Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Terracortril med Polymyxin B

Läkemedlet Terracortril med Polymyxin B används för att lindra allergisk inflammation av ögonlockskanten och bindhinnan av ögat. Det hjälper till att dämpa inflammationen och motverka allergiska besvär. Här kan du hitta svar på de vanligaste frågorna om Terracortril med Polymyxin B. Ta kontakt med en av våra farmaceuter om du har fler funderingar kring dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. När du beställer receptbelagda läkemedel har du alltid fri frakt på din order hos oss. 

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Terracortril med Polymyxin B 
 • Terracortril med Polymyxin B i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Terracortril med Polymyxin B? 
 • Kan jag ta Terracortril med Polymyxin B om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Terracortril med Polymyxin B?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Terracortril med Polymyxin B?
 • Finns Terracortril med Polymyxin B receptfritt? 
 • Är Terracortril med Polymyxin B narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Terracortril med Polymyxin B ordineras till personer som har en allergisk inflammation av ögonlockskanten eller ögats bindhinna. Det används även för att behandla vissa andra ögonsjukdomar samt inflammatoriska sjukdomar som uppstår i yttre hörselgången. Detta läkemedel innehåller tre olika aktiva ämnen, hydrokortison, oxitetracyklin och polymyxin B, som ger effekt genom att dämpa inflammationen och hämma förökningen av bakterierna. Terracortril med Polymyxin B är ett receptbelagt läkemedel och finns i form av ögon- eller örondroppar.

Eventuella biverkningar från Terracortril med Polymyxin B 

Du kan uppleva biverkningar när du använder Terracortril med Polymyxin B. En vanlig bieffekt av detta läkemedel är sveda. Vid långvarig användning kan skador på hornhinnan och ett ökat tryck uppstå i ögat. Allvarliga biverkningar kan uppstå, men det är sällsynt. Om du får svåra bieffekter av Terracortril med Polymyxin B ska du kontakta din läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Terracortril med Polymyxin B:

 • Grumlingar i ögats lins.
 • Gråstarr.
 • Hornhinneinflammation.
 • Brännande känsla.
 • Ökat tårflöde.
 • Grönstarr.
 • Påverkan på synnerven.
 • Dimsyn.

Dosering

Vanlig dosering av Terracortril med Polymyxin B är mellan 1-2 droppar i ögat tre gånger om dagen. Som med alla läkemedel är det viktigt att du följer din läkares anvisningar och inte överskrider din dosering. 

Andra läkemedel med hydrokortison, oxitetracyklin eller polymyxin 
som aktiv substans

Det finns inget annat registrerat läkemedel med samma kombination av aktiva ämnen som Terracortril med Polymyxin B. Andra läkemedel som innehåller något av de verksamma ämnen som detta läkemedel har är Terracortril, Alkindi, Efmody, Kortifarm och Plenadren.

Andra läkemedel och Terracortril med Polymyxin B

Innan du använder Terracortril med Polymyxin B är det viktigt att du talar om för din läkare om du tar andra receptbelagda eller receptfria läkemedel. Vissa läkemedel kan interagera med varandra och påverka behandlingseffekten.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Terracortril med Polymyxin B?

Om du har en infektion i ögat eller örat som har orsakats av svamp eller virus ska du inte använda Terracortril med Polymyxin B. Det finns även andra tillfällen då det inte är ett lämpligt läkemedel. Konsultera med en farmaceut eller läkare om du har fler frågor.

Kan jag ta Terracortril med Polymyxin B om jag är gravid eller ammar?

Terracortril med Polymyxin B har inga kända effekter när det används under graviditet eller amning. Du ska trots det alltid rådgöra med en läkare innan du börjar använda ett läkemedel om du är gravid, planerar att skaffa barn eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Terracortril med Polymyxin B?

Ja, Terracortril med Polymyxin B har troligen ingen påverkan på din körförmåga. Läkemedlet kan dock orsaka tillfällig dimsyn. Om du upplever liknande bieffekter ska du undvika att köra bil och använda maskiner.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Terracortril med Polymyxin B?

Det finns inga rekommendationer gällande alkoholintag samtidigt som du använder Terracortril med Polymyxin B.

Kan jag köpa Terracortril med Polymyxin B receptfritt?

Nej, Terracortril med Polymyxin B finns inte receptfritt. Du behöver få detta läkemedel ordinerat till dig för att få tillgång till det.

Är Terracortril med Polymyxin B narkotikaklassat?

Nej, läkemedlet Terracortril med Polymyxin B är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Terracortril med Polymyxin B är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se