Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Nitrofurantoin Alternova

Läkemedlet Nitrofurantoin Alternova används för att behandla urinvägsinfektion. Det verksamma ämnet i läkemedlet har bakteriedödande effekter, vilket gör att din infektion går över snabbare. Här kan du läsa mer om Nitrofurantoin Alternova och hitta svar på de vanligaste frågorna om läkemedlet. Om du har fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Nitrofurantoin Alternova 
 • Nitrofurantoin Alternova i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Nitrofurantoin Alternova? 
 • Kan jag ta Nitrofurantoin Alternova om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Nitrofurantoin Alternova?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Nitrofurantoin Alternova?
 • Finns Nitrofurantoin Alternova receptfritt? 
 • Är Nitrofurantoin Alternova narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Nitrofurantoin Alternova används vid behandling av urinvägsinfektion. Det innehåller den aktiva substansen nitrofurantion som är ett bakteriedödande medel. Genom att döda de bakterier som orsakar infektionen i kroppen, kan du bli frisk snabbare. Detta läkemedel finns i form av tabletter och ska enbart användas för att behandla vuxna personer. 

Eventuella biverkningar från Nitrofurantoin Alternova

Nitrofurantoin Alternova kan ge biverkningar, men det är inte alla som drabbas av dem. Biverkningar som kan uppstå när du använder detta läkemedel är huvudvärk, diarré, muntorrhet, yrsel, andningssvårigheter, hudutslag och feber. Om du får allvarliga biverkningar när du tar Nitrofurantoin Alternova ska du omedelbart ta kontakt med en läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Nitrofurantoin Alternova:

 • Svullnad kring ansiktet och munnen i kombination med svårigheter att andas och svälja.
 • Feber.
 • Hudutslag.
 • Blodtrycksfall.
 • Andnöd.

Dosering

Din dosering av Nitrofurantoin Alternova bestäms av din läkare som anpassar den individuellt efter dina behov. Doseringen av detta läkemedel är vanligtvis 50 mg, tre gånger om dagen under fem dagar. Följ alltid din läkares anvisningar för detta läkemedel och undvik att överskrida din dos.

Andra läkemedel med nitrofurantoin som aktiv substans

Ett annat läkemedel som har samma verksamma ämne och effekt som Nitrofurantoin Alternova är Furadantin. Furadantin kan, till skillnad från Nitrofurantoin Alternova, användas för att behandla urinvägsinfektion hos både barn och vuxna.

Andra läkemedel och Nitrofurantoin Alternova

Att kombinera vissa läkemedel med Nitrofurantoin Alternova kan påverka effekten av ditt läkemedel samt öka risken för biverkningar. Berätta för din läkare om du tar, eller om du nyligen har tagit, andra mediciner innan du börjar använda detta läkemedel.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Nitrofurantoin Alternova?

Om du har nedsatt funktion i njurarna ska du inte använda Nitrofurantoin Alternova. Det finns även andra tillfällen då det inte är ett bra alternativ. Prata med en läkare eller en farmaceut vid fler frågor om detta läkemedel.

Kan jag ta Nitrofurantoin Alternova om jag är gravid eller ammar?

Du ska inte använda Nitrofurantoin Alternova under graviditeten, om inte din läkare anser att det är absolut nödvändigt. Detta läkemedel ska inte användas under amning av barn som är under en månads ålder. Rådgör med en läkare innan du börjar använda detta läkemedel om du är gravid, planerar att bli gravid eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Nitrofurantoin Alternova?

Ja, Nitrofurantoin Alternova har inga kända effekter på körförmågan.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Nitrofurantoin Alternova?

Det finns inga allmänna råd gällande att dricka alkohol i samband med Nitrofurantoin Alternova. Du bör dock undvika att dricka alkohol när du genomgår en behandling med ett läkemedel.

Kan jag köpa Nitrofurantoin Alternova receptfritt?

Nej, Nitrofurantoin Alternova är ett receptbelagt läkemedel och finns därför inte att köpa receptfritt. För att få läkemedlet behöver du få ett recept utskrivet till dig av en läkare. 

Är Nitrofurantoin Alternova narkotikaklassat?

Nej, Nitrofurantoin Alternova är inte ett narkotikaklassat medel.

Läs mer hos Fass

Innan du använder Nitrofurantoin Alternova är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se