Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Simvastatin Sandoz

Simvastatin Sandoz är ett läkemedel som används för att behandla förhöjda nivåer av kolesterol i blodet, vilket i sin tur dämpar risken för att drabbas av sjukdomstillstånd som hjärtinfarkt och stroke. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om Simvastatin Sandoz. Om du har fler funderingar kring detta läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Simvastatin Sandoz 
 • Simvastatin Sandoz i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Simvastatin Sandoz? 
 • Kan jag ta Simvastatin Sandoz om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Simvastatin Sandoz?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Simvastatin Sandoz?
 • Finns Simvastatin Sandoz receptfritt? 
 • Är Simvastatin Sandoz narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Simvastatin Sandoz är ett receptbelagt läkemedel som hjälper till att sänka nivåerna av totalkolesterol, det onda kolesterolet i blodet. Det innehåller en aktiv ingrediens som heter simvastatin, som förutom att sänka nivåerna av dåligt kolesterol i kroppen, även höjer nivåerna av det goda kolesterolet. Simvastatin Sandoz hjälper till att kontrollera nivåerna av blodfetter i kroppen, vilket minskar risken för att drabbas av hjärtinfarkt och stroke. Det tillhör en läkemedelsgrupp som kallas statiner och finns tillgängligt i form av filmdragerade tabletter.

Eventuella biverkningar från Simvastatin Sandoz

Simvastatin Sandoz kan, som alla andra läkemedel, ge biverkningar. Det är dock sällsynt att drabbas av dem. Bieffekter som kan uppstå är domningar i armar och ben, synstörningar, magbesvär, förvirring och utslag. Om du får allvarliga biverkningar vid användning av detta läkemedel ska du omedelbart avbryta din behandling och kontakta en läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Simvastatin Sandoz:

 • Värk, kramp och svaghet i musklerna.
 • Svullnad i ansikte och mun.
 • Inflammation eller värk i lederna.
 • Andnöd.
 • Gulaktig hud eller ögonvitor.
 • Trötthet och aptitlöshet.
 • Oförklarliga hudförändringar eller blåmärken.

Dosering

Rekommenderad dos av Simvastatin Sandoz är en tablett dagligen. Det är din läkare som beslutar om vilken dos du ska ta. Dosen anpassas individuellt efter dina behov och avgörs bland annat av vilka besvär du lider av och ditt allmänna hälsotillstånd. Din läkare kan välja att justera din dos efter en tids behandling. Det är viktigt att du följer de rekommendationer du har fått av din läkare gällande doseringen av detta läkemedel.

Andra läkemedel med simvastatin som aktiv substans

Andra läkemedel som har samma verksamma ämne och effekter som Simvastatin Sandoz är bland annat Simidon, Simvastatin Bluefish, Simvastatin Teva, Simvastatin Mylan och Zocord.

Andra läkemedel och Simvastatin Sandoz

Innan du börjar använda Simvastatin Sandoz är det viktigt att du talar om för din läkare om du tar andra receptbelagda eller receptfria läkemedel. Vissa läkemedel kan interagera med varandra när de tas samtidigt och påverka behandlingseffekten. 

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Simvastatin Sandoz?

Om du har problem med levern eller om du är allergisk mot substansen simvastatin, ska du inte använda Simvastatin Sandoz. Rådgör med en läkare eller en farmaceut vid fler frågor om detta läkemedel.

Kan jag ta Simvastatin Sandoz om jag är gravid eller ammar?

Nej, du ska inte använda Simvastatin Sandoz när du är gravid eller när du ammar. Rådfråga en läkare innan du börjar ta detta läkemedel om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Simvastatin Sandoz?

Ja, Simvastatin Sandoz har normalt sätt ingen påverkan på körförmågan. Om du upplever bieffekter som yrsel eller synstörningar av detta läkemedel ska du dock undvika att köra bil och andra maskiner.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Simvastatin Sandoz?

Du ska undvika att dricka alkohol när du äter Simvastatin Sandoz.

Kan jag köpa Simvastatin Sandoz receptfritt?

Nej, Simvastatin Sandoz finns enbart som receptbelagt läkemedel.

Är Simvastatin Sandoz narkotikaklassat?

Nej, Simvastatin Sandoz är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Simvastatin Sandoz är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se