Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Pulmicort Turbuhaler

Läkemedlet Pulmicort Turbuhaler ska användas regelbundet för att lindra och förebygga inflammation i luftvägarna vid astma. Här kan du läsa mer om Pulmicort Turbuhaler och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Om du vill veta mer om dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Pulmicort Turbuhaler 
 • Pulmicort Turbuhaler i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Pulmicort Turbuhaler? 
 • Kan jag ta Pulmicort Turbuhaler om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Pulmicort Turbuhaler?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Pulmicort Turbuhaler?
 • Finns Pulmicort Turbuhaler receptfritt? 
 • Är Pulmicort Turbuhaler narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Pulmicort Turbuhaler är ett receptbelagt läkemedel som ordineras till personer som lider av astma. Detta läkemedel hjälper till att hämma och förebygga inflammation i luftvägarna som kan uppstå när du har astma. Det verksamma ämnet i Pulmicort Turbuhaler är budesonid. Detta läkemedel ska användas för regelbunden behandling i förebyggande syfte, inte för att behandla akuta besvär. Pulmicort Turbuhaler tillhör en grupp av inflammationshämmande läkemedel som används vid astma och finns tillgängligt i form av inhalationspulver.

Eventuella biverkningar från Pulmicort Turbuhaler

När du använder Pulmicort Turbuhaler kan du uppleva biverkningar. Du kan drabbas av bieffekter som hosta, halsirritation och svampinfektion i munhåla eller i svalget. Vid användning av detta läkemedel är det vanligt att få lunginflammation, en mer allvarlig biverkning. Om du får allvarliga symtom ska du avbryta din behandling med läkemedlet och kontakta en läkare omgående.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Pulmicort Turbuhaler:

 • Feber eller frossa.
 • Ökad hosta.
 • Ökad slemproduktion.
 • Nässelutslag.
 • Andningssvårigheter.
 • Svullnad i ansiktet eller munnen.
 • Beteendestörningar.

Dosering

Din läkare beslutar om vilken dosering av Pulmicort Turbuhaler du ska följa och anpassar din behandling utifrån dina behov. Detta läkemedel ska användas dagligen, trots att du inte har några symtom, för att det ska ge full effekt. Det är viktigt att du följer de anvisningar du har fått av din läkare och undviker överdosering för att minimera risken för biverkningar.

Andra läkemedel med budesonid som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller samma aktiva ämne och har samma effekter som Pulmicort Turbuhaler är Budenofalk, Bufomix Easyhaler, Cortiment, Desonix, DuoResp Spiromax, Entocort, Jorveza och Pulmicort.

Andra läkemedel och Pulmicort Turbuhaler

Somliga läkemedel kan, när de tas i kombination med Pulmicort Turbuhaler, påverka behandlingseffekten av läkemedlet. Informera din läkare om du tar, eller nyligen har tagit, andra mediciner innan du påbörjar en behandling med detta läkemedel.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Pulmicort Turbuhaler?

Det finns tillfällen då Pulmicort Turbuhaler inte är ett bra alternativ, bland annat om du är allergisk mot något av de ämnen som finns i läkemedlet. Rådgör med en läkare eller en farmaceut om du har fler frågor kring Pulmicort Turbuhaler.

Kan jag ta Pulmicort Turbuhaler om jag är gravid eller ammar?

Pulmicort Turbuhaler har troligen ingen effekt på barnet när det används under graviditet eller amning. Du ska dock alltid konsultera med en läkare innan du börjar använda Pulmicort Turbuhaler om du är gravid, planerar att skaffa barn eller om du ammar. 

Kan jag köra bil om jag använder Pulmicort Turbuhaler?

Ja, Pulmicort Turbuhaler har ingen påverkan på din förmåga att köra bil eller använda maskiner.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Pulmicort Turbuhaler?

Du bör undvika att dricka alkohol när du använder läkemedlet Pulmicort Turbuhaler.

Kan jag köpa Pulmicort Turbuhaler receptfritt?

Nej, Pulmicort Turbuhaler finns inte receptfritt. Det är ett receptbelagt läkemedel som du behöver få ordinerat till dig av en läkare för att få tillgång till. 

Är Pulmicort Turbuhaler narkotikaklassat?

Nej, Pulmicort Turbuhaler är inte ett narkotikaklassat medel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Pulmicort Turbuhaler är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se