För en välmående mag- och tarmhälsa!

no-title

En fungerande kropp börjar i magen och tarmen, och man märker direkt när något inte står rätt till. Magknip, uppblåsthet, oregelbundna toalettbesök och magsmärtor är tecken på att något inte står rätt till på insidan. I många fall kan det vara ett tecken på att man ätit något konstigt, druckit för lite eller fått i sig dåligt med fibrer som är bra för tarmen, men i andra fall kan det röra sig om något annat. En sjukdom som heter IBS - Irritable Bowel Syndrome = känslig tarm.

Hur vet man om man har IBS eller inte?

Du får inte en IBS-diagnos om du har ont i magen och besvär med förstoppning lite då och då, men har du besvär som håller i sig i mer än 3 månader och som påverkar din livskvalité är det viktigt att du kontaktar en läkare för att få bekräftat om du har IBS eller inte. Det finns inga konkreta metoder för att mäta om man har IBS eller inte, men läkarna använder sig av en metod som utesluter andra eventuella mag- och tarmsjukdomar som kan orsaka symtomen och som kan fastställa att det rör sig av en känslig mag- och tarmkanal.


no-title

Finns det ett botemedel för IBS?

Tyvärr så finns det inget botemedel mot IBS men det finns receptbelagda och receptfria läkemedel och kosttillskott som kan lindra besvären och göra magen mindre smärtsam.

Mycket kring sin mag-och tarmhälsa handlar om att äta rätt mat som inte irriterar sin redan känsliga tarm, men även vid rätt tidpunkter så att magen vänjer sig och hinner smälta maten. Mycket kan du göra själv men där din egen förmåga tar stopp, kan receptfria läkemedel fortsätta lindra symtomen. 


no-title

6 punkter som ger en god mag- och tarmhälsa.

Som sagt så finns det ingen medicin som botar IBS, men det finns andra alternativ som kan lindra vissa symtom och göra denna funktionsstörning i magen enklare att leva med. Här följer några punkter som vi hoppas gör livet enklare för dig som fått IBS som diagnos eller som besväras lite då och då av en orolig mage.

  • Den första punkten är nog den viktigaste, och det är att förstå och vara medveten om sin sjukdom och vad man måste göra för att må så bra som möjligt. När du får din diagnos av en läkare är det viktigt att du lyssnar när du får symtomen förklarade för dig, fråga alltid om du är osäker på något och se till att du känner dig trygg i den information du precis tagit till dig. Du ska lära dig att leva med din sjukdom och de symtom som den innebär, se till att ha så mycket kunskap du kan om IBS så att du, eventuellt, kan göra vissa nödvändiga förändringar i ditt liv.
  • Kosten har alltid en stor påverkan på sitt mående, även när det gäller sin mage- och tarm som ska bearbeta maten. Alla reagerar olika på vissa livsmedel och därför måste du testa dig fram till vilken mat du kan äta utan att irritera din känsliga mage. Testa att föra en matdagbok för att notera vilken mat som gör magen orolig och inte.
  • Undvik stress! Stress har länge visat sig vara dåligt för alla oavsett om man lider av dålig mage eller inte, så att minska ner på stressen är bra för alla! Stress skapar oro i magen som i sin tur skapar en obalans med magknip och förstoppning för dig som redan är känslig.


  • Motion gör alla glada och gör att alla mår bra. Ta till vara på alla möjligheter för att röra på dig för att få igång insidan och må bra generellt. Motion har ingen bevisad påverkan att lindra symtom vid IBS, men rörlighet är aldrig dåligt och behövs för en övergripande hälsa.
  • Probiotika innehåller bakteriekultur som verkar för en hälsosam mag- och tarmflora och kan i vissa fall vid IBS ge lindring till symtom som diarré. Du kan hitta probiotika i vissa livsmedel eller i olika kosttillskott i form av kapslar eller tabletter.
  • Det finns olika alternativ till receptfria läkemedel som kan lindra många symtom vid IBS, som t ex. diarré, förstoppning, gaser eller magsmärtor. Det kan vara tryggt att alltid ha något hemma eller med sig på språng vid vissa situationer där man vet att symtomen brukar uppstå. Förhindra obekväma situationer genom att vara medveten om din sjukdom och helt enkelt lära dig att leva med den, så kommer det bli enklare.

Information från: Vårdguiden och Mag och Tarm-Förbundet.

Mina recept Sortiment Kampanjer Varumärken Mitt konto

 

10% på ditt nästa köp

Signar du upp dig på vårt nyhetsbrev så får du just nu 10 % rabatt på ditt nästa köp! Sjukt bra eller hur!

Vänta...

Tack!

Din rabattkod har nu skickats till din e-postadress.