Meny
Varukorg
Till kassan

Manukahonungen, som blivit känd för sin antibakteriella effekt, kan vara vår tids nyttigaste livsmedel. Men vilka fördelar kan man räkna med – och hur ska man dosera och använda denna dunderhonung? MEDS Apotek tog ett snack med Jonas NobelVD på leverantören​ Medfour.

Manukahonungen innehåller, till skillnad från vanlig honung, höga halter av molekylen Methylglyoxal (MGO). En riktig supermolekyl som enligt forskning sägs kunna ge flera fördelar för den som använder honungen. Även om Jonas Nobel, VD på leverantören​ Medfour, menar att man ska vara försiktig med att dra stora växlar på enskilda studier, så finns det många studier med liknande utfall att man, utan tvivel, kan påstå att:

  • Manukahonung är antibakteriellt (t ex för streptokocker)
  • Manukahonung är antiviralt (t ex för herpesvirus)
  • Manukahonung verkar antiinflammatoriskt
  • Manukahonung kan bryta ner den besvärliga biofilm som bakterier bildar för att skydda infekterade celler. 
  • Manukahonung angriper dockningsproteiner på bakterier så att dem får svårt att fasta på celler. 
     
Så vilka fördelar kan man räkna med om man använder honungen?

– I vardagen kan manukahonung hjälpa vid förkylning, influensa och halsbesvär. Det finns också fall där patienter med specifika behandlingar och sjukdomar vittnat om bra resultat med just manukahonung. Det kan vara allergier som pollen eller slem i halsen men även svårläkta sår, eksem eller t ex strålbehandling av matstrupen som leder till invärtes brännskador. Inom sårbehandling jämförs ibland manukahonung med antibiotika, säger Jonas Nobel.

Hur ska man dosera den ätbara manukahonungen för bäst effekt?

– I förebyggande syfte så rekommenderar vi 1-2 teskedar MGO 300+ (eller 100+) varje dag. En del väljer att blanda i gröt eller smoothies men vi rekommenderar att ta det direkt på sked, säger Jonas Nobel. 

– När du känner att en infektion är på gång - det kan vara förkylning, influensa, halsont eller magbesvär så rekommenderar vi MGO 600+. Cirka 2-3 teskedar, 2 gånger per dag. Det brukar räcka med 2 dagar och sedan är de oftast de påtagliga besvären borta. Tar det längre tid så fortsätter man ytterligare några dagar. 

Eftersom manukahonung är en helt naturlig ingrediens så kan alla kan ta den utan förskrivning. Den har inte några kända biverkningar, poängterar Jonas Nobel.

Halstabletter med MGO

Även om det alltid är bäst att ta den ätbara manukahonung på sked, är halstabletterna ett perfekt komplement under dagen när du vill lindra tuffa halsbesvär. 

- Halstabletterna gör det möjligt att ta manukahonung under en dag då du inte är hemma eller har möjlighet att ta med en burk och tesked, t ex på jobbet eller på en resa. Sedan är dem goda, säger Jonas Nobel.

Sårsalvan med manukahonung – för eksem och svårläkta sår

Manuka Fill är en sårsalva med medicinsk manukahonung, som man kan använda på allvarliga sår, ytliga sår och munsår. Precis som burkarna med den ätbara honungen så innehåller sårsalvan 100% naturlig och ren manukahonung med hög halt av MGO. Skillnaden är att den är steril och klassificerad som medicinteknisk produkt.

Jonas Nobel förklarar att sårsalvan är kladdig, så det är inte riktigt en salva som man smörjer på såret. Man ska istället fylla såret med salvan.

– Den heter Manuka Fill, för att man helt enkelt fyller såret. Vill man inte ”dutta” direkt på såret så kan man ”dutta” på kompressen eller plåstret, säger han.

Vad är skillnaden mellan en "vanlig sårsalva" och Manuka Fill?

– En vanlig sårsalva innehåller väteperoxid, vilket är en molekyl som används för blekning och desinfektion. Inom flera landstingen har man slutat använda högre halter (3%) väteperoxid för att det fräter på såret. Väteperoxid är bra för att det desinficerar effektivt, men den verkar inte under så lång tid och kan ha en uttorkande effekt liknande desinficerande alkohol, vilket gör att den kombineras med andra fuktgivande ämnen. Manukahonung å andra sidan är otroligt fuktbeständigt. Den unika, antibakteriella, antivira och antiinflammatoriska molekylen MGO är dessutom stabil över tid, förklarar Jonas Nobel.

– Manuka Fill är en fantastisk sårbehandlande produkt med många verkningsmekanismer som också renar såret med en osmotisk effekt och bibehåller fuktigheten. Vi är oändligt stolta över att ha hjälpt patienter med mycket allvarliga sår att undvika amputeringar trots återkommande antibiotikakurer.  

Kan Manuka Fill även lindra eksem?

– Ja, manukahonung kan lindra eksem men eftersom hudbesvär och exempelvis allergiska reaktioner kan ha olika orsaker så kan resultaten variera. Eftersom sårsalvorna med manukahonung är en medicinteknisk produkt och inte ett läkemedel så är det riskfritt att prova och själv utvärdera effekten. Prova då på en liten yta först och utvärdera resultatet innan du fortsätter, säger Jonas Nobel. 

Är du diabetiker bör du vara extra noggrann med att kontrollera din blodsockernivå vid användning av manukahonung.

Sårvård för djur med manukahonung (salva och förband)

Det finns även sårvårdsprodukter med manukahonung för djur så som hund, katt eller häst. Sårsalvan Activon Tube är en medicinsk steril honung som verkar antibakteriellt och antiinflammatoriskt, och som man kan smörja på ytliga och allvarliga sår.

Dessutom finns det även viskosnät och viskoskompresser med manukahonung som över tid förser såret med manukahonung. Sår kan nämligen ibland vätska och då späds honungen från sårsalvan lätt bort när den blandas med sårvätskan.

– Poängen med att använda viskosnät eller kompresser med manukahonung är för att det är oslagbart att ha ett förband som över tid successivt förser såret och cellerna med manukahonung, förklarar Jonas Nobel. Sedan kan placeringen av såret göra det svårt att applicera sårsalvan, till exempel på örat eller benet på en hund, katt eller häst.

Förbanden är inte bara för veterinärer och djurägare utan är klassificerade för att användas också på människor. De används inom vården för att behandla sår som diabetessår, kirurgsår, bensår och trycksår.

Maxa träningen med Manuka Sport Energy Gel

Man kan även använda manukahonung, i form av Manuka Sport Energy Gel, som ett hälsosamt sätt att maxa sin energi vid träning. När du tränar och sportar kan du nämligen behöva extra tillskott av kolhydrater, vätska och salter under träningspasset för att prestera på topp. Så genom att ta 1–2 gels innan eller under träningen ger du musklerna den energi de behöver. Inte bara för dig som är maratonlöpare utan även för dig som tränar som vanlig motionär. 

Manukahonungen har en helt naturlig laddning av hälsosamma kolhydrater, som ger musklerna energi direkt (till skillnaden från exempelvis banan som tar kroppen en dryg timme att omvandla till energi). Dessutom innehåller Manuka Sport Energy Gel elektrolyter som gör att kroppen lättare kan binda den vätska du dricker.

Eftersom Manuka Sport Energy Gels innehåller naturlig honung så får du sånt som antioxidanter, vitaminer och mineraler på köpet. Plus att du helt slipper processat socker eller konstgjorda ämnen.