Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Zolpidem STADA

Läkemedlet Zolpidem STADA används för att behandla svår sömnlöshet hos vuxna. Det innehåller en aktiv substans som heter zolpidemtartrat, som verkar genom att påverka delar av hjärnan och gör att du blir sömnig. Här kan du läsa mer om Zolpidem STADA och dess effekter. Du kan även hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Har du fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Vad är Zolpidem STADA?
 • Eventuella biverkningar
 • Dosering
 • Alternativa läkemedel till Zolpidem STADA
 • Zolpidem STADA i samband med andra läkemedel
 • När ska jag inte använda Zolpidem STADA?
 • Kan jag ta Zolpidem STADA om jag är gravid eller ammar?
 • Kan jag köra bil om jag använder Zolpidem STADA?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Zolpidem STADA?
 • Finns Zolpidem STADA receptfritt?
 • Är Zolpidem STADA narkotikaklassat?

Vad är Zolpidem STADA?

Det receptbelagda läkemedlet Zolpidem STADA är ett sömnmedel som används för att behandla sömnbesvär när tillståndet orsakar för stort obehag. Det innehåller det verksamma ämnet zolpidemtartrat och tillhör en läkemedelsgrupp som kallas bensodiazepinliknande läkemedel. Zolpidem STADA är ett narkotikaklassat och beroendeframkallande medel som enbart ska ordineras till vuxna personer.

Eventuella biverkningar från Zolpidem STADA

Zolpidem STADA kan ge biverkningar, men det är inte alla som känner av dem. Biverkningar som ofta förekommer är minnesstörningar, yrsel, diarré, synstörningar, illamående, huvudvärk och depression. Vissa personer kan även uppleva att sömnbesvären blir värre ett tag efter att ha använt läkemedlet. Skulle du få allvarliga bieffekter av Zolpidem STADA ska du omedelbart uppsöka läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Zolpidem STADA:

 • Tecken på allvarlig allergisk reaktion som utslag, sväljsvårigheter och svullnad i ansikte eller mun.
 • Vanföreställningar.
 • Andningsdepression.

Dosering

Den rekommenderade dosen av Zolpidem STADA för en vuxen person är 10 mg per dygn, men det är din läkare som kommer avgöra vilken dos du ska ta och hur länge din behandling ska pågå. Eftersom läkemedlet är narkotikaklassat och kan vara beroendeframkallande ska behandlingsperioden vara så kort som möjligt. Du ska ta din tablett precis innan du ska lägga dig för att sova. Tänk på att aldrig överskrida den dos du har fått ordinerad av din läkare.

Andra läkemedel med zolpidemtartrat som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller samma aktiva substans som Zolpidem STADA är bland annat Stilnoct, Zolpidem Dune, Zolpidem HEXAL, Zolpidem Orifarm och Zolpidem Sandoz.

Andra läkemedel och Zolpidem STADA

Det finns läkemedel som Zolpidem STADA inte ska kombineras med eftersom behandlingseffekten av ditt läkemedel då kan påverkas. Tala om för din läkare om du tar andra läkemedel, särskilt om du tar mediciner som påverkar det centrala nervsystemet, innan du börjar använda Zolpidem STADA.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Zolpidem STADA?

Vid vissa tillstånd är Zolpidem STADA inte ett bra alternativ, till exempel om du lider av sömnapné, leverproblem eller muskelsvaghet. Ta kontakt med en läkare eller en farmaceut som kan hjälpa dig avgöra om detta läkemedel är lämpligt för dig.

Kan jag ta Zolpidem STADA om jag är gravid eller ammar?

Nej, det är inte rekommenderat att använda Zolpidem STADA under en graviditet eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Zolpidem STADA?

Zolpidem STADA gör att du känner dig sömnig. Denna effekt kan även finnas kvar dagen efter du har tagit din dos. Du bör vänta minst åtta timmar efter att du tagit Zolpidem STADA, innan du kör bil.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Zolpidem STADA?

Nej, du ska inte dricka alkohol under en behandling med Zolpidem STADA.

Kan jag köpa Zolpidem STADA receptfritt?

Nej, Zolpidem STADA är ett receptbelagt läkemedel som du behöver få ordinerat till dig av en läkare för att få tillgång till.

Är Zolpidem STADA narkotikaklassat?

Ja, läkemedlet Zolpidem STADA klassas som narkotika.

Läs mer hos Fass

Innan du använder Zolpidem STADA är det viktigt att du läser bipacksedeln.

Mer information finns på fass.se.