Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Xyloproct

Xyloproct är ett läkemedel som används vid behandling av hemorrojder och ändtarmsirritationer. Det innehåller två olika aktiva substanser som ger effekt genom att dämpa svullnad och lindra
både smärta och klåda. Xyloproct är en rektalsalva som ska användas av vuxna personer. Här kan du hitta svar på de vanligaste frågorna om Xyloproct. Om du har fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Xyloproct 
 • Xyloproct i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Xyloproct? 
 • Kan jag ta Xyloproct om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Xyloproct? 
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Xyloproct?
 • Finns Xyloproct receptfritt? 
 • Är Xyloproct narkotikaklassat?

Om läkemedlet 

Xyloproct är en rektalsalva som används för att behandla hemorrojder och ytliga irritationer i ändtarmen. Läkemedlet innehåller två olika verksamma ämnen, lidokain och hydrokortison. Lidokain är en substans som verkar smärtstillande och lindrar klåda, medan hydrokortison dämpar svullnaden. Läkemedlet Xyloproct finns i form av salva, men även som stolpiller.

Eventuella biverkningar från Xyloproct

Det är ovanligt att få biverkningar av Xyloproct, men de kan uppstå. Risken för att drabbas av biverkningar ökar ju längre tid du använder läkemedlet. Om du får allvarliga biverkningar ska du omedelbart kontakta en läkare eller ta dig till närmsta akutmottagning.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Xyloproct:

 • Kraftig allergisk reaktion med utslag, svullnad, andningssvårigheter och feber.
 • Irritation eller blödningar runt ändtarmsöppningen.

Dosering

Läkemedelssalvan Xyloproct ska strykas på flera gånger dagligen för att ge full effekt. Den maximala mängden salva du ska använda är 6 gram per dygn. Du bör inte använda detta läkemedel under längre tid än 3 veckor och det är viktigt att du följer rekommendationerna fu fått av din läkare gällande doseringen. Överdosering kan öka risken för biverkningar.

Andra läkemedel med lidokain och hydrokortison som aktiva substanser

Läkemedlet Xyloproct innehåller två aktiva ämne, både lidokain och hydrokortison, vilket få andra läkemedel gör. Xyloproct finns i två olika former, salva och stolpiller. Båda innehåller samma verksamma ämnen och ger samma effekt.

Andra läkemedel och Xyloproct

Effekten av vissa läkemedel kan påverkas om de tas i kombination med varandra. Det är därför viktigt att du informerar din läkare om du tar andra läkemedel innan du börjar använda Xyloproct. Tala även om för din läkare om du nyligen har avslutat en behandling med ett annat läkemedel. Det gäller särskilt läkemedel som innehåller lokalbedövningsmedel samt läkemedel som används för att behandla oregelbunden hjärtaktivitet.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Xyloproct?

Om din hud kring ändtarmsöppningen är irriterad eller inflammerad ska du inte använda Xyloproct. Rådfråga en läkare eller farmaceut innan du börjar använda Xyloproct om du är osäker.

Kan jag ta Xyloproct om jag är gravid eller ammar?

Det finns inget som tyder på att Xyloproct har någon effekt på fostret när det används under en graviditet eller när du ammar. Du bör dock alltid rådfråga en läkare innan du börjar använda ett läkemedel om du är gravid, planerar att skaffa barn eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Xyloproct?

Xyloproct har ingen påverkan på din körförmåga, förutsatt att du följer de rekommendationer du fått gällande användning av läkemedlet.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Xyloproct?

Det finns inga rekommendationer gällande alkoholintag när du äter Xyloproct. Du bör dock undvika att dricka alkohol när du äter läkemedel då det kan påverka effekten samt öka risken för biverkningar.

Kan jag köpa Xyloproct receptfritt?

Ja, Xyloproct finns att köpa receptfritt.

Är Xyloproct narkotikaklassat?

Nej, Xyloproct är inte ett narkotikaklassat läkemedel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Xyloproct är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se