Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Sobril

Sobril är ett ångestdämpande läkemedel som används för att behandla besvär som oro, ångest, rastlöshet och sömnsvårigheter. Det har dessutom lugnande och muskelavslappnande effekter. Här kan du hitta svar på de vanligaste frågorna om Sobril. Du kan alltid kontakta en av våra farmaceuter om du har fler funderingar kring dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Sobril 
 • Sobril i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Sobril? 
 • Kan jag ta Sobril om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Sobril?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Sobril? 
 • Finns Sobril receptfritt? 
 • Är Sobril narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Sobril används för att lindra oro, rastlöshet, ångest och sömnsvårigheter som är kopplade till nervösa besvär. Läkemedlet ordineras även till patienter som behöver behandling för abstinenssymtom som uppkommer vid alkoholmissbruk. Det innehåller den aktiva substansen oxazepam som verkar genom att förstärka effekten av en hämmande signalsubstans i hjärnan. Sobril tillhör gruppen bensodiazepiner, och är ett narkotikaklassat och beroendeframkallande läkemedel.

Eventuella biverkningar från Sobril

En vanlig biverkning som kan uppstå när du använder Sobril är dåsighet. Denna bieffekt avtar vanligtvis en tid in i behandlingen. Du kan även uppleva biverkningar som huvudvärk, yrsel, muskelsvaghet och minnesluckor, men det är mindre vanligt. Risken för att drabbas av biverkningar ökar vid högre doser av läkemedlet. Om du upplever biverkningar ska du rapportera det till din läkare, det gäller särskilt om du upplever mer allvarliga biverkningar.

Kontakta din läkare om du upplever något av följande symtom medan du tar Sobril:

 • Allergiska hudreaktioner.
 • Sömnlöshet.
 • Upphetsning.
 • Aggressivitet.
 • Hallucinationer.
 • Andningsdepression.
 • Mardrömmar.

Dosering

Doseringen av Sobril bestäms av din läkare som anpassar dosen utifrån dina individuella behov. Det är viktigt att du följer de rekommendationer du får av din läkare gällande doseringen av detta läkemedel. Du ska inte överskrida din dosering eftersom det kan öka risken för att utveckla ett läkemedelsberoende samt öka risken för att drabbas av allvarliga biverkningar.

Andra läkemedel med oxazepam som aktiv substans 

Ett annat läkemedel som innehåller samma aktiva ämne och har samma effekter som Sobril är Oxascand.

Andra läkemedel och Sobril

Det finns läkemedel som du inte ska äta samtidigt som Sobril eftersom det kan påverka behandlingseffekten av dina mediciner. Tala om för din läkare om du tar, eller om du nyligen har tagit, andra läkemedel innan du påbörjar en behandling med Sobril. Det är särskilt viktigt att du informerar din läkare om du äter starka smärtstillande läkemedel eller preventivmedel.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Sobril?

Lider du av sömnapné är Sobril inte ett passande läkemedel för dig. Tala med en läkare eller en farmaceut om du har fler frågor om detta läkemedel.

Kan jag ta Sobril om jag är gravid eller ammar?

Du ska inte ta Sobril om du är gravid eller om du ammar utan att först konsultera med en läkare. Det finns en risk att Sobril påverkar fostret om du använder det under graviditeten.

Kan jag köra bil om jag använder Sobril?

En vanlig bieffekt av Sobril är dåsighet, vilket leder till nedsatt reaktionsförmåga. Du bör därför undvika att köra bil och andra maskiner när du genomgår en behandling med detta läkemedel.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Sobril?

Du bör inte dricka alkohol när du använder Sobril eftersom det kan påverka effekten av både alkoholen och ditt läkemedel.

Kan jag köpa Sobril receptfritt?

Nej, Sobril finns inte att köpa receptfritt. Du behöver få det ordinerat till dig av en läkare för att få tillgång till det. 

Är Sobril narkotikaklassat?

Ja, Sobril är ett narkotikaklassat läkemedel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Sobril är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se