Gaser i magen

Alla upplever gaser i magen ibland. Gaser i magen är vanligt, ofarligt och är en reaktion på olika saker. Gaser i magen kan t ex. bero på obalans i mag - och tarmfloran eller att du är känslig mot laktos. 

Att ha gaser kan göra att buken sväller och att du får ont, men är oftast inte farligt och beror sällan på en allvarlig sjukdom.

Visa mer

Vad kan man göra mot gaser i magen?

För att minska mängden gas i magtarmkanalen kan du försöka att påverka hur mycket luft du sväljer som påverkar mängden gas som bildas i tjocktarmen. När du exempelvis tuggar tuggummi, röker eller suger på hårda karameller så sväljer du mer luft än normalt. Tänk också på att äta långsamt och tugga maten väl. Kolsyrad dryck kan också ge en uppsvälld mage och många sväljer mer luft när de är stressade. 

Många tycker att det är pinsamt att rapa eller att prutta, men det är viktigt att låta gasen komma ut. Du kan få väldigt ont om det samlas stora mängder gas i magen. 


Viss mat bildar gaser i magen

Mängden gas i mag-tarmkanalen ökar av mat som innehåller stora mängder fibrer eller svårsmälta kolhydrater. Exempel på svårsmälta kolhydrater är fruktos och sorbitol, ett sötningsmedel som används i lightprodukter. Samma sorts mat kan ge olika mängd gas och olika symtom hos olika personer. Försök därför att undvika eller minimera de livsmedel som ger dig ökade besvär. Det kan till exempel vara olika sorters kål, ärtor, vetekli, bönor, lök, produkter som är sötade med sötningsmedel eller mjölk och grädde om du har överkänslighet mot mjölksocker (laktosintolerans). 


Mina recept Sortiment Kampanjer Varumärken Mitt konto