Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Rinexin

Rinexin är ett läkemedel som används för att behandla nästäppa och snuva som orsakats av allergi. Det innehåller en aktiv substans som heter fenylpropanolamin, som ger effekt genom att dämpa svullnad i slemhinnan i näsan. Här kan du läsa mer om Rinexin och dess effekter. Har du fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Rinexin 
 • Rinexin i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Rinexin? 
 • Kan jag ta Rinexin om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Rinexin?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Rinexin?
 • Finns Rinexin receptfritt? 
 • Är Rinexin narkotikaklassat? 

Om läkemedlet 

Det receptbelagda läkemedlet Rinexin används för att lindra snuva och nästäppa som uppstår på grund av allergi, eller som orsakas av vidgade blodkärl i näsans slemhinna. Det verksamma ämnet fenylpropanolamin verkar genom att dämpa svullnad i slemhinnan och dra ihop de vidgade blodkärlen. Det tillhör en grupp av läkemedel som heter perorala avsvällande läkemedel och finns tillgängligt i form av depottabletter som ska tas via munnen.

Eventuella biverkningar från Rinexin

Rinexin kan, som alla andra läkemedel, ge biverkningar, men inte alla användare upplever dem. Ofta förekommande biverkningar är sömnsvårigheter, nervositet, muntorrhet och känsla av torrhet i näsan. En annan biverkning av Rinexin, som är särskilt vanlig hos äldre män som har problem med prostatan, är svårigheter att urinera. Om du upplever allvarliga bieffekter av ditt läkemedel ska du ta kontakt med en läkare och rapportera det.

Kontakta din läkare om du upplever något av följande symtom medan du tar Rinexin:

 • Hjärnblödning.
 • Vanföreställningar.
 • Sömnsvårigheter.
 • Aggressivitet.
 • Mardrömmar

Dosering

Det är din läkare som avgör vilken dos du ska ta samt hur länge din behandling ska pågå. Den rekommenderade dosen av Rinexin, vid behandling av vuxna och barn över 12 år, är 50 mg två gånger om dagen. Det är viktigt att du följer de rekommendationer din läkare har gett dig och att du inte överskrider din dosering.

Andra läkemedel med fenylpropanolamin som aktiv substans

För tillfället finns det inget registrerat läkemedel som innehåller samma aktiva ämne och har samma effekt som Rinexin.

Andra läkemedel och Rinexin

Om du använder andra läkemedel samtidigt som du tar Rinexin kan behandlingseffekten bli påverkad. Du ska alltid berätta för din läkare om du tar, eller om du nyligen har tagit, andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du påbörjar en behandling med detta läkemedel.
  

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Rinexin?

Det finns tillfällen då Rinexin inte är ett bra alternativ, exempelvis om du har problem med sköldkörteln. En läkare, eller en farmaceut, kan hjälpa dig avgöra om du bör använda detta läkemedel.

Kan jag ta Rinexin om jag är gravid eller ammar?

Rinexin har troligen ingen påverkan på barnet om du tar det under graviditet eller under amning. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare innan du börjar använda ett läkemedel om du är gravid, planerar att skaffa barn eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Rinexin?

Ja, du kan köra bil och andra fordon under din behandling med Rinexin. Läkemedlet har ingen känd effekt på vare sig koncentrationen eller reaktionsförmågan.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Rinexin?

Det finns inga rekommendationer gällande alkoholintag under tiden som du äter Rinexin. Du bör dock undvika att dricka alkohol under en behandling med läkemedel eftersom det kan öka risken för biverkningar.

Kan jag köpa Rinexin receptfritt?

Nej, Rinexin är ett receptbelagt läkemedel och finns därför inte att köpa receptfritt.

Är Rinexin narkotikaklassat?

Nej, Rinexin är inte ett narkotikaklassat läkemedel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Rinexin är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se