Meny
Mina recept Mina fullmakter och barn Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Inderal

Inderal är ett läkemedel som används för att behandla besvär, som bland annat förhöjt blodtryck, bröstsmärtor och migrän. Det innehåller ett aktivt ämne som heter propranolol, som har effekt på flera ställen av kroppen. Här kan du läsa mer om Inderal och hitta svar på några av de vanligaste frågorna om läkemedlet. Har du fler frågor eller funderingar kring dina läkemedel, kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet 
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Inderal 
 • Inderal i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Inderal? 
 • Kan jag ta Inderal om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Inderal? 
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Inderal?
 • Finns Inderal receptfritt? 
 • Är Inderal narkotikaklassat?

Om läkemedlet

Inderal är ett receptbelagt läkemedel som tillhör läkemedelsgruppen icke-selektiv betablockerare. Det innehåller ett verksamt ämne som heter propranolol som fungerar genom att göra att hjärtat slår långsammare. Inderal används för att både behandla och förebygga kärlkramp, högt blodtryck, migrän, darrning och onormal hjärtverksamhet. Det används även vid behandling av tumör i binjurarna och vid vissa sköldkörtelåkommor.

Eventuella biverkningar från Inderal

När du använder Inderal kan du uppleva biverkningar som långsam puls, trötthet, muskelsvaghet, sömnstörningar och andfåddhet. Du kan även få andra bieffekter som yrsel, svullna anklar, hallucinationer och håravfall, men det är sällsynt. Om du får allvarliga biverkningar av Inderal ska du rapportera det till din läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Inderal:

 • Svår svaghet i musklerna.
 • Svettningar.
 • Feber i kombination med halsont eller kraftigt försämrat allmäntillstånd.

Dosering

Inderal ska vanligtvis tas upp till fyra gånger om dagen. Det är din läkare som avgör vilken dos du ska ha av detta läkemedel och hur lång din behandlingstid ska vara. Dosen avgörs framförallt av vilket tillstånd det är du behöver behandling för. Det är viktigt att du följer den dosering du har fått ordinerad till dig av din läkare.

Andra läkemedel med propranolol som aktiv substans

Andra läkemedel som innehåller samma aktiva ämne och har samma effekt som Inderal är HEMANGIOL och Propranolol Accod.

Andra läkemedel och Inderal

Om du tar andra läkemedel är det viktigt att du berättar det för din läkare, innan du påbörjar en behandling med Inderal. Vissa läkemedel kan interagera med varandra när de tas samtidigt, vilket kan påverka effekten av dina mediciner samt öka risken för att drabbas av biverkningar. 

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Inderal?

Lider du av andningsbesvär, som exempelvis astma, ska du inte ta Inderal. Det finns även andra tillstånd då detta läkemedel inte är ett lämpligt alternativ. Prata med din läkare eller en farmaceut om du har frågor om dina läkemedel.

Kan jag ta Inderal om jag är gravid eller ammar?

Det finns en risk för att Inderal påverkar fostret om du tar det under en graviditet. Du ska alltid rådgöra med läkare innan du börjar använda ett läkemedel som Inderal om du är gravid, planerar att skaffa barn eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Inderal?

Yrsel och trötthet är vanliga biverkningar som kan uppstå när du tar Inderal. Bieffekter som dessa kan påverka din körförmåga. Undvik därför att köra bil tills du vet säkert hur du blir påverkad av dina läkemedel.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Inderal?

Du bör undvika att dricka alkohol när du äter Inderal.

Kan jag köpa Inderal receptfritt?

Nej, Inderal finns inte receptfritt utan finns enbart som receptbelagt läkemedel. För att få tillgång till det behöver du få ett recept utskrivet till dig av en läkare.

Är Inderal narkotikaklassat? 

Nej, Inderal är inte narkotikaklassat. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Inderal är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se