Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Trombyl

Trombyl är ett läkemedel som du kan få ordinerat till dig av läkare om du lider av svår kärlkramp eller om du tidigare har fått en stroke. Den aktiva substansen i läkemedlet är acetylsalicylsyra som är blodförtunnande, vilket förhindrar uppkomsten av blodproppar i blodkärlen kring hjärtat och hjärnan. Här kan du hitta svar på några av de vanligaste frågorna om Trombyl. Har du fler frågor eller funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Vad är Trombyl?
 • Eventuella biverkningar
 • Dosering
 • Alternativa läkemedel till Trombyl
 • Trombyl i samband med andra läkemedel
 • När ska jag inte använda Trombyl?
 • Kan jag ta Trombyl om jag är gravid eller ammar?
 • Kan jag köra bil om jag använder Trombyl?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Trombyl?
 • Finns Trombyl receptfritt?
 • Är Trombyl narkotikaklassat?

Vad är Trombyl?

Trombyl är ett blodförtunnande läkemedel som används för att behandla och förebygga blodproppar. Det aktiva ämnet i läkemedlet är acetylsalicylsyra som ger effekt genom att förhindra blodplättar från att klumpa ihop sig och bilda nya proppar. Läkemedlet Trombyl är receptbelagt och finns tillgängligt i form av tabletter i olika styrkor.

Eventuella biverkningar från Trombyl

Du kan uppleva biverkningar när du använder Trombyl. Vanliga biverkningar är magbesvär samt ökad risk för blödningar. Du kan även få bieffekter som orsakas av överkänslighet mot något av de ämnen som finns i läkemedlet med symtom som snuva, astma och nässelfeber. Om du upplever allvarliga biverkningar av ditt läkemedel ska du omedelbart sluta ta Trombyl och kontakta en läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Trombyl:

 • Svart avföring som är ett tecken på blödning i mag- och tarmkanalen.
 • Tecken på hjärnblödning som domningar i ansiktet, talsvårigheter och yrsel.
 • Svåra hudutslag.

Dosering

Din läkare bestämmer vilken dosering som är lämplig för dig och ditt tillstånd. Normal dos av Trombyl är en tablett dagligen. Du ska alltid följa de rekommendationer som du har fått av din läkare gällande doseringen av detta läkemedel. Att överdosera kan öka risken för att drabbas av biverkningar.

Andra läkemedel med acetylsalicylsyra som aktiv substans

Andra läkemedel som har samma verksamma ämne som Trombyl är bland annat Bamyl, Aspirin, Treo och Acetylsalicylsyra Teva.

Andra läkemedel och Trombyl

Det finns läkemedel som du inte ska ta samtidigt som Trombyl eftersom det kan påverka effektiviteten av dina mediciner. Tala om för din läkare om du tar andra läkemedel, både receptbelagda och receptfria, innan du påbörjar en behandling med Trombyl.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Trombyl?

Om du lider av magsår, blödarsjuka, hjärtsvikt, eller om du är allergisk mot acetylsalicylsyra, ska du inte använda Trombyl. En läkare eller farmaceut kan ge dig svar på om detta läkemedel är ett bra alternativ för dig eller inte.

Kan jag ta Trombyl om jag är gravid eller ammar?

Du bör undvika att äta läkemedel med acetylsalicylsyra när du är gravid eller planerar att skaffa barn. Trombyl har troligtvis ingen effekt på barnet om du ammar. Du bör trots det rådgöra med en läkare innan du börjar äta detta läkemedel om du är gravid, försöker bli gravid, eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Trombyl?

Ja, Trombyl påverkar inte din förmåga att köra bil eller andra fordon.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Trombyl?

Du ska inte dricka alkohol under en behandling med Trombyl eftersom det kan öka risken för att drabbas av blödningar i mag- och tarmkanalen.

Kan jag köpa Trombyl receptfritt?

Nej, Trombyl är ett receptbelagt läkemedel. För att få tillgång till det behöver du få det ordinerat till dig av en läkare.

Är Trombyl narkotikaklassat?

Nej, Trombyl är inte ett narkotikaklassat medel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Trombyl är det viktigt att du läser bipacksedeln.

Mer information finns på fass.se.