Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Losartan Sandoz

Läkemedlet Losartan Sandoz används för att behandla högt blodtryck och kronisk hjärtsvikt. Det fungerar genom att vidga blodkärlen, vilket leder till att blodtrycket sjunker. Här kan du läsa mer om Losartan Sandoz och hitta svar på de vanligaste frågorna om läkemedlet. Du kan alltid kontakta en av våra farmaceuter om du har fler funderingar kring dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Losartan Sandoz 
 • Losartan Sandoz i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Losartan Sandoz? 
 • Kan jag ta Losartan Sandoz om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Losartan Sandoz?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Losartan Sandoz?
 • Finns Losartan Sandoz receptfritt? 
 • Är Losartan Sandoz narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Det receptbelagda läkemedlet Losartan Sandoz är effektivt för att sänka ett förhöjt blodtryck, samt för att behandla kronisk hjärtsvikt. Det innehåller ett aktivt ämne som heter losartan som ger effekt genom att vidga blodkärlen i kroppen, vilket gör att blodtrycket sjunker. Losartan Sandoz tillhör en grupp av läkemedel som heter angiotensin II-receptorantagonister och finns tillgängligt i form av filmdragerade tabletter. Detta läkemedel ska enbart användas av vuxna och barn som är över 6 år gamla. 

Eventuella biverkningar från Losartan Sandoz

När du använder Losartan Sandoz kan biverkningar uppstå. Vanliga biverkningar är yrsel, lågt blodtryck, trötthet, kraftlöshet och plötsliga blodtrycksfall. Om du upplever allvarliga bieffekter av detta läkemedel ska du omedelbart sluta ta tabletterna och kontakta din läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Losartan Sandoz:

 • Allvarlig allergisk reaktion med svullnad i ansiktet eller munnen, andningssvårigheter och utslag.
 • Domningar eller stickningar.
 • Stroke.
 • Svimning.

Dosering

Din läkare anpassar din dosering av Losartan Sandoz utifrån vilket tillstånd du behöver behandlas för, men också utifrån din ålder och ditt övriga hälsotillstånd. Vanlig dos för vuxna patienter är 50 mg om dagen. Det är viktigt att du följer de rekommendationer du får av din läkare och inte överskrider din dosering.

Andra läkemedel med losartan som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller samma aktiva ingrediens som Losartan Sandoz är bland annat Cozaar, Losarstad, Losartan, Krka, Losartan Mylan, Losartan Teva och Marozid.

Andra läkemedel och Losartan Sandoz

Vissa läkemedel ska inte kombineras med Losartan Sandoz då det kan öka risken för biverkningar eller påverka effekten av läkemedlet. Tala om för din läkare om du tar andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du påbörjar en behandling med Losartan Sandoz.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Losartan Sandoz?

Vid vissa sjukdomstillstånd ska du inte använda Losartan Sandoz, exempelvis vid diabetes eller nedsatt leverfunktion. Prata med din läkare eller en farmaceut för att få svar på om detta läkemedel är lämpligt för dig.

Kan jag ta Losartan Sandoz om jag är gravid eller ammar?

Nej, det är inte rekommenderat att använda Losartan Sandoz under graviditet eller amning. Rådgör alltid med en läkare innan du startar en behandling med detta läkemedel om du är gravid, planerar att skaffa barn eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Losartan Sandoz?

Det finns inga studier som visar att Losartan Sandoz påverkar din körförmåga. Vanliga biverkningar av läkemedlet, som yrsel och trötthet, kan dock ha en påverkan på din koncentration eller uppmärksamhet. Upplever du bieffekter som dessa ska du undvika att köra bil och andra fordon.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Losartan Sandoz?

Det finns inga allmänna rekommendationer om alkoholintag under en behandling med Losartan Sandoz. Du bör dock undvika att dricka alkohol när du genomgår en behandling med ett läkemedel.

Kan jag köpa Losartan Sandoz receptfritt?

Nej, Losartan Sandoz finns inte receptfritt. Det är ett receptbelagt läkemedel som du behöver få utskrivet till dig av en läkare för att få tillgång till. 

Är Losartan Sandoz narkotikaklassat?

Nej, Losartan Sandoz är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Losartan Sandoz är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se