Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Ventoline

Ventoline är ett läkemedel som hjälper till att lindra symtom som uppstår vid astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom, eller KOL som det förkortas. Här kan du läsa mer om Ventoline och dess effekter samt hitta svar på de vanligaste frågorna om läkemedlet. Om du vill veta mer om dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. När du beställer receptbelagda läkemedel har du alltid fri frakt på din order hos oss. 

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Ventoline 
 • Ventoline i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Ventoline? 
 • Kan jag ta Ventoline om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Ventoline?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Ventoline?
 • Finns Ventoline receptfritt? 
 • Är Ventoline narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Ventoline används för att lindra besvär som orsakas av astma eller KOL, som står för kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Den aktiva substansen salbutamol verkar genom att vidga luftrören, vilket gör det lättare för dig att andas. Ventoline tillhör en grupp av bronkdilaterande medel och finns i form av oral lösning. Detta läkemedel kan användas för behandling av vuxna och barn över 2 års ålder.

Eventuella biverkningar från Ventoline

Precis som alla andra mediciner, kan Ventoline ge biverkningar. Det är dock inte alla användare som upplever dem. En mycket vanlig bieffekt av detta läkemedel är darrningar. Du kan även få symtom som hjärtklappning, muskelkramp och huvudvärk. Om du får allvarliga biverkningar av Ventoline ska du kontakta din läkare. Du kan även behöva avbryta din behandling.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Ventoline:

 • Tecken på allergisk reaktion, såsom svullnad i ansikte eller mun, sväljsvårigheter och nässelutslag.
 • Kramp i luftrören.
 • Blodtrycksfall.
 • Kollaps.
 • Bröstsmärtor.

Dosering

Den rekommenderade startdosen av Ventoline är 5 ml mellan 3-4 gånger om dagen. Din läkare kommer att anpassa din dos utefter dina individuella behov och din ålder. Se till att alltid följa de anvisningar du får av din läkare gällande doseringen av detta läkemedel. Överdosering kan ge en ökad risk för biverkningar.

Andra läkemedel med salbutamol som aktiv substans

Andra läkemedel med samma aktiva ingrediens och effekter som Ventoline är bland annat Airomir, Airsalb, Buventol Easyhaler, Combivent, Salipra och Ventilastin Novolizer.

Andra läkemedel och Ventoline

Det finns mediciner som du inte ska kombinera med Ventoline eftersom de kan påverka effekten av ditt läkemedel. Det gäller bland annat vissa blodtrycksmediciner. Informera din läkare om du tar, eller nyligen har tagit, andra läkemedel innan du påbörjar en behandling med Ventoline.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Ventoline?

Det finns tillfällen då Ventoline inte är ett lämpligt alternativ, bland annat om du är allergisk mot något av de ämnen som finns i läkemedlet. Prata med en läkare eller en farmaceut om du har frågor kring dina mediciner.

Kan jag ta Ventoline om jag är gravid eller ammar?

Ventoline har inga kända effekter på fostret vid användning under graviditet eller amning. Du ska trots det alltid konsultera med en läkare innan du börjar använda detta läkemedel om du är gravid, planerar att skaffa barn eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Ventoline?

Om du upplever biverkningar som påverkar din koncentrations- eller uppmärksamhetsförmåga när du äter Ventoline ska du undvika att köra bil och använda maskiner.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Ventoline?

Du bör undvika att dricka alkohol under din behandling med läkemedlet Ventoline. 

Kan jag köpa Ventoline receptfritt?

Nej, Ventoline finns inte receptfritt. För att få tillgång till läkemedlet behöver du få det ordinerat till dig en läkare. 

Är Ventoline narkotikaklassat?

Nej, Ventoline är inte ett narkotikaklassat medel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Ventoline är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se