Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Prednisolon

Det receptbelagda kortisonpreparatet Prednisolon används för att behandla besvär som uppstår vid allergier, inflammationer och reumatism. Den aktiva substansen i Prednisolon är prednisolon. Har du fått läkemedlet Prednisolon utskrivet kan du enkelt beställa hem det här från oss på MEDS Apotek.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept hos MEDS. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Vad är Prednisolon?

Prednisolon är ett läkemedel som du använder för att förebygga och lindra besvär som uppstår vid allergi, inflammationer och reumatiska besvär. Det är ett receptbelagt kortisonpreparat som ordineras av läkare vid behandling av bland annat ledgångsreumatism, astma, svår allergi och inflammation i tjocktarmen. Det verksamma ämnet i Prednisolon är prednisolon. 

Eventuella biverkningar

Precis som alla andra läkemedel kan Prednisolon ge biverkningar. Det betyder dock inte att alla upplever dem. Det är mer vanligt att drabbas av biverkningar om du använder läkemedlet under en längre tid och vid höga doser. Du kan få biverkningar som infektioner, yrsel, trötthet och högt blodtryck. Om du får allvarliga biverkningar som andnings- eller sväljsvårigheter, feber, blodtrycksfall eller svullnad av ansikte, tunga eller svalg ska du direkt avbryta din behandling och söka vård.

När ska jag inte använda Prednisolon?

Det finns tillfällen och sjukdomstillstånd som gör att du behöver vara försiktig när du tar Prednisolon, och tillfällen då detta läkemedel inte är lämpligt att ta. Du ska alltid rådgöra med en läkare om Prednisolon är ett passande läkemedel för dig innan du påbörjar en behandling. 

Vid svampinfektion - Har du en pågående svampinfektion ska du inte använda Prednisolon. 

Vid problem med lever eller njurar - Om du har nedsatt funktion i levern eller i dina njurar ska du berätta det för din läkare innan du börjar använda det här läkemedlet.

Vid mag- eller tarmproblem - Magsår och inflammatoriska tarmsjukdomar kan påverka din behandling med Prednisolon. Tala om för din läkare innan du börjar använda detta läkemedel om du har problem med mage och tarmar. 

Vid diabetes - Berätta för din läkare om du har diabetes innan du påbörjar en behandling av detta läkemedel.

Vid hjärtsjukdomar - Du bör vara försiktig med att ta Prednisolon om du har problem med hjärtat.

Prednisolon och andra läkemedel

Det finns läkemedel som inte ska kombineras med Prednisolon då det kan påverka effekten. Du ska alltid berätta för din läkare om du tar, eller nyligen har tagit läkemedel som används vid behandling av tuberkolos, epilepsi, parkinsons, alzheimers, diabetes, astma, svampinfektion och hiv-infektion. Du behöver även tala om för din läkare om du tar blodförtunnande läkemedel eller p-piller innan du börjar använda Prednisolon. 

Dosering av Prednisolon

Du ska alltid följa din läkares råd när det gäller dosering av Prednisolon. Vanligtvis ordinerar läkaren en hög startdos som du sedan gradvis minskar till en underhållsdos som bestämts av din läkare. När behandlingen har gett rätt effekt trappas dosen ner tills det att den upphör. Tabletten ska sväljas med vatten.

Kan jag använda Prednisolon när jag ammar?

Prednisolon är ett läkemedel som utsöndras i bröstmjölken. Det är inte sannolikt att det påverkar det ammande barnet, men du ska alltid rådfråga en läkare innan du börjar använda detta läkemedel om du ammar. Under en graviditet ska du inte ta Prednisolon eftersom det finns en risk för att det påverkar fostret.

Bilkörning

När du använder Prednisolon kan du få biverkningar som yrsel och trötthet vilket kan påverka din uppmärksamhet- och koncentrationsförmåga. Om du får symtom som dessa ska du undvika att köra bil då det kan det påverka din körförmåga.

Kan jag dricka alkohol när jag äter Prednisolon?

Det finns ingen varning gällande att dricka alkohol när du tar Prednisolon. Du ska dock alltid vara försiktig med att blanda alkohol och läkemedel då det kan ha en negativ påverkan på dess effekt.

Kan jag bli beroende av Prednisolon?

Det har rapporterats fall då personer som har använt Prednisolon har upplevt biverkningar som känslomässiga symtom, bland annat läkemedelsberoende. Om du tidigare har haft ett missbruk bör du berätta det för din läkare innan du börjar ta detta läkemedel.

Kontakta en av våra farmaceuter

Har du frågor angående Prednisolon eller andra läkemedel? Fråga våra farmaceuter om råd! Du når oss enklast genom chatten i det nedre vänstra hörnet, men det går naturligtvis bra att kontakta oss per e-post hello@meds.se eller genom att ringa till oss på 08-428 455 10. 

Läs alltid bipacksedeln innan du använder ett läkemedel. För mer information se fass.se