Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Medikinet

Läkemedlet Medikinet används för att behandla ADHD hos vuxna och barn. Det fungerar genom att förbättra aktiviteten i särskilda delar av hjärnan som är underaktiva hos personer med ADHD. Här kan du hitta svar på de vanligaste frågorna om Medikinet. Om du har fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. När du beställer receptbelagda läkemedel har du alltid fri frakt på din order hos oss. 

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Medikinet 
 • Medikinet i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Medikinet? 
 • Kan jag ta Medikinet om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Medikinet?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Medikinet?
 • Finns Medikinet receptfritt? 
 • Är Medikinet narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Medikinet är ett receptbelagt läkemedel som används för att behandla ADHD, eller Attention Deficit Hyperactivity Disorders som förkortningen står för. Hos personer med ADHD är vissa delar av hjärnan underaktiva. Den aktiva substansen i läkemedlet, metylfenidat, fungerar genom att öka aktiviteten i dessa delar av hjärnan, vilket leder till förbättrad koncentration, uppmärksamhet och minskat impulsivt beteende. Detta läkemedel ska användas då andra behandlingsmetoder som inte innefattar läkemedel inte har gett tillräckligt resultat. Medikinet är ett narkotikaklassat och beroendeframkallande läkemedel.

Eventuella biverkningar från Medikinet

Liksom andra mediciner, kan Medikinet ge biverkningar. Det är dock inte alla som använder läkemedlet som upplever dem. Det är vanligt att få bieffekter som personlighetsförändringar, hjärtklappning och svår tandgnissling. Får du allvarliga biverkningar av ditt läkemedel ska du kontakta en läkare omgående.

Kontakta din läkare omedelbart om du upplever något av följande symtom medan du tar Medikinet:

 • Krampattacker.
 • Röda eller blåaktiga hudutslag som flagnar.
 • Muskelkramper.
 • Svårigheter med talet eller synen.
 • Plötslig höjning av kroppstemperaturen.
 • Svimningar.
 • Andnöd.

Dosering

Din läkare beslutar om vilken dos av Medikinet du ska ta. Doseringen varierar beroende på ditt tillstånd, din ålder och din kroppsvikt. Det är vanligt att din läkare ordinerar en lägre inledande dos som sedan ökas gradvis. Det är viktigt att du undviker överdosering och följer de anvisningar du har fått gällande doseringen av ditt läkemedel.

Andra läkemedel med metylfenidat som aktiv substans

Andra läkemedel med samma aktiva ingrediens som Medikinet är bland annat Affenid, Concerta, Medanef, Methylphenidate Sandoz, Metynor och Ritalin.

Andra läkemedel och Medikinet

Vissa mediciner, bland annat monoaminoxidashämmare, ska inte kombineras med Medikinet eftersom det kan påverka effekten av ditt läkemedel samt öka risken för allvarliga biverkningar. Tala om för din läkare om du använder andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du påbörjar en behandling med Medikinet.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Medikinet?

Om du lider av högt blodtryck, problem med hjärtat eller en ätstörning ska du inte använda Medikinet. Konsultera med en farmaceut eller en läkare om du har fler frågor om dina mediciner.

Kan jag ta Medikinet om jag är gravid eller ammar?

Det finns en risk för att Medikinet ger skador på fostret om det tas under graviditet eller amning. Du ska alltid rådfråga en läkare innan du börjar använda detta läkemedel om du är gravid, planerar att skaffa barn eller om du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Medikinet?

Medikinet kan orsaka biverkningar som påverkar koncentrationsförmågan. Undvik att köra bil och använda maskiner tills du vet säkert hur du blir påverkad av detta läkemedel.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Medikinet?

Nej, du ska inte dricka alkohol samtidigt som du använder Medikinet då alkohol kan förvärra biverkningarna av läkemedlet.

Kan jag köpa Medikinet receptfritt?

Nej, Medikinet finns inte att köpa receptfritt. För att du ska få tillgång till detta läkemedel behöver du få det ordinerat till dig av en läkare.

Är Medikinet narkotikaklassat?

Ja, Medikinet är ett narkotikaklassat läkemedel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Medikinet är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se