Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Mysimba

Mysimba är ett läkemedel som används för viktnedgång hos vuxna personer som lider av övervikt eller fetma. Det ger effekt genom att påverka vissa områden i hjärnan som kontrollerar födointaget och energiförbrukningen i kroppen. Här kan du läsa mer om Mysimba och hitta svar på de vanligaste frågorna om läkemedlet. Vid fler funderingar kring dina läkemedel, kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Mysimba 
 • Mysimba i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Mysimba? 
 • Kan jag ta Mysimba om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Mysimba?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Mysimba?
 • Finns Mysimba receptfritt? 
 • Är Mysimba narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Mysimba är ett receptbelagt läkemedel som används för att hjälpa personer med övervikt eller fetma att gå ner i vikt. Det innehåller två verksamma ämnen, bupropionhydroklorid och naltrexonhydroklorid, som ger effekt genom att påverka områden i hjärnan som kontrollerar intaget av föda och förbrukningen av energi i kroppen. Detta läkemedel ska användas för behandling av personer med ett BMI högre än 30, i kombination med en kalorireducerad och hälsosam kost samt fysisk aktivet. 

Eventuella biverkningar från Mysimba

Mysimba kan ge biverkningar, men inte alla användare får dem. Vanliga bieffekter vid användning av detta läkemedel är förstoppning, illamående, huvudvärk och kräkningar. Om du får allvarliga biverkningar ska du omedelbart ta kontakt med en läkare eller uppsöka sjukhus.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Mysimba:

 • Självmordstankar.
 • Depression.
 • Krampanfall.
 • Blåsor och blödningar i ansikte och kring könsorgan.
 • Smärta, kramp och svaghet i muskler.
 • Psykiska förändringar.

Dosering

Vid användning av Mysimba börjar du vanligtvis med en startdos som sedan gradvis trappas upp. En vanlig inledande dos är en tablett om dagen. Det är din läkare som avgör vilken dos du ska ta och hur länge du ska använda läkemedlet. Din läkare kan efter en tids behandling besluta om att avbryta din behandling om du inte får förväntad effekt. Det är viktigt att du följer din läkares rekommendationer och inte överskrider din dos.

Andra läkemedel med bupropion eller naltrexon som aktiv substans

Det finns inget annat registrerat läkemedel i Sverige som innehåller båda de aktiva substanserna som finns i Mysimba. Andra läkemedel som innehåller antingen bupropion eller naltrexon är bland annat Naltrexone Accod, Naltrexon Vitalfo, Bupropion Accord, Voxra och Zyban.

Andra läkemedel och Mysimba

Mysimba får inte tas tillsammans med opiater eller monoaminoxidashämmare eftersom det kan påverka effekten samt orsaka allvarliga biverkningar. Tala om för din läkare om du tar andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Mysimba?

Vid vissa tillstånd, bland annat om du har högt blodtryck, hjärntumör eller en bipolär sjukdom, är Mysimba inte ett bra alternativ. Prata med en läkare eller en farmaceut om du har fler frågor om detta läkemedel.

Kan jag ta Mysimba om jag är gravid eller ammar?

Nej, du ska inte använda Mysimba om du är gravid eller om du ammar. Rådgör med en läkare innan du börjar äta ett läkemedel om du är gravid, planerar att skaffa barn eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Mysimba?

Vissa bieffekter av Mysimba kan påverka din förmåga att köra bil. Undvik att köra bil och maskiner om du upplever biverkningar som yrsel eller sömnighet under din behandling med detta läkemedel.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Mysimba?

Du ska undvika att dricka alkohol när du genomgår en behandling med Mysimba. Alkohol i kombination med detta läkemedel kan öka risken för allvarliga biverkningar som psykiska störningar och krampanfall.

Kan jag köpa Mysimba receptfritt?

Nej, Mysimba finns inte receptfritt. För att få läkemedlet behöver du få det ordinerat till dig av en läkare.

Är Mysimba narkotikaklassat?

Nej, Mysimba är inte ett narkotikaklassat medel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Mysimba är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se