Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Symbicort Turbuhaler

Symbicort Turbuhaler används för att behandla astma och kroniskt obstruktiv lungsjukdom. De två aktiva substanserna i läkemedlet dämpar svullnad och inflammation i lungorna samt vidgar luftrören. Här kan du hitta svar på de vanligaste frågorna om Symbicort Turbuhaler och läsa mer om läkemedlets effekter. Kontakta en av våra farmaceuter om du har fler funderingar kring dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Symbicort Turbuhaler 
 • Symbicort Turbuhaler i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Symbicort Turbuhaler? 
 • Kan jag ta Symbicort Turbuhaler om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Symbicort Turbuhaler?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Symbicort Turbuhaler?
 • Finns Symbicort Turbuhaler receptfritt? 
 • Är Symbicort Turbuhaler narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Symbicort Turbuhaler ordineras till personer som behöver behandling för astma och KOL, eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom som förkortningen står för. I läkemedlet finns två olika aktiva ämnen, budesonid och formoterol. Budesonid är en kortikosteroid som förebygger både svullnad och inflammation i lungorna. Formoterol är en substans som hjälper till att vidga luftrören, vilket gör att du har lättare att andas. Läkemedlet Symbicort Turbuhaler finns i form av inhalationspulver.

Eventuella biverkningar från Symbicort Turbuhaler

Precis som alla läkemedel, kan Symbicort Turbuhaler ge biverkningar. När du använder detta läkemedel är det vanligt att uppleva symtom som hjärtklappning, huvudvärk, lunginflammation, halsont och svampinfektion i munnen. Du kan även uppleva allvarliga biverkningar som kräver att du slutar använda läkemedlet och kontaktar din läkare omgående.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Symbicort Turbuhaler:

 • Plötsliga andningssvårigheter.
 • Svårigheter att svälja.
 • Nässelutslag.
 • Svullnad av ansikte och munnen.
 • Ojämn hjärtrytm.
 • Depression.
 • Kärlkramp.

Dosering

Din läkare avgör vilken dosering du ska följa och under hur lång tid du ska använda läkemedlet. Det är viktigt att du följer de anvisningar du har fått av din läkare och regelbundet använder detta läkemedel för att det ska få full effekt. Du ska använda Symbicort Turbuhaler dagligen även om du inte känner av några besvär vid behandlingstillfället.

Andra läkemedel med budesonid och formoterol som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller båda de aktiva substanser som Symbicort Turbuhaler gör, är bland annat Bufomix Easyhaler, DuoResp Spiromax, Symbicort, Symbicort forte Turbuhaler och Trixeo Aerosphere.

Andra läkemedel och Symbicort Turbuhaler

Innan du börjar använda Symbicort Turbuhaler ska du tala om för din läkare om du använder andra receptbelagda eller receptfria läkemedel. Vissa läkemedel kan påverka effekten av Symbicort Turbuhaler när de tas i kombination med varandra.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Symbicort Turbuhaler?

Det finns tillfällen då Symbicort Turbuhaler inte är ett lämpligt alternativ, bland annat om du är allergisk mot något av de ämnen som finns i läkemedlet. Rådgör med en läkare eller en farmaceut om du har fler frågor om dina mediciner.

Kan jag ta Symbicort Turbuhaler om jag är gravid eller ammar?

Du ska inte använda Symbicort Turbuhaler under graviditet eller amning om inte din läkare anser att det är nödvändigt. Konsultera med en läkare innan du börjar använda detta läkemedel om du är gravid, försöker att skaffa barn eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Symbicort Turbuhaler?

Ja, Symbicort Turbuhaler har ingen negativ påverkan på din förmåga att köra bil eller använda maskiner.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Symbicort Turbuhaler?

Du bör undvika att dricka alkohol när du använder läkemedlet Symbicort Turbuhaler.

Kan jag köpa Symbicort Turbuhaler receptfritt?

Nej, Symbicort Turbuhaler finns inte att köpa receptfritt. För att få tillgång till läkemedlet behöver du få det utskrivet till dig av en läkare.

Är Symbicort Turbuhaler narkotikaklassat?

Nej, Symbicort Turbuhaler klassas inte som narkotika.

Läs mer hos Fass

Innan du använder Symbicort Turbuhaler är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se