Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Scheriproct

Scheriproct används för att behandla hemorrojder och tillhörande symtom. Läkemedlet finns tillgängligt i två olika former, rektalsalva och stolpiller. Det har både antiinflammatoriska och smärtlindrande effekter. Här kan du läsa mer om Scheriproct och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Om du har fler frågor om dina läkemedel, kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet
 • Eventuella biverkningar
 • Dosering
 • Alternativa läkemedel till Scheriproct
 • Scheriproct i samband med andra läkemedel
 • När ska jag inte använda Scheriproct?
 • Kan jag ta Scheriproct om jag är gravid eller ammar?
 • Kan jag köra bil om jag använder Scheriproct
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Scheriproct
 • Finns Scheriproct receptfritt?
 • Är Scheriproct narkotikaklassat?

Vad är Scheriproct?

Scheriproct är ett läkemedel som ordineras till personer som lider av hemorrojder. Det hjälper till att behandla och lindra symtom som klåda, irritation och sprickbildningar kring ändtarmen. Läkemedlet innehåller två aktiva ämnen, prednisolon och cinkokain. Prednisolon har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper till att dämpa klåda. Cinkokain fungerar som lokalbedövning och har smärtlindrande effekter. Sciheriproct finns tillgängligt i form av rektalsalva och som stolpiller, eller suppositorier som det också heter.

Eventuella biverkningar från Scheriproct

När du använder Scheriproct kan du uppleva biverkningar, som kontakteksem och få allergiska reaktioner, det är dock inte vanligt att användare drabbas av dem. Får du biverkningar av ditt läkemedel ska du rapportera det till din läkare. Om du upplever allvarliga bieffekter av Scheriproct ska du omedelbart uppsöka vård.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Scheriproct:

 • Blödning eller irritation runt ändtarmsöppningen.
 • Dimsyn eller andra besvär med synen.
 • Misstankar om infektion i ändtarmsområdet.

Dosering

Den rekommenderade dosen av Scheriproct rektalsalva för vuxna personer är ett tunt lager, två gånger om dagen. Använder du istället stolpiller är den rekommenderade dosen ett stolpiller om dagen. Vid kraftig smärta kan dosen ökas. Du ska fortsätta din behandling i minst en vecka efter att dina symtom har försvunnit för att undvika att besvären kommer tillbaka.

Andra läkemedel med prednisolon eller cinkokain som aktiv substans

Ett annat läkemedel som innehåller en av de aktiva ingredienserna som finns i Scheriproct är Mekostest 36, som innehåller ämnet cinkokain.

Andra läkemedel och Scheriproct

Det finns läkemedel som kan påverka effekten av Scheriproct, och förvärra effekten av vissa biverkningar om de tas samtidigt. Det är därför viktigt att du informerar din läkare om du tar andra receptfria eller receptbelagda läkemedel, innan du påbörjar en behandling med Scheriproct. Du ska även berätta om du nyligen har avslutat en behandling med en annan medicin.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Scheriproct?

Om du är överkänslig mot något ämne i Scheriproct är det inte ett lämpligt läkemedel för dig. Rådgör med läkare eller farmaceut innan du börjar använda detta läkemedel.

Kan jag ta Scheriproct om jag är gravid eller ammar?

Du bör inte använda Scheriproct under graviditet eller amning, om du inte blivit rekommenderad det av din läkare. Prata med din läkare om dina alternativ om du är gravid, planerar att bli gravid eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Scheriproct?

Scheriproct har normalt ingen påverkan på din förmåga att köra bil. I sällsynta fall kan dock personer uppleva dimsyn som biverkning av detta läkemedel. Om du upplever bieffekter som påverkar din syn ska du undvika att köra bil.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Scheriproct?

Det finns inga råd gällande alkoholintag under behandling med Scheriproct, men du bör undvika att dricka alkohol när du genomgår en behandling med läkemedel.

Kan jag köpa Scheriproct receptfritt?

Ja, Scheriproct rektalsalva och Scheriproct suppositorium är båda receptfria läkemedel.

Är Scheriproct narkotikaklassat?

Nej, Scheriproct är inte ett narkotikaklassat medel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Scheriproct är det viktigt att du läser bipacksedeln.

Mer information finns på fass.se