Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Subutex

Subutex används för att behandla drogmissbruk hos vuxna och ungdomar. Det aktiva ämnet i läkemedlet hjälper till att dämpa begäret efter opioider och minskar även vanliga symtom som kan uppstå vid avvänjning. Här kan du läsa mer om Subutex och hitta svar på de vanligaste frågorna om läkemedlet. Har du fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter för rådgivning.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Vad är Subutex?
 • Eventuella biverkningar
 • Dosering
 • Alternativa läkemedel till Subutex
 • Subutex i samband med andra läkemedel
 • När ska jag inte använda Subutex?
 • Kan jag ta Subutex om jag är gravid eller ammar?
 • Kan jag köra bil om jag använder Subutex?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Subutex?
 • Finns Subutex receptfritt?
 • Är Subutex narkotikaklassat?

Vad är Subutex?

Subutex är ett receptbelagt läkemedel som kan ordineras till drogmissbrukare som har ett beroende av opiatdroger, och som vill få stöd i att bli av med sitt missbruk. Läkemedlet innehåller en aktiv ingrediens som heter buprenorfin som fungerar genom att binda sig till särskilda receptorer i hjärnan, vilket minskar avvänjningssymtom samt minskar begäret efter opioider. Subutex tillhandahålls inte i Sverige. Det innebär att läkemedlet är godkänt för försäljning i Sverige, men finns inte tillgänglig på den svenska marknaden. Subutex är ett narkotikaklassat läkemedel.

Eventuella biverkningar från Subutex

När du använder Subutex kan du uppleva biverkningar. Vanligt förekommande bieffekter är abstinenssyndrom som ofta innebär huvudvärk, smärta, svettningar, illamående, oro och sömnlöshet. Om du upplever allvarliga biverkningar vid användning av detta läkemedel ska du omedelbart ta kontakt med din läkare eller uppsöka akutvård.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Subutex:

 • Andningssvårigheter i kombination med hudutslag, klåda eller svullnad i ansikte och mun.
 • Andningsdepression.
 • Svimningskänslor.
 • Svår utmattning.
 • Gulaktig hud eller ögonvitor.
 • Aptitlöshet.

Dosering

Det är din läkare som bestämmer vilken dos du ska ta och hur lång din behandlingstid ska vara. Det är viktigt att du följer de anvisningar du får av din läkare noggrant för att Subutex ska få full effekt. Felaktig användning av detta läkemedel kan ge livshotande effekter.

Andra läkemedel med buprenorfin som aktiv substans

Andra läkemedel som har liknande effekter som Subutex är bland annat Buprefarm, Buprenorphine Sandoz, Buprenorphine STADA, Buprenorphine Teva, Buvidal och Norspan.

Andra läkemedel och Subutex

Du ska alltid berätta för din läkare om du tar andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du startar en behandling med Subutex. Kombinationen av vissa läkemedel kan påverka effekten av dina mediciner samt öka risken för att drabbas av biverkningar.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Subutex?

Lider du av andningsbesvär, eller är alkoholpåverkad, ska du inte använda Subutex. Det finns flera andra tillfällen då det inte är ett passande alternativ. Prata med läkare eller farmaceut som hjälper dig avgöra om detta läkemedel är bra för dig.

Kan jag ta Subutex om jag är gravid eller ammar?

Du bör endast ta Subutex under graviditet eller amning om din läkare anser att du ska göra det. Risken finns att detta läkemedel orsakar skador på barnet. Rådgör med en läkare kring användning av läkemedel om du är gravid, försöker att bli gravid eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Subutex?

En vanlig biverkning av Subutex är dåsighet, vilket kan påverka din förmåga att köra bil. Om du känner av effekter av detta läkemedel som påverkar din reaktionsförmåga eller koncentration ska du undvika att köra bil.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Subutex?

Nej, du ska inte dricka alkohol under din behandling med Subutex. Alkohol kan förvärra effekten av andningsproblem, vilket kan vara livshotande.

Kan jag köpa Subutex receptfritt?

Nej, läkemedlet Subutex finns inte receptfritt.

Är Subutex narkotikaklassat?

Ja, Subutex är ett narkotikaklassat läkemedel.

Läs mer hos Fass

Innan du använder Subutex är det viktigt att du läser bipacksedeln.

Mer information finns på fass.se.