Meny
Mina recept Mina fullmakter, barn och djur Mina läkemedelslistor Mitt högkostnadsskydd Rådgivning om läkemedel Frågor om receptuttag

Mitt konto

Vill du kolla din orderhistorik eller dina bevakningar?

Logga in
Till kassan

Iktorivil

Iktorivil används för att behandla olika former av epilepsi. Den aktiva substansen hjälper till att förhindra signaler i hjärnan som orsakar epileptiska anfall, vilket dämpar pågående anfall och förhindrar nya anfall från att uppstå. Här kan du läsa mer om Iktorivil och vilka effekter det har. Om du har fler funderingar kring dina läkemedel kan du alltid kontakta en av våra farmaceuter.

Har du recept att hämta ut?

Hämta ut alla dina recept på MEDS.se. Logga in på Mina recept och välj vilka läkemedel du vill hämta ut. Vi levererar dina läkemedel hem till dörren eller till närmsta ombud.

Sidans innehåll:

 • Om läkemedlet
 • Eventuella biverkningar 
 • Dosering 
 • Alternativa läkemedel till Iktorivil 
 • Iktorivil i samband med andra läkemedel 
 • När ska jag inte använda Iktorivil? 
 • Kan jag ta Iktorivil om jag är gravid eller ammar? 
 • Kan jag köra bil om jag använder Iktorivil?
 • Kan jag dricka alkohol om jag tar Iktorivil?
 • Finns Iktorivil receptfritt? 
 • Är Iktorivil narkotikaklassat? 

Om läkemedlet

Iktorivil är ett receptbelagt läkemedel som ordineras till personer som lider av epilepsi. Det innehåller ett verksamt ämne som heter klonazepam, och tillhör den läkemedelsgrupp som kallas bensodiazepiner. Iktorivil ger effekt genom att förhindra de signaler, som utlöses under ett epileptisk anfall, från att sprida sig i hjärnan. Det gör att pågående anfall dämpas, och nya anfall kan förhindras. Iktorivil är ett narkotikaklassat och beroendeframkallande medel. Det finns tillgängligt i form av tabletter.

Eventuella biverkningar från Iktorivil

Du kan uppleva biverkningar när du använder Iktorivil, men inte alla användare drabbas av dem. Ofrivilliga ögonrörelser är en vanlig biverkning av detta läkemedel. Mer sällsynta bieffekter är huvudvärk, illamående, magbesvär, nässelfeber och urininkontinens. Om du får allvarliga biverkningar av ditt läkemedel ska du rapportera det till din läkare.

Kontakta din läkare direkt om du upplever något av följande symtom medan du tar Iktorivil:

 • Utlösning av krampanfall.
 • Känslomässiga störningar.
 • Talsvårigheter i kombination med minnesförlust och yrsel.
 • Ökat antal epileptiska anfall.

Dosering

Din läkare bestämmer vilken dos du ska ta, och anpassar den utifrån dina individuella behov. Vanlig underhållsdos för behandling av vuxna personer är mellan 4-8 mg om dagen, fördelat jämnt på 3-4 doseringstillfällen. Du ska alltid följa de anvisningar du får av din läkare gällande doseringen av detta läkemedel. Det är även viktigt att du inte avbryter din behandling utan att först diskutera med din läkare.

Andra läkemedel med klonazepam som aktiv substans

Det finns för tillfället inget annat registrerat läkemedel som innehåller samma aktiva ingrediens, och har samma effekt som Iktorivil.

Andra läkemedel och Iktorivil

Du ska informera din läkare om du tar andra receptbelagda eller receptfria läkemedel innan du börjar använda Iktorivil. Tala även om för din läkare om du använder någon form av naturläkemedel. Att kombinera olika mediciner och substanser med Iktorivil kan påverka effektiviteten av läkemedlet samt öka risken för biverkningar.

Vanliga frågor:

När ska jag inte använda Iktorivil?

Om du lider av allvarliga andningssvårigheter eller nedsatt leverfunktion ska du inte använda Iktorivil. Det finns även andra tillstånd då detta läkemedel inte är ett lämpligt alternativ. Prata med din läkare eller en farmaceut om du har funderingar kring dina läkemedel.

Kan jag ta Iktorivil om jag är gravid eller ammar?

Du ska inte använda Iktorivil under graviditeten, om inte din läkare efter noga utvärdering anser att det är nödvändigt. Substansen i detta läkemedel utsöndras i modersmjölken, du ska därför inte använda det om du ammar. Rådgör med en läkare innan du påbörjar en behandling med ett läkemedel om du är gravid, planerar att skaffa barn eller ammar.

Kan jag köra bil om jag använder Iktorivil?

Iktorivil kan orsaka biverkningar som trötthet och yrsel, vilket kan påverka din förmåga att köra. Du kan också drabbas av krampanfall när du äter detta läkemedel. Rådgör med din läkare som hjälper dig avgöra om du bör köra bil under din behandling eller inte.

Kan jag dricka alkohol om jag tar Iktorivil?

Du ska undvika att dricka alkohol när du äter Iktorivil. Alkohol i kombination med detta läkemedel kan förvärra bieffekter som trötthet samt orsaka försämrad andnings- och hjärtfunktion.

Kan jag köpa Iktorivil receptfritt?

Nej, Iktorivil finns enbart tillgängligt som ett receptbelagt läkemedel. För att få tillgång till Iktorivil behöver du få det utskrivet till dig av en läkare. 

Är Iktorivil narkotikaklassat?

Ja, Iktorivil är ett narkotikaklassat läkemedel. 

Läs mer hos Fass

Innan du använder Iktorivil är det viktigt att du läser bipacksedeln. 

Mer information finns på fass.se.