Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

OxyContin

OxyContin är ett läkemedel med oxikodonhydroklorid som aktiv substans. Det skrivs ut på recept för att behandla svår och långvarig smärta.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept hos MEDS. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar sedan dina mediciner hem till dig.

Om OxyContin

OxyContin är ett läkemedel som används mot långvarig och mycket stor smärta vid till exempel cancer. Läkemedlet finns bara att få på recept och kan inte köpas receptfritt. Det tillhör läkemedelsgruppen opioider och innehåller den aktiva substansen oxikodonhydroklorid.

Kan man få biverkningar?

Som alla läkemedel kan OxyContin kan ge biverkningar. Några av de mest förekommande är bland annat illamående, ont i huvudet, dåsighet och yrsel.

Kan OxyContin påverkas av andra läkemedel?

Om du tar OxyContin i samband med läkemedel som påverkar hjärnans funktion, till exempel sömntabletter, ökar riskerna för biverkningar. Dessutom kan biverkningarna bli värre och i värsta fall riktigt allvarliga. Prata därför med din läkare eller en farmaceut innan du börjar med nya mediciner under din behandling med OxyContin.

Om du inte tål laktos

Om du är laktosintolerant behöver du rådråga din läkare eftersom OxyContin innehåller laktos.

Alternativ till OxyContin

Det finns andra receptbelagda läkemedel med oxikodonhydroklorid som aktiv substans. Effekten är dock olika beroende på om läkemedlet intas som tablett, depottablett eller som injektion. Om du vill veta mer om alternativ till OxyContin kan du prata med en av våra farmaceuter.

Kan jag ta OxyContin om jag är gravid?

Om du är eller försöker bli gravid behöver du prata med din läkare innan du använder läkemedel som innehåller oxikodonhydroklorid.

Kan man bli beroende av OxyContin?

OxyContin kan vara beroendeframkallande och därför är det viktigt att du alltid följer den dos som din läkare ordinerat.

Dosering och verkningstid av OxyContin

Vanligtvis börjar man med en dos på 10–20 mg var tolfte timme men dosen är individuell och bestäms av din läkare. Tabletterna sväljs med ett glas vatten. Det är viktigt att du alltid följer den ordinerade dosen. Effekten av av OxyContin varar i upp till 12 timmar.

Att köra bil

OxyContin gör att din reaktionsförmåga blir sämre och därför bör du inte köra bil förrän du vet hur du mår av läkemedlet.

Intag av alkohol

Du bör inte dricka alkohol när du tar OxyContin. Det ökar risken för allvarliga biverkningar av läkemedlet.

Kom ihåg att alltid läsa bipacksedeln innan användning. Läs mer om OxyContin på fass.se.