Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Pantoprazol Actavis

Pantoprazol Actavis är ett läkemedel som ordineras till patienter som behöver behandling för sjukdomar i magsäcken och tarmen som är kopplade till magsyra. Här kan du läsa mer Pantoprazol Actavis och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Om du har fler frågor eller funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter för rådgivning.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Pantoprazol Actavis 
 • Pantoprazol Actavis i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Pantoprazol Actavis? 
 • Kan jag ta Pantoprazol Actavis om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Pantoprazol Actavis?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Pantoprazol Actavis?
 • Finns Pantoprazol Actavis receptfritt? 
 • Är Pantoprazol Actavis narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Pantoprazol Actavis är effektivt mot sjukdomar och besvär i mag- och tarmkanaler som orsakas av magsyra, till exempel refluxesofagit. Det innehåller en aktiv substans som heter pantoprazol och tillhör läkemedelsgruppen protonpumpshämmare. Läkemedlet lindrar besvär genom att minska mängden magsyra som bildas i magsäcken. Pantoprazol Actavis finns tillgängligt i form av enterotabletter och ska användas för behandling av vuxna personer och barn över 12 års ålder.

Eventuella biverkningar från Pantoprazol Actavis

Läkemedlet Pantoprazol Actavis kan, precis som andra läkemedel, ge biverkningar. En vanlig bieffekt vid användning av detta läkemedel är godartade polyper, eller utväxter som det också heter, i magsäcken. Du kan även få huvudvärk, illamående, förstoppning, muntorrhet och hudutslag. Om du får allvarliga biverkningar ska du genast avbryta din behandling med läkemedlet och kontakta läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Pantoprazol Actavis:

 • Gulfärgning av hud eller ögonvitor.
 • Smärta i samband med urinering.
 • Värk i nedre delen av ryggen.
 • Försämrat allmäntillstånd.
 • Blåsor i huden.
 • Svullnad i ansiktet eller munnen.
 • Andningssvårigheter.
 • Yrsel i kombination med hjärtklappning och svettning.

Dosering

Din läkare kommer att bestämma vilken dos av Pantoprazol Actavis du ska ta och anpassar din dosering utefter dina behov. Dosen avgörs bland annat av vilket tillstånd du behöver behandlas för, och om du lider av ett annat sjukdomstillstånd. Du ska alltid följa de rekommendationer du har fått av din läkare gällande doseringen av detta läkemedel.

Andra läkemedel med pantoprazol som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller samma aktiva ingrediens och har samma effekter som Pantoprazol Actavis är bland annat Pantoloc, Pantoprazol Teva, Pantoprazol Krka, Pantoprazol Mylan och Pantoprazol Pensa.

Andra läkemedel och Pantoprazol Actavis

Tala om för din läkare om du använder andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du påbörjar en behandling med Pantoprazol Actavis. Att äta vissa läkemedel samtidigt kan påverka effekterna av dem och öka risken för att drabbas av biverkningar. 

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Pantoprazol Actavis?

Om du är allergisk mot något av de innehållsämnen i Pantoprazol Actavis är det inte ett lämpligt alternativ för dig. Prata med en läkare eller en farmaceut innan du börjar använda detta läkemedel.

Kan jag ta Pantoprazol Actavis om jag är gravid eller ammar?

Rådgör med en läkare innan du äter Pantoprazol Actavis om du är gravid, försöker att bli gravid eller om du ammar. Din läkare avgör om du bör äta detta läkemedel under din graviditet eller vid amning.

Kan jag köra bil om jag använder Pantoprazol Actavis?

Ja, detta läkemedel har ingen påverkan på din körförmåga. Om du upplever biverkningar som påverkar din koncentrations- eller reaktionsförmåga, till exempel yrsel, ska du dock undvika att köra bil och maskiner.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Pantoprazol Actavis?

Du bör undvika att dricka alkohol när du äter Pantoprazol Actavis.

Kan jag köpa Pantoprazol Actavis receptfritt?

Nej, läkemedlet Pantoprazol Actavis finns inte att köpa receptfritt. Du behöver få det ordinerat till dig av en läkare för att få tillgång till det.

Är Pantoprazol Actavis narkotikaklassat?

Nej, Pantoprazol Actavis är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Pantoprazol Actavis är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se