Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Paraflex

Det receptbelagda läkemedlet Paraflex används för att behandla och dämpa smärta hos personer som lider av smärtsamma muskelspasmer. Detta läkemedel används vid korttidsbehandling av tillfälliga smärtor och har en muskelavslappnande effekt. Här kan du läsa svar på några av de vanligaste frågorna om Paraflex. Kontakta en av våra farmaceuter om du har fler frågor eller funderingar om dina läkemedel. 

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet
 • Eventuella biverkningar
 • Dosering
 • Alternativa läkemedel till Paraflex
 • Paraflex i samband med andra läkemedel
 • När ska jag inte använda Paraflex?
 • Kan jag ta Paraflex om jag är gravid eller ammar?
 • Kan jag köra bil om jag använder Paraflex
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Paraflex
 • Finns Paraflex receptfritt?
 • Är Paraflex narkotikaklassat? 
   

Om läkemedlet

Paraflex är ett muskelavslappnande läkemedel som du kan få utskrivet om du lider av tillfällig smärta i skelettmuskulaturen, till exempel ryggskott. Det verksamma ämnet i Paraflex är klorzoxazon. Det fungerar genom att delvis blockera vissa nervimpulser i hjärnan, vilket dämpar dina smärtkänslor. Paraflex är ett receptbelagt läkemedel och finns tillgängligt i form av tabletter.

Eventuella biverkningar från Paraflex

Vid användning av Paraflex kan du uppleva biverkningar som yrsel, trötthet och dåsighet. Om du upplever allvarliga biverkningar ska du omedelbart avbryta din behandling med Paraflex och ta kontakt med en läkare.


Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Paraflex:

 • Svullnad kring ansiktet, tungan eller svalget. Svårigheter att svälja.
 • Svårt att andas.
 • Kliande och röda nässelutslag.


Dosering

Den rekommenderade dosen av läkemedlet Paraflex för vuxna är 1 tablett 2-4 gånger om dagen. Om du lider av svåra muskelspasmer kan din läkare förskriva en högre dos. Den maximala dosen som du bör ta är 9 tabletter om dagen. Precis som med andra läkemedel är det viktigt att du inte överskrider den dos som din läkare rekommenderar till dig.

Andra läkemedel med klorzoxazon som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller samma verksamma ämne som Paraflex, och har likvärdiga effekter är Klorzoxazon Evolan och Klorzoxazon Orifarm.

Andra läkemedel och Paraflex

Att kombinera olika läkemedel kan ha en påverkan på dess effekter. Informera alltid din läkare om du tar, eller nyligen har tagit andra läkemedel, innan du påbörjar en behandling med Paraflex. Det gäller både receptbelagda och receptfria läkemedel.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Paraflex?

Det finns flera tillfällen då Paraflex kanske inte är ett passande läkemedel för dig. Rådfråga din läkare eller en farmaceut för att få reda på om Paraflex är ett lämpligt läkemedel för dig.

Kan jag ta Paraflex om jag är gravid eller ammar?

Det har ännu inte gjorts studier om vilken påverkan Paraflex har när det tas under en graviditet. Du ska därför alltid fråga en läkare om råd innan du använder detta läkemedel om du är gravid eller planerar att bli gravid. Det är inte heller fastställt om den aktiva substansen klorzoxazon utsöndras i bröstmjölken eller inte. Rådfråga alltid en läkare innan du börjar använda Paraflex om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Paraflex?

Paraflex kan ge biverkningar som trötthet, dåsighet och yrsel, vilket kan påverka din förmåga att köra bil och försämra din reaktionsförmåga. Om du upplever dessa biverkningar ska du undvika att köra bil eller använda maskiner.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Paraflex?

Du ska inte dricka alkohol när du använder Paraflex eftersom det ökar risken för att drabbas av biverkningar. Alkohol i samband med användning av Paraflex kan även försämra effekten av ditt läkemedel.

Kan jag köpa Paraflex receptfritt?

Nej, Paraflex finns inte att köpa receptfritt. För att få tag på läkemedlet behöver du få ett recept utskrivet av en läkare.

Är Paraflex narkotikaklassat?

Nej, Paraflex är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass och Läkemedelsverket

Innan du använder Paraflex är det viktigt att du läser bipacksedeln.

Mer information hittar du på Fass.se och hos Läkemedelsverket.