Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Provera

Provera är ett läkemedel som du kan få ordinerat till dig om du lider av menstruationsrubbningar eller om du behöver behandling för besvär som uppstår vid klimakteriet. Här kan du läsa mer om Provera och hitta svar på de vanligaste frågorna om läkemedlet. Kontakta en av våra farmaceuter om du har fler funderingar kring dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll: 

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Provera 
 • Provera i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Provera? 
 • Kan jag ta Provera om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Provera?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Provera? 
 • Finns Provera receptfritt? 
 • Är Provera narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Provera används för att behandla rubbningar i menstruationen, ett tillstånd som ger ojämn menscykel. Du kan även få läkemedlet ordinerat för lindring av besvär som uppstår i samband med klimakteriet. Provera innehåller en aktiv substans som heter medroxiprogesteronacetat, ett syntetiskt hormon som efterliknar hormonet progesteron som är ett hormon vi har naturligt i kroppen. Detta läkemedel finns tillgängligt i form av tabletter i olika styrkor.

Eventuella biverkningar från Provera

När du använder Provera kan du uppleva biverkningar, men inte alla som använder läkemedlet drabbas av dem. Vanliga bieffekter som kan uppstå är huvudvärk, illamående, mensvärk, viktökning, nedstämdhet och oregelbundna blödningar. Det är sällsynt att drabbas av allvarliga biverkningar av detta läkemedel. Om du får biverkningar av ditt läkemedel ska du tala om det för din läkare.

Berätta för din läkare om du upplever något av följande symtom medan du tar Provera:

 • Minskad sexuell lust.
 • Bröstspänningar.
 • Vätskeansamling i kroppen.
 • Akne.
 • Håravfall.
 • Påverkad leverfunktion.

Dosering

Den rekommenderade doseringen av Provera varierar. Vilken dos du ska ta avgörs av din läkare som anpassar dosen samt längden på din behandling utifrån dina individuella behov. För att läkemedlet ska ge full effekt och för att minimera risken för att drabbas av biverkningar är det viktigt att du följer de anvisningar du får av din läkare.

Andra läkemedel med medroxiprogesteronacetat som aktiv substans

Andra läkemedel som också innehåller medroxiprogesteronacetat och har samma effekter som Provera är Depo-Provera, Divina Plus, Indivina och Trivina. 

Andra läkemedel och Provera

Vissa läkemedel och substanser kan interagera med varandra om de tas samtidigt. Tala om för din läkare om du tar andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du börjar använda Provera. Du ska även informera din läkare om du nyligen har avslutat en behandling med ett annat läkemedel.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Provera?

Du ska inte använda Provera om du lider av porfyri eller om du är allergisk mot något av de ämnen som läkemedlet innehåller. Prata med en läkare eller en farmaceut om du har fler frågor om detta läkemedel.

Kan jag ta Provera om jag är gravid eller ammar?

Nej, du ska inte använda Provera om du är gravid. Den aktiva substansen i läkemedlet utsöndras i bröstmjölken men har ingen känd effekt på det ammande barnet. Du ska alltid konsultera med en läkare innan du börjar använda ett läkemedel om du är gravid, planerar att skaffa barn eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Provera?

Ja, Provera har ingen effekt på din förmåga att köra bil eller använda maskiner.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Provera?

Det finns inga rekommendationer gällande alkoholintag under en behandling med Provera. Du bör dock undvika att dricka alkohol när du använder ett läkemedel.

Kan jag köpa Provera receptfritt?

Nej, Provera finns inte receptfritt. För att få tillgång till detta receptbelagda läkemedel behöver du få det ordinerat till dig av en läkare.

Är Provera narkotikaklassat?

Nej, Provera är inte ett narkotikaklassat medel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Provera är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se