Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Kåvepenin

Det receptbelagda läkemedlet Kåvepenin är ett antibakteriellt läkemedel som du kan få utskrivet för att behandla infektioner och inflammationer som halsfluss, bihåleinflammation, öroninflammation och tandinfektion. Den aktiva substansen i Kåvepenin är fenoximetylpenicillin. Här hittar du svar på vanliga frågor om läkemedlet Kåvepenin. Kontakta en av våra farmaceuter om du har fler funderingar kring dina läkemedel.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet
 • Eventuella biverkningar
 • Dosering
 • Alternativa läkemedel till Kåvepenin
 • Kåvepenin i samband med andra läkemedel
 • När ska jag inte använda Kåvepenin?
 • Kan jag ta Kåvepenin om jag är gravid eller ammar?
 • Kan jag köra bil om jag använder Kåvepenin?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Kåvepenin
 • Finns Kåvepenin receptfritt?
 • Är Kåvepenin narkotikaklassat?


Om läkemedlet

Kåvepenin är ett receptbelagt läkemedel som tillhör gruppen penicillin. Det har antibakteriella egenskaper och används vid behandling av halsfluss, inflammationer i bihålor, lungor och öron, bakteriella infektioner i huden samt vid tandinfektion. Kåvepenin innehåller det verksamma ämnet fenoximetylpenicillin som fungerar genom att hindra bakterier från att bygga upp en normal cellvägg. Det gör att bakterien inte kan överleva, vilket leder till att den dör snabbare. Kåvepenin kan användas av både vuxna och barn, och finns tillgängligt som filmdragerade tabletter med olika styrkor.

Eventuella biverkningar från Kåvepenin

Vanliga biverkningar du kan få om du äter Kåvepenin är magbesvär, illamående, diarré och hudutslag. Kåvepenin kan även orsaka en överväxt av svamp i underlivet vilket gör att underlivet kan klia. Om du upplever allvarliga biverkningar av ditt läkemedel ska du avbryta din behandling och kontakta en läkare.

Kontakta din läkare genast om du upplever något av följande symtom medan du tar Kåvepenin:

 • Plötsliga hudutslag.
 • Feber.
 • Svullnad i ansiktet.

Dosering av Kåvepenin

Hur stor dos du behöver av Kåvepenin beror bland annat på din kroppsvikt och vilken typ av infektion som ska behandlas. Det är din läkare som avgör vilken mängd som är lämplig för dig. Tänk på att fullfölja hela den kur av Kåvepenin som du har blivit ordinerad och aldrig överskrida läkarens rekommendationer gällande doseringen av läkemedlet.

Andra läkemedel med fenoximetylpenicillin som aktiv substans

Andra läkemedel med samma aktiva substans som Kåvepenin är bland annat Fenoximetylpenicillin Orifarm, Primve, Tikacillin och Kåvepenin Frukt.

Andra läkemedel och Kåvepenin

Effekten av Kåvepenin kan påverkas av andra mediciner, bland annat läkemedel som används mot tumörer och problem med immunsystemet samt läkemedel som används för att behandla gikt. Tala om för din läkare om du tar, eller om du under senaste tiden har tagit, andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du börjar en behandling med Kåvepenin. 

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Kåvepenin?

Om du till exempel är allergisk mot penicillin eller något av de ämnen som finns i läkemedlet ska du inte ta Kåvepenin. Rådfråga din läkare om detta läkemedel är lämpligt för dig innan du påbörjar en behandling.

Kan jag ta Kåvepenin om jag är gravid eller ammar?

Det finns inga kända risker med att använda Kåvepenin under en graviditet eller om du ammar. Du bör dock alltid rådfråga en läkare eller en farmaceut innan du börjar använda Kåvepenin om du är, eller planerar att bli gravid.

Kan jag köra bil om jag använder Kåvepenin?

Ja, läkemedlet Kåvepenin påverkar inte din förmåga att köra bil eller andra maskiner.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Kåvepenin?

Det finns inga allmänna rekommendationer för huruvida du kan dricka alkohol när du tar Kåvepenin eller inte. Fråga din läkare eller en farmaceut vid funderingar.

Kan jag köpa Kåvepenin receptfritt?

Nej, Kåvepenin finns inte receptfritt. För att få tillgång till detta läkemedel behöver du få det ordinerat av en läkare.

Är Kåvepenin narkotikaklassat?

Nej, Kåvepenin är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass och Läkemedelsverket

Innan du använder Kåvepenin är det viktigt att du läser bipacksedeln.

Mer information hittar du på Fass.se och hos Läkemedelsverket.