Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Selexid

Läkemedlet Selexid är en typ av antibiotika som används vid behandling av urinvägsinfektion. Det fungerar genom att ta död på de bakterier som orsakar infektionen. Här kan du hitta svar på de vanligaste frågorna om läkemedlet Selexid och dess effekt. Har du fler frågor eller funderingar kring dina läkemedel, kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet
 • Eventuella biverkningar
 • Dosering
 • Alternativa läkemedel till Selexid
 • Selexid i samband med andra läkemedel
 • När ska jag inte använda Selexid?
 • Kan jag ta Selexid om jag är gravid eller ammar?
 • Kan jag köra bil om jag använder Selexid?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Selexid 
  Finns Selexid receptfritt?
 • Är Selexid narkotikaklassat?

Vad är Selexid?

Selexid är ett receptbelagt läkemedel som används för att behandla infektion i urinblåsan, eller urinvägsinfektion som det också kallas. Det innehåller en aktiv substans som heter pivmecillinam som ger effekt genom att döda de bakterier som orsakar infektionen. Selexid tillhör läkemedelsgruppen penicilliner och är en form av antibiotika. Det finns tillgängligt i form av filmdragerade tabletter i olika styrkor.

Eventuella biverkningar från Selexid

Precis som andra läkemedel, kan Selexid ge biverkningar. Biverkningar som kan uppstå är diarré, illamående och svampinfektion i underlivet. Du kan även uppleva yrsel, huvudvärk, kräkningar och magsmärtor, men det är inte lika vanligt. Om du får allvarliga bieffekter av ditt läkemedel ska du omedelbart uppsöka vård eller kontakta din läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Selexid:

 • Tecken på en allvarlig allergisk reaktion, som svullnad i ansikte eller mun, svårigheter att svälja och nässelutslag.
 • Svår diarré.
 • Muskelsvaghet och minskad energi.

Dosering

Din läkare avgör vilken dos av Selexid du ska ta och anpassar den utifrån dina individuella behov. Dosen ska fördelas jämnt över dygnet och tabletterna ska alltid tas med vatten. Vanlig dos för en vuxen person är mellan 400 mg och 1200 mg Selexid om dagen. Tänk på att alltid följa de anvisningar som du har fått av din läkare när det gäller doseringen av detta läkemedel.

Andra läkemedel med pivmecillinam som aktiv substans

Ett annat läkemedel som innehåller samma verksamma ämne som Selexid är Penomax.

Andra läkemedel och Selexid

Att kombinera vissa läkemedel, till exempel läkemedel mot gikt eller artrit, med Selexid kan göra att behandlingseffekten av läkemedlet påverkas. Det kan dessutom öka risken för biverkningar. Tala om för din läkare om du använder, eller nyligen har använt, andra läkemedel innan du börjar äta Selexid.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Selexid?

Om du är allergisk mot penicillin är Selexid inte ett bra alternativ för dig. Det finns även andra tillfällen då du inte ska ta detta läkemedel. Prata med en läkare eller en farmaceut som kan hjälpa dig avgöra om du bör använda Selexid.

Kan jag ta Selexid om jag är gravid eller ammar?

Du kan använda Selexid under graviditeten om din läkare anser att det är lämpligt. Detta läkemedel går bra att använda under amning. Om du är gravid, planerar att skaffa barn eller ammar bör du alltid rådgöra med läkare innan du påbörjar en behandling med ett läkemedel.

Kan jag köra bil om jag använder Selexid?

Ja, Selexid har ingen effekt på din förmåga att köra bil eller framföra andra typer av fordon.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Selexid?

Du bör undvika att dricka alkohol när genomgår en behandling med Selexid. Alkohol kan öka risken för biverkningar av dina läkemedel samt förvärra effekten av dem.

Kan jag köpa Selexid receptfritt?

Nej, Selexid finns inte receptfritt. För att få tillgång till läkemedlet behöver du få det ordinerat till dig av en läkare.

Är Selexid narkotikaklassat?

Nej, läkemedlet Selexid klassas inte som narkotika.

Läs mer hos Fass

Innan du använder Selexid är det viktigt att du läser bipacksedeln.

Mer information finns på fass.se.