Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Ritalin

Det receptbelagda läkemedlet Ritalin används för att behandla ADHD hos vuxna samt hos barn och ungdomar som är mellan 6 och 18 år. Metylfenidat är den aktiva substansen i läkemedlet som kan hjälpa till att öka din koncentrationsförmåga och minska impulsivt beteende, ett vanligt symtom vid ADHD. Har du eller ditt barn fått Ritalin ordinerat av läkare kan du enkelt beställa hem det från oss på MEDS Apotek.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept hos MEDS. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar sedan dina läkemedel hem till dig – riktigt snabbt. Du kan få fri frakt om du handlar över minsta köpgräns.

Vad är Ritalin?

Ritalin är ett receptbelagt läkemedel som används vid behandling av ADHD hos vuxna samt barn och ungdomar mellan 6-18 år gamla. Ritalin och dess verksamma ämne metylfenidat fungerar genom att öka aktiviteten i särskilda delar av hjärnan som är underaktiva. Läkemedlet kan hjälpa till att öka din koncentrationsförmåga och göra det lätta för dig att bibehålla uppmärksamheten. Detta läkemedel ordineras enbart utav läkare som är specialister på beteendestörningar.

Biverkningar av Ritalin

Precis som alla andra läkemedel kan Ritalin ge dig biverkningar. Det är vanligt att få biverkningar som huvudvärk, illamående, muntorrhet och sömnsvårigheter när du äter Ritalin. Du kan även få ont i magen, tandvärk och uppleva panikattacker. Om du får biverkningar av ditt läkemedel ska du berätta det för din läkare. Vid allvarliga biverkningar som hjärtklappning, humörsvängningar, tecken på allergi eller om du uppvisar tecken på psykos ska du direkt uppsöka vård. 

När ska jag inte använda Ritalin?

Du ska alltid rådfråga läkare innan du börjar använda Ritalin. Din läkare avgör då om Ritalin är ett lämpligt läkemedel för dig eller inte.

Vid somliga sjukdomsbesvär - Har du problem med sköldkörteln, glaukom, en tumör i binjuren eller högt blodtryck ska du inte ta Ritalin.

Vid problem med hjärta - Om du tidigare har haft, eller har ett pågående hjärtproblem är detta läkemedel inte lämpligt för dig.

I samband med MAO-hämmare - Om du äter monoaminoxidashämmare som behandlar psykiska besvär, som exempelvis depression, ska du inte använda Ritalin. Det gäller även om du inom de senaste 14 dagarna har tagit MAO-hämmare.

Vid psykiska problem - Kraftiga humörsvängningar, aggressivt beteende och mani kan förvärras om du äter Ritalin. Berätta för din läkare om du har psykiska besvär som dessa innan du börjar äta detta läkemedel.

Vid tidigare missbruk - Har du lidit av ett tidigare missbruk ska du berätta det för din läkare innan du påbörjar en behandling med Ritalin.

Går det bra att kombinera Ritalin med andra läkemedel?

Du ska alltid tala om för din läkare om du äter, eller nyligen har ätit, andra läkemedel innan du börjar använda Ritalin. Ritalin ska inte kombineras med MAO-hämmare. Metylfenidat, som är det verksamma ämnet i Ritalin, kan även påverka effekten av läkemedel som används vid behandling mot depression, epilepsi, psykiska problem och läkemedel som påverkar blodrycket. 

Dosering av Ritalin

Ritalin är en kapsel som du sväljer hel tillsammans med vatten. Om du har problem med att svälja kapslar kan du istället öppna kapseln och strö ut innehållet över mat. Maten får dock inte vara varm. Om du väljer detta alternativ är det viktigt att du äter upp hela blandningen för att säkerställa att du får i dig rätt mängd av läkemedlet.

Om du ammar

Ritalin och dess verksamma ämne metylfenidat utsöndras i modersmjölken. Du bör därför rådfråga läkare innan du börjar använda Ritalin om du ammar, är gravid eller planerar att skaffa barn. Läkaren tar ett beslut om du ska använda Ritalin och avbryta amningen eller inte.

Bilkörning

Ritalin kan ge biverkningar som yrsel och dimsyn vilket kan påverka din förmåga att köra bil. Undvik att framföra fordon om du upplever biverkningar som dessa när du äter Ritalin.

Kan jag dricka alkohol när jag äter Ritalin?

Du ska inte dricka alkohol under tiden du blir behandlad med Ritalin då alkoholen kan öka risken för att drabbas av biverkningar.

Kan jag bli beroende av Ritalin?

Ritalin är ett beroendeframkallande läkemedel. Har du haft ett missbruk tidigare är risken större för att drabbas av ett beroende. Tala om för din läkare om du tidigare har lidit av ett missbruk innan du börjar äta Ritalin.

Frågor om recept

Har du fler frågor gällande dosering, biverkningar eller om du bör äta Ritalin? Fråga våra farmaceuter om råd! Du når oss enklast genom chatten i det nedre vänstra hörnet, men det går naturligtvis bra att kontakta oss per e-post hello@meds.se eller genom att ringa till oss på 08-428 455 10. 

Läs alltid bipacksedeln innan du använder ett läkemedel. För mer information se fass.se