Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Olanzapine Teva

Olanzapine Teva är ett läkemedel som används för att behandla tillstånd som schizofreni och maniska episoder. Det används även för att förebygga dessa tillstånd hos personer som lider av bipolär sjukdom. Här kan du hitta svar på några av de vanligaste frågorna om Olanzapine Teva. Om du har fler frågor eller funderingar kring dina läkemedel kan du kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Olanzapine Teva 
 • Olanzapine Teva i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Olanzapine Teva? 
 • Kan jag ta Olanzapine Teva om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Olanzapine Teva?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Olanzapine Teva?
 • Finns Olanzapine Teva receptfritt? 
 • Är Olanzapine Teva narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Olanzapine Teva ordineras till personer som lider av schizofreni eller maniska episoder. Det används även för att förhindra återfall av dessa tillstånd hos personer som har bipolär sjukdom. Olanzapine Teva innehåller det verksamma ämnet olanzapin som fungerar genom att hämma nervsystemet. Läkemedlet tillhör gruppen neuroleptika och finns tillgängligt i form av filmdragerade tabletter.

Eventuella biverkningar från Olanzapine Teva

Olanzapine Teva kan ge biverkningar, men inte alla som använder läkemedlet upplever dem. Ofta förekommande bieffekter är förstoppning, ökad aptit, muntorrhet, rastlöshet, darrningar, trötthet och svullnad i händer eller fötter. Olanzapine Teva kan även ge allvarliga biverkningar som kräver att du omedelbart tar kontakt med en läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Olanzapine Teva:

 • Ofrivilliga rörelser.
 • Svullnad, rodnad och smärta i benen, som är vanliga tecken på blodproppar.
 • Feber i samband med snabb andning, svettningar, dåsighet och stelhet i muskler.

Dosering

Vanlig dosering av Olanzapine Teva brukar vara mellan 5-20 mg om dagen. Din läkare bestämmer vilken dos du ska ta och under hur lång period du ska använda läkemedlet. Du ska alltid följa de rekommendationer du har fått av din läkare gällande doseringen. Du ska inte heller avbryta en behandling med detta läkemedel utan att först rådgöra med din läkare.

Andra läkemedel med olanzapin som aktiv substans

Andra läkemedel som har samma aktiva ämne som Olanzapine Teva är bland annat Olanzapine Actavis, Olanzapine Accord, Olanzapine Mylan, Zalasta, Zyprexa och Zyprexa Velotab.

Andra läkemedel och Olanzapine Teva

Att kombinera andra läkemedel och substanser med Olanzapine Teva kan påverka effekten av ditt läkemedel samt öka risken för att drabbas av biverkningar. Berätta för din läkare om du tar andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du påbörjar din behandling med Olanzapine Teva.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Olanzapine Teva?

Det finns flera sjukdomstillstånd då Olanzapine Teva inte är ett passande läkemedel. En läkare, eller en farmaceut, kan hjälpa dig avgöra om en behandling med detta läkemedel är lämpligt för dig.

Kan jag ta Olanzapine Teva om jag är gravid eller ammar?

Du bör inte använda Olanzapine Teva under graviditet eller amning då det finns en risk för skador på barnet. Rådgör alltid med en läkare innan du börjar använda ett läkemedel om du är gravid, planerat att bli gravid eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Olanzapine Teva?

En vanlig bieffekt av Olanzapine Teva är dåsighet, vilket kan påverka din körförmåga. Om du upplever den typen av biverkning ska du undvika att köra bil och andra fordon.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Olanzapine Teva?

Nej, du ska inte dricka alkohol under din behandling med Olanzapine Teva.

Kan jag köpa Olanzapine Teva receptfritt?

Nej, Olanzapine Teva finns inte receptfritt. Det är ett receptbelagt läkemedel som du behöver få utskrivet till dig av en läkare för att få tillgång till.

Är Olanzapine Teva narkotikaklassat?

Nej, Olanzapine Teva klassas inte som narkotika. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Olanzapine Teva är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se