Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Saxenda

Läkemedlet Saxenda används för att behandla övervikt hos vuxna personer och ska tas i kombination med en hälsosam kost och motion. Saxenda ordineras till personer som har ett BMI som klassas som kraftig övervikt, samt till personer som lider av hälsoproblem kopplade till vikten. Här kan du läsa mer om Saxenda och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Vid funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet
 • Eventuella biverkningar
 • Dosering
 • Alternativa läkemedel till Saxenda
 • Saxenda i samband med andra läkemedel
 • När ska jag inte använda Saxenda?
 • Kan jag ta Saxenda om jag är gravid eller ammar?
 • Kan jag köra bil om jag använder Saxenda
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Saxenda
 • Finns Saxenda receptfritt?
 • Är Saxenda narkotikaklassat?

Vad är Saxenda?

Saxenda är ett receptbelagt läkemedel som du kan bli ordinerad för att gå ner i vikt om lider av kraftig övervikt eller besvär som är relaterade till din vikt. Det innehåller det aktiva ämnet liraglutid som fungerar genom att påverka de receptorer i hjärnan som reglerar aptiten. Saxenda gör att du inte känner dig lika hungrig, och gör dessutom att du känner mättnadskänslor snabbare när du äter. Läkemedlet finns tillgängligt i form av injektionsvätska i en förfylld injektionspenna.

Eventuella biverkningar från Saxenda

Precis som andra läkemedel, kan Saxenda ge biverkningar, men inte alla som använder det upplever dem. Vanliga biverkningar som kan uppstå är illamående, diarre, kräkningar, huvudvärk och förstoppning. Om du drabbas av allvarliga bieffekter av detta läkemedel ska du omedelbart uppsöka läkarvård.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Saxenda:

 • Tecken på allergisk reaktion, som svårigheter att andas, svullnad av ansikte eller svalg och hjärtklappning.
 • Kraftig smärta i magen som inte går över i kombination med illamående och kräkningar.

Dosering

Din läkare avgör vilken dos av Saxenda som du ska använda. Det är vanligt att du börjar med en låg dos som läkaren sedan höjer varje vecka, fem veckor framåt. Läkemedlet ska tas dagligen. Det är viktigt att du följer de rekommendationer du har fått av din läkare för att undvika ökad risk för allvarliga biverkningar.

Andra läkemedel med liraglutid som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne som Saxenda är Victoza och Xultophy. Xultophy innehåller, förutom liraglutid, även andra aktiva substanser.

Andra läkemedel och Saxenda

Saxenda ska inte tas samtidigt som vissa läkemedel mot diabetes eller läkemedel som minskar blodets koagulering. Du ska alltid berätta för din läkare om du tar, eller nyligen har tagit andra läkemedel innan du börjar en behandling med Saxenda. Att kombinera läkemedel och substanser kan minska behandlingseffekten av dina läkemedel samt öka risken för allvarliga biverkningar.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Saxenda?

Vid vissa sjukdomstillstånd är Saxenda inte ett lämpligt läkemedel, bland annat om du lider av hjärtsvikt eller om du har allvarliga problem med magen. Prata med en läkare eller en farmaceut som kan hjälpa dig avgöra om detta läkemedel är ett bra alternativ för dig.

Kan jag ta Saxenda om jag är gravid eller ammar?

Nej, du ska inte använda Saxenda om du är gravid, planerar att bli gravid eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Saxenda?

Saxenda har troligtvis ingen påverkan på din förmåga att köra bil. Skulle du dock uppleva biverkningar, som yrsel eller huvudvärk, vilket påverkar din körförmåga ska du undvika att köra bil eller köra med stor försiktighet.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Saxenda?

Det finns inga rekommendationer gällande alkohol och Saxenda. Du bör dock alltid undvika att dricka alkohol när du går på en behandling med läkemedel.

Kan jag köpa Saxenda receptfritt?

Nej, Saxenda finns inte receptfritt. För att få läkemedlet behöver du få det ordinerat till dig av en läkare.

Är Saxenda narkotikaklassat?

Nej, Saxenda är inte narkotikaklassat. 

Läs mer om Saxenda hos Fass

Innan du använder Saxenda är det viktigt att du läser bipacksedeln.

Mer information finns på fass.se.