Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Levetiracetam Actavis

Levetiracetam Actavis är ett läkemedel som används för att behandla epilepsi och epileptiska anfall. Det verksamma ämnet i läkemedlet hjälper till att minska antalet anfall. Här kan du hitta svar på några av de vanligaste frågorna om Levetiracetam Actavis. Om du har fler frågor kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. När du beställer receptbelagda läkemedel har du alltid fri frakt på din order hos oss. 

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Levetiracetam Actavis 
 • Levetiracetam Actavis i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Levetiracetam Actavis? 
 • Kan jag ta Levetiracetam Actavis om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Levetiracetam Actavis?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Levetiracetam Actavis?
 • Finns Levetiracetam Actavis receptfritt? 
 • Är Levetiracetam Actavis narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Levetiracetam Actavis är ett receptbelagt läkemedel som ordineras till personer som lider av epilepsi. Den aktiva substansen i läkemedlet heter levetiracetam, som ger effekt genom att minska antalet epileptiska anfall. Levetiracetam Actavis tillhör en grupp av läkemedel som kallas antiepileptikum och finns tillgängligt i form av filmdragerade tabletter i olika styrkor.

Eventuella biverkningar från Levetiracetam Actavis

Du kan uppleva biverkningar när du tar Levetiracetam Actavis. Vanliga bieffekter vid användning av detta läkemedel är huvudvärk, sömnighet, yrsel, trötthet och inflammation i näsa eller i svalget. Dessa biverkningar brukar vanligtvis försvinna en tid in i behandlingen. Om du får allvarliga symtom av detta läkemedel ska du kontakta en läkare omgående.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar 
Levetiracetam Actavis:

 • Feber.
 • Blåsor och röda utslag i huden.
 • Psykiska förändringar.
 • Svindel eller yrsel i samband med andningssvårigheter.
 • Minskad mängd urin i kombination med trötthet, illamående och förvirring.

Dosering

Din läkare tar ett beslut om hur stor din dos av Levetiracetam Actavis ska vara och hur länge du ska använda läkemedlet. Dosen varierar bland annat beroende på din ålder och din kroppsvikt. Vanlig dosering för vuxna personer över 18 år innebär oftast mellan 1000-3000 mg om dagen. För att undvika ökad risk för biverkningar är det viktigt att du följer de rekommendationer du får av din läkare och inte överskrider din dos.

Andra läkemedel med levetiracetam som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller ämnet levetiracetam är bland annat Keppra, Kevesy, Levetiracetam Accord, Levetiracetam Aristo, Levetiracetam Orion, Levetiracetam STADA och Levetiracetam Teva.

Andra läkemedel och Levetiracetam Actavis

Det är viktigt att du talar om för din läkare om du använder andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du börjar använda Levetiracetam Actavis. Vissa läkemedel kan interagera med detta läkemedel och påverka dess behandlingseffekt samt öka risken för biverkningar om de tas samtidigt.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Levetiracetam Actavis?

Om du är allergisk mot något av de ämnen som finns i Levetiracetam Actavis är det inte ett lämpligt läkemedel för dig. Prata med en läkare eller en farmaceut om du har fler frågor om dina mediciner.

Kan jag ta Levetiracetam Actavis om jag är gravid eller ammar?

Du ska enbart använda Levetiracetam Actavis under graviditeten om din läkare anser att det är nödvändigt eftersom det finns en risk för att läkemedlet orsakar skador på fostret. Du ska inte använda detta läkemedel när du ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Levetiracetam Actavis?

Levetiracetam Actavis och dess bieffekter kan ha en negativ påverkan på din förmåga att köra bil eller använda maskiner. Undvik att köra bil om du upplever biverkningar som försämrar din reaktions- och koncentrationsförmåga.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Levetiracetam Actavis?

Undvik att dricka alkohol samtidigt som du genomgår en behandling med Levetiracetam Actavis.

Kan jag köpa Levetiracetam Actavis receptfritt?

Nej, läkemedlet Levetiracetam Actavis finns inte att köpa receptfritt. För att få tillgång till läkemedlet behöver du få det utskrivet till dig av en läkare.

Är Levetiracetam Actavis narkotikaklassat?

Nej, Levetiracetam Actavis är inte ett narkotikaklassat medel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Levetiracetam Actavis är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se