Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Terracortril

Terracortril är ett läkemedel som används för att behandla olika former av infekterade eksem. Det innehåller två aktiva ämnen som verkar antiinflammatoriskt, klådstillande och bakteriehämmande. Här kan du läsa mer om Terracortril och hitta svar på de vanligaste frågorna om läkemedlet. Om du har fler frågor kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter för rådgivning.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. När du beställer receptbelagda läkemedel har du alltid fri frakt på din order hos oss.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet
 • Eventuella biverkningar
 • Dosering
 • Alternativa läkemedel till Terracortril
 • Terracortril i samband med andra läkemedel
 • När ska jag inte använda Terracortril?
 • Kan jag ta Terracortril om jag är gravid eller ammar?
 • Kan jag köra bil om jag använder Terracortril?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Terracortril?
 • Finns Terracortril receptfritt?
 • Är Terracortril narkotikaklassat?

Vad är Terracortril?

Det receptbelagda läkemedlet Terracortril används för att lindra och behandla infekterade eksem av olika typer. Terracortril har två verksamma ämnen, hydrokortison och oxitetracyklin. Hydrokortison är ett kortison som har både antiinflammatoriska och klådstillande effekter. Oxitetracyklin är ett antibiotikum som ger effekt genom att hindra bakterierna som orsakar infektionen från att föröka sig. Detta läkemedel finns tillgängligt i form av salva som du applicerar på de drabbade områdena.

Eventuella biverkningar från Terracortril

Terracortril kan, precis som alla andra läkemedel, ge biverkningar. Det är dock inte alla som upplever dem. Vanliga bieffekter av detta läkemedel är sveda, klåda och irritation i huden där du applicerat salvan. Du kan även uppleva mer allvarliga biverkningar vid användning av Terracortril, men det är sällsynt. Om du får besvärande reaktioner ska du ta kontakt med en läkare.

Kontakta din läkare om du upplever något av följande symtom medan du tar Terracortril:

 • Svampinfektion.
 • Bakterieinfektion.
 • Dimsyn.

Dosering

Vanlig dosering av läkemedelssalvan Terracortril är ett tunt lager som du applicerar på det drabbade området 2-3 gånger om dagen. Din läkare bestämmer vilken dos du behöver och anpassar den efter dina individuella behov. För att skydda det infekterade eksemet kan du efter applicering täcka området med en steril kompress. Följ de anvisningar du får av din läkare gällande doseringen och undvik att överskrida din dos.

Andra läkemedel med hydrokortison eller oxitetracyklin som aktiv substans

Just nu finns det inget annat registrerat läkemedel i Sverige som innehåller båda de aktiva substanserna som läkemedlet Terracortril innehåller. Andra läkemedel som innehåller hydrokortison eller oxitetracyklin är Alkindi, Efmody, Ficortril, Kortifarm, och Terracortril med Polymyxin B.

Andra läkemedel och Terracortril

Terracortril interagerar troligtvis inte med andra läkemedel när de tas samtidigt. Du ska trots det alltid tala om för din läkare om du tar andra receptfria eller receptbelagda mediciner innan du börjar använda detta läkemedel.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Terracortril?

Om du är allergisk mot något av de ämnen som Terracortril innehåller ska du inte använda detta läkemedel. Prata med en läkare eller en farmaceut om du har fler frågor kring dina läkemedel.

Kan jag ta Terracortril om jag är gravid eller ammar?

Säkerheten kring att använda Terracortril under en graviditet har ännu inte fastställts. Konsultera med en läkare innan du påbörjar en behandling med Terracortril om du är gravid, försöker att skaffa barn eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Terracortril?

Ja, Terracortril har normalt sätt ingen påverkan på din förmåga att köra bil eller andra maskiner.
  
Kan jag dricka alkohol om jag tar Terracortril? 
Det finns inga rekommendationer gällande alkoholintag under en behandling med Terracortril.

Kan jag köpa Terracortril receptfritt?

Nej, Terracortril är ett receptbelagt läkemedel som inte finns att köpa receptfritt. För att få läkemedlet behöver du få det ordinerat till dig av en läkare.

Är Terracortril narkotikaklassat?

Nej, Terracortril är inte ett narkotikaklassat läkemedel.

Läs mer hos Fass

Innan du använder Terracortril är det viktigt att du läser bipacksedeln.

Mer information finns på fass.se.