken som Superfruit och Renée Voltaire!
Raw kakao – en näringsrik superfood
Raw kakao, eller rå kakao, är obehandlad kakao som har skördats från kakaobönan och torkats i solen. Det är den mest näringsrika kakao som finns där alla näringsämnen är bevarade i råvaran. Skillnaden mellan raw kakao och vanlig kakao är hur de behandlas efter skörd. Raw kakao är obehandlad och torkas naturligt i solen vilket innebär att kakaobönan inte utsätts för hög värme eller kemikalier. Raw kakao behåller därför mer av sina näringsämnen och antioxidanter. Vanlig kakao å andra sidan, genomgår en mer omfattande process efter skörd där den vanligtvis rostas för att utveckla sin smak. Raw kakao kan användas i allt från bakning och matlagning till smoothies eller varma drycker.
Kakaomassa ger en djup och intensiv chokladsmak
Kakaomassa framställs genom att krossa kakaobönor och mala dem till en fin pasta. Kakaomassan innehåller både kakaosmör och kakaopulver, vilket ger den en rik och intensiv chokladsmak. Kakaomassan användas ofta som en ingrediens till chokladtillverkning, men den kan också användas för att göra andra bakverk, sötsaker eller varma chokladdrycker. Det är viktigt att komma ihåg att chokladmassan har en intensiv och djup chokladsmak, så du behöver kanske justera mängden för att hitta rätt balans i dina recept.
Använd kakaonibs som topping
Kakaonibs är tillverkade genom att rå kakaobönor har skalats och krossats. De är rika på magnesium och fosfor som tillsammans bidrar till normal energiomsättning och minskad trötthet. Kakaonibs är knapriga och har en intensiv chokladsmak. De kan användas som topping på smoothies, yoghurt, sallader och mycket mer.
Baka med kakao
Att baka med kakao är ett fantastiskt sätt att lägga till en rik och intensiv chokladsmak till dina favoritbakverk. Kakaopulver är den vanligaste formen av kakao som används i bakning, men du kan också använda kakaomassa eller kakaonibs för en mer intensiv smak. Oavsett om du gillar chokladkakor, brownies, smoothies, rawfood kakor eller muffins kan du vara säker på att kakao kommer ge en utsökt smak!