Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Venlafaxin Actavis

Det antidepressiva läkemedlet Venlafaxin Actavis används för att behandla depression och besvär kopplade till ångeststörningar, som ångest, social fobi och panikångest. Den aktiva substansen i läkemedlet heter venlafaxin och verkar genom att öka nivåerna av signalsubstanserna serotonin och noradrenalin i hjärnan. Här kan du läsa mer om Venlafaxin Actavis och hitta svar på de vanligaste frågorna om läkemedlet. Kontakta en av våra farmaceuter om du har fler funderingar kring dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Venlafaxin Actavis 
 • Venlafaxin Actavis i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Venlafaxin Actavis? 
 • Kan jag ta Venlafaxin Actavis om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Venlafaxin Actavis?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Venlafaxin Actavis?
 • Finns Venlafaxin Actavis receptfritt? 
 • Är Venlafaxin Actavis narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Venlafaxin Actavis är ett receptbelagt läkemedel som tillhör gruppen SNRI-preparat, vilket står för serotonin och noradrenalinåterupptagshämmare. Det är en antidepressiv medicin som du får ordinerat av din läkare främst vid behandling av depression. Det verksamma ämnet i Venlafaxin Actavis är venlafaxin och fungerar genom att höja nivåerna av de viktiga signalsubstanserna serotonin och noradrenalin i hjärnan. Detta läkemedel ska primärt användas för behandling av depression och ångeststörningar hos vuxna personer över 18 år.

Eventuella biverkningar från Venlafaxin Actavis

Vanliga biverkningar som kan uppstå när du tar Venlafaxin Actavis är muntorrhet, yrsel, huvudvärk och dåsighet. Berätta för din läkare om du upplever biverkningar när du använder detta läkemedel. Vid allvarliga biverkningar ska du avbryta din behandling och genast ta kontakt med en läkare eller akutmottagning.

Kontakta din läkare omedelbart om du upplever något av följande symtom medan du tar Venlafaxin Actavis:

 • Allergisk reaktion med svullnad kring ansikte och mun, hudutslag samt svårigheter att andas eller svälja.
 • Hallucinationer i samband med försämrad koordinationsförmåga, illamående, diarré och kräkningar.
 • Onormal värk i muskler.
 • Svåra hudutslag.

Dosering

Den rekommenderade startdosen är vanligtvis 75 mg, men skiljer sig beroende på vilket tillstånd du blir behandlad för. Hur stor dos du ska ta bestäms av din läkare. Du ska alltid följa din läkares rekommendationer när det gäller doseringen av Venlafaxin Actavis. Detta läkemedel bör alltid tas i samband med måltid.

Andra läkemedel med venlafaxin som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller den aktiva substansen venlafaxin, som också kallas venlafaxinhydroklorid, är bland annat Efexor Depot, Venlafaxin Mylan, Efastad och Venlafaxin Orion.

Andra läkemedel och Venlafaxin Actavis

Venlafaxin Actavis ska inte kombineras med vissa läkemedel, bland annat MAO-hämmare, triptaner eller andra läkemedel som används för att behandla depression. Att kombinera olika läkemedel kan påverka dess effekter och öka risken för biverkningar. Det är därför viktigt att du talar om för din läkare om du tar, eller nyligen har tagit, ett annat läkemedel innan du börjar äta detta läkemedel.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Venlafaxin Actavis?

Det finns flera tillfällen och tillstånd som gör att Venlafaxin Actavis kanske inte är ett passande läkemedel. Din läkare eller en farmaceut kan hjälpa dig avgöra om detta läkemedel är lämpligt för dig eller inte.

Kan jag ta Venlafaxin Actavis om jag är gravid eller ammar?

Venlafaxin Actavis bör inte användas under en graviditet innan du har diskuterat det med en läkare eftersom det finns en risk att fostret blir påverkat. Det gäller även om du ammar då Venlafaxin Actavis passerar över i bröstmjölken.

Kan jag köra bil om jag använder Venlafaxin Actavis?

Venlafaxin Actavis kan ge biverkningar som yrsel och dåsighet, vilket kan påverka din förmåga att köra bil. Du bör undvika att köra bil och andra maskiner inan du vet säkert hur du blir påverkad av detta läkemedel.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Venlafaxin Actavis?

Du ska undvika att dricka alkohol när du använder Venlafaxin Actavis.

Kan jag köpa Venlafaxin Actavis receptfritt?

Nej, Venlafaxin Actavis finns inte receptfritt. För att få läkemedlet behöver du få ett recept av en läkare.

Är Venlafaxin Actavis narkotikaklassat?

Nej, Venlafaxin Actavis är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass 

Innan du använder Venlafaxin Actavis är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se